MY KTEO

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Το Τελευταίο Θρανίο Εύβοιας δηλώνει ότι δεν θα συμμετέχει κάτω από αυτές τις συνθήκες στις ηλεκτρονικές εκλογές με ψηφοδέλτιά του

Από το 1926 που ξεκίνησε ο θεσμός των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα υπηρεσιακά συμβούλια καταργήθηκε μόνο στη διάρκεια δικτατοριών, από τη δικτατορία του Μεταξά και από τη χούντα των συνταγματαρχών. Και τώρα με πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας (ΦΕΚ 186/Α/29-9-2020 άρθρο 22) επιβάλλεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία και η ημέρα διεξαγωγής των εκλογών Σάββατο και φαίνεται σαν να επιχειρείται ακόμα μια κατάργηση αυτού του δικαιώματος.


Η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ τοποθετήθηκαν ζητώντας την απόσυρση της διάταξης και δηλώνοντας την  άρνηση συμμετοχής στις εκλογές κάτω από αυτές τις συνθήκες. Ο κίνδυνος της έλλειψης αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας είναι ορατός, η μη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων είναι πασιφανής και η δυσκολία ταυτοποίησης των εκλογέων και διπλοψηφιών πολύ πιθανή.

Όμως αυτό που πάνω απ’ όλα επιχειρείται είναι η ψηφιοποίηση της εκλογικής διαδικασίας και  μέσω αυτής η απομείωση της ζωντανής διαδικασίας (διάλογος και  ανταλλαγή απόψεων πριν τις εκλογές, λήψη αποφάσεων) και η οριστική ταφόπλακα στις ήδη απομαζικοποιημένες  γενικές συνελεύσεις και το χτύπημα του συνδικαλιστικού κινήματος, καταργώντας την αυτοπρόσωπη παρουσία των εκλογέων, επιχειρώντας μια επικίνδυνη τομή στο δικαίωμα του «συνέρχεσθαι». Όλα αυτά  διαμορφώνουν ένα τοπίο που θυμίζει αλήστου μνήμης εποχές και σε κάθε περίπτωση συνθέτουν, αν αυτά εφαρμοστούν, ιστορική αποκαθήλωση της ίδιας της έννοιας της εκλογικής διαδικασίας. Δεν θα ήμασταν το ίδιο αρνητικοί, λόγω των συνθηκών,  σε μια ψηφοφορία που θα εξασφάλιζε όλα τα εχέγγυα : μυστικότητα της ψήφου, ισχυροποίηση της μοναδικής ψήφου, αδιαβλητότητα των αποτελεσμάτων και κυρίως πρόβλεψη και οργάνωση της δημιουργίας ενός προεκλογικού forum ανοιχτής συζήτησης μεταξύ υποψηφίων και ψηφοφόρων.

Το Τελευταίο Θρανίο δηλώνει ότι δεν θα συμμετέχει κάτω από αυτές τις συνθήκες στις ηλεκτρονικές εκλογές με ψηφοδέλτιά του. Ζητά οι εκλογές να πραγματοποιηθούν «δια ζώσης» και όχι ηλεκτρονικά και να   πραγματοποιηθούν καθημερινή – εργάσιμη ημέρα (όπως άλλωστε το ίδιο το Υπουργείο τις προκήρυξε στις 18/9/2020 για την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020). Σε περίπτωση που οι συνθήκες λόγω της πανδημίας γίνουν εξαιρετικά δύσκολες θα συμφωνούσε στην παράταση  της  θητείας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων (δίνεται η δυνατότητα από την τελευταία τροπολογία) μέχρι να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες για την διεξαγωγή των εκλογών. Περιμένουμε από όλες τις ομάδες και παρατάξεις στους Συλλόγους της Εύβοιας να πράξουν το ίδιο, ακολουθώντας την απόφαση της ΔΟΕ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΘΡΑΝΙΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ