MY KTEO

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Χαλκιδέων Γιάννης Νέζης στο Eviatop: Το στρατηγικό σχέδιο της τουριστικής ανάπτυξης 2020-2024 είναι έτοιμο να κατατεθεί στον ΕΟΤ



Η τουριστική σεζόν έλαβε τέλος πριν από λίγες ημέρες τυπικά, αλλά ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Χαλκιδέων Γιάννης Νέζης ήδη ξεκίνησε τον προγραμματισμό, ώστε ο Δήμος Χαλκιδέων να γίνει προορισμός τεσσάρων εποχών. Ο κ. Νέζης μίλησε στο Eviatop για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που έχει προγραμματίσει η Αντιδημαρχία Τουρισμού.

ΕΡ.:  Η Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Χαλκιδέων συνεδρίασε τον Ιούλιο του 2020. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης;

ΑΠ.: Το στρατηγικό σχέδιο της τουριστικής ανάπτυξης 2020-2024 που παρουσιάστηκε στην πρώτη συνεδρίαση της τουριστικής Επιτροπής τον Ιούλιο του 2020 είναι έτοιμο να κατατεθεί στον ΕΟΤ για έγκριση. Θα ακολουθήσει φυσικά και δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής, αλλά λόγω του covid-19 δεν μπόρεσε μέχρι τώρα να γίνει η συνεδρίαση. Αλλά σύντομα θα εξετάσουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

ΕΡ.: Παράλληλα δεν θα έπρεπε να γίνουν και κάποια βήματα στον τομέα του πολιτισμού;

ΑΠ.: Ήδη γίνονται. Σχεδιάζουμε την ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής στον τομέα του πολιτισμού. Στόχος της εφαρμογής, είναι η τουριστική και πολιτιστική προβολή για την Χαλκίδα. Πρόκειται στην ουσία για τη δημιουργία e-υπηρεσιών και e-περιεχομένου με εφαρμογές ψηφιακού πολιτισμού που θα περιλαμβάνουν ξενάγηση σε μουσεία της περιοχής, ξενάγηση σε μνημεία, αλλά και προβολή των πολιτιστικών εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα. Οι εφαρμογές θα είναι προσβάσιμες, τόσο από προσωπικούς υπολογιστές, όσο και από ταμπλέτες και έξυπνα τηλέφωνα.

ΕΡ.: Ο Δήμος Χαλκιδέων είχε δεχθεί πρόσκληση από το Δήμαρχο Ρηγίου Καλαβρίας (Reggio Calabria) Νότιας Ιταλίας, για οργάνωση και υλοποίηση της Συμφωνίας Θεσμικής Αδελφοποίησης, μεταξύ των δύο Δήμων. Ο Δήμος Χαλκιδέων ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση;

ΑΠ.: Φυσικά. Είμαστε στο στάδιο της έγκρισης από το Δημοτικό Συμβούλιο και στη συνέχεια από το Υπουργείο Εσωτερικών  της αποδοχής της πρότασης αδελφοποίησης των δύο Δήμων.

Στόχος μας είναι η δημιουργία Δικτύου/-ων με την συμμετοχή και Νέων Πόλεων ή Δήμων και ή και Περιφερειών, με τις πόλεις που σχετίζονται με τις αποικίες των Ευβοέων Ιωνικής Διαλέκτου, στην Μεγάλη Ελλάδα της Κάτω Ιταλίας, για την κάλυψη και αντιμετώπιση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, με ανταλλαγή και μεταφορά εμπειριών, τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, για την προαγωγή οικονομικών, πολιτιστικών-ιστορικών, μορφωτικών-εκπαιδευτικών και κοινωνικών σχέσεων-συνεργασιών.

Στο πλαίσιο των παραπάνω, οι Πρωτοβουλίες αυτές που σχετίζονται με τις Διεθνείς Σχέσεις, Αδελφοποιήσεων, Συνεργασιών, Δικτύων, Συμμετοχής σε Διεθνή και Ευρωπαϊκά  Προγράμματα του Δήμου Χαλκιδέων, έχουν προστιθέμενη αξία στο τοπικό αποθεματικό κεφάλαιο Φυσικών και Οικονομικών Πόρων της περιοχής μας και θεωρείται δεδομένη η κοινοτική βοήθεια σε ότι αφορά την συμμετοχή αλλά και την αξιοποίηση οικονομικών πόρων προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Δήμος Χαλκιδέων υπέβαλε στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στο τέλος του μηνός Οκτωβρίου του 2019, Έντυπα και Ηλεκτρονικά, όλα τα απαιτούμενα στοιχεία τεκμηρίωσης των υφιστάμενων αδελφοποιήσεων-διεθνών σχέσεων του Δήμου μας.

Ως ένας από το 17% των ΟΤΑ της χώρας, ανταποκρίθηκε άμεσα στην από 26.9.2019 πρόσκληση του Αυτοτελούς Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του Υπουργείου Εσωτερικών υποβάλλοντας τα ίδια στοιχεία που είχαν υποβληθεί στην ΚΕΔΕ.

ΕΡ.: Ο Δήμος Χαλκιδέων θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις «Ελλάδα 2021» για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Τι θα περιλαμβάνουν αυτές;

ΑΠ. : Στα πλαίσια του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση, ο Δήμος Χαλκιδέων κατέθεσε τις προτάσεις του στην "ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΑΔΑ 2021", προς αξιολόγηση. Να σημειωθεί, ότι η προθεσμία έληγε στις 31 Ιούλιου 2020. Οι προτάσεις και οι δράσεις που έχουμε καταθέσει αφορούν: Ημερίδες - συνέδρια, εκθέσεις (π.χ. παραδοσιακών φορεσιών), πολιτιστικές εκδηλώσεις. Φυσικά όλα αυτά θα γίνουν, από τη στιγμή που θα μας το επιτρέψουν οι συνθήκες οι οποίες θα έχουν διαμορφωθεί με βάση την πανδημία. Και βέβαια δεν σταματάμε στις προτάσεις που έχουμε καταθέσει. Προγραμματίζουμε δράσεις όχι μόνο στη Χαλκίδα αλλά και σε όλες τις ενότητες του Δήμου μας.

Περισσότερα θα ανακοινώσουμε πολύ σύντομα σε ότι αφορά στο συνολικό πρόγραμμα δράσεων.