MY KTEO

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: Επιβεβαιώνει τη μείωση κατά 80% των τακτικών χειρουργείων


Στη μετατροπή των νοσοκομείων σε νοσοκομεία περίθαλψης «μίας νόσου», καθώς και στη μείωση των τακτικών χειρουργείων, μετά από ανακοίνωση της κυβέρνησης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

Πιο συγκεκριμένα, επισήμανε ότι με απόφαση της κυβέρνησης τα τακτικά χειρουργεία μειώνονται κατά 80%, γιατί είναι πάρα πολλά τα περιστατικά τα οποία εισάγονται με κορωνοϊό στα δημόσια νοσοκομεία και ταυτόχρονα δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.

«Γιατί όλα τα σοβαρά χειρουργεία μετά από το χειρουργείο χρειάζεται να νοσηλευτούν κάποιες ημέρες μέχρι να σταθεροποιηθούν σε κλίνη ΜΕΘ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τι δήλωσε σχετικά με τους ασθενείς που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για χειρουργείο

Αναφερόμενος σε ασθενείς που βρίσκονται σε λίστες αναμονής για να πραγματοποιήσουν χειρουργείο, επισήμανε ότι θα αναβληθούν εκ νέου τα χειρουργεία τους, καθώς είναι ελάχιστες οι κλίνες ΜΕΘ που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή.

Τόνισε ακόμα ότι «τα περιστατικά αυξήθηκαν και μέσα σε ένα σαββατοκύριακο, αφού οι διαθέσιμες κλίνες για κορωνοϊό σε όλη τη χώρα είναι 240 και αυτές ουσιαστικά αυτή τη στιγμή έχουν εξαντληθεί. Ειδικά σε περιοχές όπως στη Θεσσαλονίκη έχουν γεμίσει όλες οι κλίνες ΜΕΘ οι διαθέσιμες μέσα σε τρεις μέρες».

Η προειδοποίηση για αύξηση των διασωληνωμένων

Ο κ. Γιαννάκος έκρουσε παράλληλα τον κώδωνα του κίνδυνου ότι από δω και πέρα θα δούμε πολλά γενικά περιστατικά, τα οποία θα είναι σε κοινούς θαλάμους και θα περιμένουν ένα κρεβάτι ΜΕΘ.

Υπογράμμισε, ειδικότερα, ότι ασθενείς σοβαρών και έκτακτων χειρουργείων δεν θα βρίσκουν κλίνη ΜΕΘ, για να σταθεροποιηθούν και θα μένουν σε κοινούς θαλάμους.

Η περίπτωση των αεροδιακομιδών

Σχετικά με τις αεροδιακομιδές δήλωσε ότι γίνονται, αλλά και θα συνεχίσουν να γίνονται στο προσεχές διάστημα, ωστόσο δεν αποτελούν τη γενική λύση του προβλήματος.

Έθιξε ως παράδειγμα τα Γιάννενα, καθώς επειδή οι απλές κλίνες κορωνοϊού γέμισαν, τα περιστατικά από το γηροκομεία διακομίζονταν σε νοσοκομεία της περιοχής της Ηπείρου σε άλλες πόλεις.