MY KTEO

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ, ΕΥΒΟΙΑΣ-ΒΟΙΩΤΙΑΣ: Προστασία της υγεία και των δικαιωμάτων στον «Μιμίκο»

Να ληφθούν μέτρα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων στην εταιρεία ΜΙΜΙΚΟΣ

Εξόρμηση πραγματοποιήθηκε εχθές, Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020, τα χαράματα στο πτηνοσφαγείο της εταιρείας ΜΙΜΙΚΟΣ (όμιλος ΦΙΛΙΠΠΟΥ).

Στην ανακοίνωση που μοιράστηκε αναφέρονται διεκδικήσεις για την προστασία της υγεία και των δικαιωμάτων που πρέπει να ικανοποιήσει η εταιρεία.




Συνάδελφοι,

εργαζόμαστε στο ΜΙΜΙΚΟ που είναι η επιχείρηση με τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων στην περιοχή. Μέσα στην πανδημία ελάχιστα μέτρα έχουν υλοποιηθεί από την εταιρεία παρότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος οι εργασιακοί χώροι να μετατραπούν σε εστίες διασποράς του κορονοϊού με επιπτώσεις στην υγεία τη δική μας και των οικογενειών μας. Στα πτηνοσφαγεία και γενικά στις επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων–ποτών οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι γιατί η παραγωγική διαδικασία απαιτεί να βρισκόμαστε σε κοντινές αποστάσεις, να επεξεργαζόμαστε πολλοί - διαδοχικά το ίδιο προϊόν κτλ. Πριν λίγες ημέρες είχαμε τα κρούσματα στο πτηνοσφαγείο του ΑΓΓΕΛΑΚΗ που ξεπέρασαν τα 25 σε μία εταιρεία που έχει λιγότερους από 100 εργαζόμενους.

Στον ΜΙΜΙΚΟ, στην αλλαγή της βάρδιας μέσα στα αποδυτήρια συγκεντρωνόμαστε 100δες σε κοντινές αποστάσεις και σε μικρό χώρο με κακό αερισμό και χωρίς ρύθμιση της θερμοκρασίας έτσι ώστε το χειμώνα παγώνουμε και το καλοκαίρι ψηνόμαστε. Οι τουαλέτες είναι λίγες και όχι αντίστοιχες με τους εργαζόμενους κάθε τμήματος και πολλοί αναγκάζονται να μετακινούνται από τμήμα σε τμήμα, ενώ υπάρχουν και χαλασμένες. Τα μπάνια δεν λειτουργούν. Η αφαίρεση ενός τοίχου στην αίθουσα του κυλικείου για να υπάρχει επικοινωνία με τον προαύλιο χώρο δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των μέτρων για την πανδημία. Ο ημιστεγασμένος πλέον χώρος είναι μικρός με λίγα τραπεζοκαθίσματα, όσοι καπνίζουν πρέπει να βγαίνουν στο προαύλιο όπου δεν υπάρχει ούτε στέγαστρο αλλά ούτε καθίσματα. Επιπλέον μπροστά μας έρχεται χειμώνας και όπως ξέρουμε όλοι η συγκεκριμένη τοποθεσία που βρίσκεται το εργοστάσιο την τρώει το αγιάζι.

Προβλήματα υπάρχουν και με την υγιεινή και ασφάλειας της εργασίας. Ελλιπής είναι η χορήγηση των απαραίτητων Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) όπως τα ισοθερμικά που δεν χορηγούνται σε όλα τα τμήματα κα. Ορισμένοι συνάδελφοι κατά τη διάρκεια της βάρδιας πηγαίνουν από το «φούρνο» στο «ψυγείο» και πάλι πίσω στο «φούρνο» χωρίς να μεσολαβεί κάποιο έστω ολιγόλεπτο διάλλειμα. Υπάρχει πολύ κουβάλημα σε κιβώτια, παλέτες κτλ.

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν η κακή αμοιβή των υπερωριών παρότι συνήθως ξέρουμε μόνο τι ώρα πιάνουμε δουλειά και όχι πότε σχολάμε, τα 4ήμερα που συνεχίζονται στο σφαγείο, ορισμένοι συνάδελφοι δεν παίρνουν ΒΑΕ ένσημα όπως προβλέπεται, η άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πάρκινγκ και καταστρέφουμε τα αυτοκίνητά μας, η επικινδυνότητα του δρόμου για να περάσουμε στο πάρκινγκ, το διατλαντικό ταξίδι που κάνει το λεωφορείο που παίρνει τη νυχτερινή βάρδια και οι συνάδελφοι φτάνουν σπίτια τους μετά από μία ώρα και πολλά ακόμα που διαμορφώνουν μία απαράδεκτη εν έτη 2020 για εργασιακό χώρο κατάσταση.

Η συγκεκριμένες συνθήκες εργασίας και αμοιβής το μόνο που εξυπηρετούν είναι την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα της εταιρείας που γράφει στα παλιά της παπούτσια και τις ανάγκες όλων μας που εργαζόμαστε σε αυτές τις συνθήκες αλλά τώρα στην πανδημία και την υγεία μας.

Η κυβέρνηση της εργοδοσίας, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μέσα στην πανδημία αρνείται να επιβάλλει μέτρα στους εργασιακούς χώρους όπως και στα σχολεία που πηγαίνουν τα παιδιά μας, στα ΜΜΜ, όπως επίσης αρνείται πεισματικά να επανδρώσει τα νοσοκομεία και όλες τις υποδομές υγείας της χώρας με προσωπικό. Στην περιοχή μας, στο ΚΥ Ψαχνών και το νοσοκομείο της Χαλκίδας η κατάσταση είναι τραγική. Από την άλλη το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά μαζί κυβέρνηση και εργοδοσία είναι να χρησιμοποιούν την πανδημία για να συνεχίζουν την επίθεση στα δικαιώματά μας. Ψήφισαν νόμους για να πλειστηριάζουν τα σπίτια μας, τώρα ετοιμάζουν νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο (δεν θα πληρώνονται οι 2 πρώτες ώρες υπερωρίας), καταργούν την αργία της Κυριακής, βάζουν νέα εμπόδια στην οργανωμένη δράση.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ – ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Ακόμα και τα ελάχιστα μέτρα για την πανδημία που έχουν ληφθεί είναι αποτέλεσμα της αγωνιστικής δράσης των σωματείων και φορέων. Αν δεν υπήρχε αυτή, δεν θα είχαν κάνει ούτε αυτά τα ελάχιστα. Το προσωπικό που προσλήφθηκε στο σύστημα υγεία είναι σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων όμως δεν θα είχε προσληφθεί ούτε αυτό. Το νοσοκομείο της Χαλκίδας θα ήταν ακόμα στο παλιό κτίριο αν δεν είχε γίνει λαϊκή απαίτηση η μεταφορά του. Στις εταιρείες του κλάδου έχουν γίνει δεκάδες παρεμβάσεις από το Συνδικάτο μας για να προσληφθούν καθαρίστριες, να γίνονται τεστ για τον κορονοϊό, να προστατευτούν συνάδελφοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες κτλ. Η εργοδοσία δεν θα τα έκανε χωρίς την αγωνιστική δράση μας.

Οι εργαζόμενοι στο ΜΙΜΙΚΟ τώρα είναι ανάγκη να προστατεύσουμε τη ζωή της δικιά μας και των οικογενειών μας: ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

           Να ληφθούν μέτρα για την προστασίας της υγείας: Να τροποποιηθούν οι υποδομές της εταιρείας, να αραιώσουν τα αποδυτήρια, να εγκατασταθεί επαρκής για τις συνθήκες της πανδημίας αερισμός αλλά και κλιματισμός για να μην παγώσουμε και αυτόν τον χειμώνα, να φτιαχτούν νέες τουαλέτες και να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές στις υπάρχουσες, να φτιαχτεί το κυλικείο με υποδομή και για τους μη καπνιστές και για τους καπνιστές, με αερισμό, κλιματισμό και τραπεζοκαθίσματα (είναι απαράδεκτο να είμαστε όρθιοι στο διάλλειμα ή να είμαστε εκτεθειμένοι στη βροχή και το αγιάζι) και να μειωθούν οι τιμές, να υπάρχουν καθαρίστριες σε όλες τις βάρδιες (ακόμα και η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας αναφέρει ότι να γίνονται απολυμάνσεις σε κάθε βάρδια), να γίνεται θερμομέτρηση κατά την προσέλευση στην εργασία, να γίνονται τεστ για τον κορονοϊό με ευθύνη και κόστος της εταιρείας (είναι πρόκληση ότι η εταιρεία μας ενημέρωσε ότι εξασφάλισε φτηνά τεστ στα 65,00€ όταν οι μισθοί μας είναι ψίχουλα). Οι αλλαγές να γίνουν με τέτοιο τρόπο που να μην θίγουν τα δικαιώματά μας.

           Να μην υπάρχει καμία μείωση του εισοδήματος στους συναδέλφους που θα χρειαστεί να απουσιάσουν από την εργασία τους για θέματα υγείας δικά τους ή της οικογένειάς τους.

           Να χορηγηθούν τα απαραίτητα για κάθε πόστο ΜΑΠ και να δοθούν οδηγίες από το γιατρό εργασίας για διάλλειμα μετάβασης όσων συναδέλφων εναλλάσσονται ζέστη-κρύο και το αντίθετο κτλ. Να βελτιωθούν γενικά οι συνθήκες και να μειωθεί η εντατικοποίηση της εργασίας κάτι που σχετίζεται και με την πανδημία γιατί οι ειδικοί λένε ότι είναι απαραίτητο ο ανθρώπινος οργανισμός να μην καταπονείται για να αντιμετωπίσει τον ιό. Να ληφθούν μέτρα να μειωθούν τα βάρη, ειδικά που τα σηκώνουν γυναίκες.

           Με ευθύνη της εταιρείας να επεκταθεί όπου απαιτείται η γραμμή παραγωγής και να εξεταστεί η τοποθέτηση πλεξιγκλάς ανάμεσα στους εργαζόμενους όπως τοποθετήθηκαν σε άλλους εργασιακούς χώρους του κλάδου που το απαίτησαν οι συνάδελφοι.

           Να σταματήσουν τα 4ήμερα. Οι υπερωρίες να μη δηλώνονται ως υπερεργασία.

           Να μπαίνουν τα ένσημα που προβλέπονται σε όλους όσους ανήκουν στα ΒΑΕ.

           Εφαρμογή της τελευταίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους εργαζόμενους στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

Να διαμορφωθεί ο χώρος που παρκάρουμε τα αυτοκίνητά μας για να μην τα σπάμε, να μην τσαλαβουτάμε στις λάσπες και να γίνει ασφαλές το πέρασμα του δρόμου