MY KTEO

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Συνέντευξη του βουλευτή Μίλτου Χατζηγιαννάκη στο Eviatop: «Επιτυχημένος δεν είναι ο δικηγόρος, ο βουλευτής ή ο δήμαρχος, επιτυχημένος είναι αυτός που έχει ανθρώπους γύρω του που τον αγαπούν και τους αγαπάει»



Ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης, ο νεαρός δικηγόρος που πριν από 6,5 χρόνια κέρδισε τις εκλογές, εξελέγη Δήμαρχος Σκύρου, κατάφερε να απογειώσει το νησί, κατάφερε να κερδίσει το σεβασμό, την εκτίμηση και τη συμπάθεια, όχι μόνο των σκυριανών, αλλά και όλων των ευβοέων. Πριν από 16 μήνες εξελέγη βουλευτής και το πολιτικό του μέλλον διαγράφεται λαμπρό… Ένας άνθρωπος ιδιαίτερα ευφυής, με χιούμορ, με ένα ζεστό χαμόγελο που κερδίζει το συνομιλητή του από τα πρώτα λεπτά…

ΕΡ.:  16 μήνες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση έχει καταγράψει αστοχίες αλλά το κόμμα σας καταγράφει απογοητευτικά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Τι φταίει;

ΑΠ.: Όπως λέτε και εσείς βρισκόμαστε 16 μήνες μετά τις εκλογές, κατά μία έννοια η λαϊκή εντολή είναι ακόμα νωπή. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κατάφερε μετά από σχεδόν δέκα χρόνια μνημονίων, εκεί που οι άλλες πολιτικές δυνάμεις απέτυχαν, να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να αφήσει 37 δις ευρώ απόθεμα στα κρατικά ταμεία. Ταυτόχρονα όμως εφάρμοσε εκ των πραγμάτων μνημονιακό πρόγραμμα και υπέστη τις επακόλουθες εκλογικές συνέπειες. Είναι λοιπόν υπερβολικό μετά από ούτε ενάμιση χρόνο στην αντιπολίτευση να περιμένει κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία να έχει προλάβει να επουλώσει τις  ρωγμές που προκλήθηκαν με την κοινωνία, ειδικά μέσα στην φιλοκυβερνητική επικοινωνιακή καταιγίδα της οποίας μάρτυρες γινόμαστε καθημερινά. Εξάλλου, η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση βρήκε το κόμμα σε περίοδο ανασυγκρότησης, μεταθέτοντας αναγκαστικά ορισμένες διαδικασίες στη χρονική στιγμή που οι συνθήκες θα επιτρέψουν την πραγματοποίησή τους. Είμαι αισιόδοξος ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ μας, το βασικότερο όμως τη στιγμή αυτή είναι να βρεθούμε αποτελεσματικά στο πλευρό όλων αυτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη νέα πολύπλευρη κρίση, υγειονομική, οικονομική και κοινωνική, αντιλαμβανόμενοι ταυτόχρονα την προεκλογική εξαπάτηση της Νέας Δημοκρατίας.

ΕΡ.: Το κόμμα σας στηλιτεύει την πρακτική της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς, για παράδειγμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας ή στην παιδεία. Από την άλλη σας κατηγορούν για λαϊκισμό και διασπορά fake news. Τελικά που βρίσκεται η αλήθεια;

ΑΠ.: Εάν θυμάστε, την περίοδο μέχρι το καλοκαίρι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και ο ίδιος ο Πρόεδρός του επέδειξαν αξιοσημείωτη συναίνεση στη διαχείριση της πανδημίας, δεχόμενοι μάλιστα κριτική για αυτό. Τα όσα καταλογίζουμε τώρα στην κυβέρνηση λοιπόν δεν είναι από αντιπολιτευτική μανία, η κριτική μπορεί να είναι σκληρή αλλά είναι απόλυτα σωστή. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που βιώνουν σήμερα όλοι οι πολίτες. Είχαν οκτώ ολόκληρους μήνες να προετοιμαστούν και άφησαν τη χώρα παντελώς ανοχύρωτη σε όλα τα επίπεδα, τη στιγμή που όλοι γνωρίζαμε πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα έρθει. Δεν είναι λαϊκισμός το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο, εν μέσω της Covid19, το προσωπικό του ΕΣΥ ήταν μειωμένο κατά έξι χιλιάδες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019. Δεν είναι λαϊκισμός το ότι η κυβέρνηση άνοιξε τον τουρισμό χωρίς κανένα σχέδιο και χωρίς τεστ στους τουρίστες που ήρθαν στη χώρα. Σίγουρα δε, δεν είναι fake news ότι στις σχολικές αίθουσες στοιβάζονται 25 και πλέον μαθητές ή ότι ο κόσμος συνωστίζεται στα λεωφορεία επειδή η κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα για να αυξήσει τα δρομολόγια. Την πικρή αλήθεια, δυστυχώς, τη λένε οι αριθμοί.

ΕΡ.:  Πώς σχολιάζετε την περίπτωση Πολάκη. Μήπως σας απομακρύνει από την κρίσιμη εκλογική μάζα των κεντρώων και σας περιχαρακώνει στην μικρή οικογένεια του "χώρου" συν τους απογοητευμένους πρώην πασόκους;

ΑΠ.: Η πρόσφατη κίνηση του Π. Πολάκη ήταν εσφαλμένη. Αυτό όμως δεν μπορεί να λειτουργεί αποπροσανατολιστικά και να μονοπωλεί το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, τη στιγμή που η κυβέρνηση εμφανίζεται ανίκανη να διαχειριστεί την πολλαπλή κρίση που καλούμαστε ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε. Επίσης, δεν μπορεί να ακυρώσει το έργο και την παρακαταθήκη που άφησαν στον πολύπαθο τομέα της δημόσιας υγείας τόσο ο πρώην υπουργός Ανδρέας Ξανθός, όσο και ο Παύλος Πολάκης ως αναπληρωτής υπουργός. Να σας υπενθυμίσω απλά ότι κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αυξήθηκαν κατά 150 οι κλίνες ΜΕΘ - χωρίς να υπάρχει κορωνοϊός- ενώ ιδρύθηκαν νέες υγειονομικές μονάδες και τμήματα σε όλη την Ελλάδα. Εμείς στην Εύβοια το γνωρίζουμε πολύ καλά, καθώς επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ  αποπερατώθηκε το νέο νοσοκομείο της Χαλκίδας. Το σημαντικότερο όμως είναι πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε πρόσβαση στο σύστημα υγείας σε εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστους συμπολίτες μας, τους οποίους η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά, με υπουργό τον Άδωνι Γεωργιαδή, είχαν αφήσει εκτός.

ΕΡ.:  Πώς βλέπετε τα πράγματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όταν η κυβέρνηση ακύρωσε όσα σχεδίαζε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της απλής αναλογικής στις εκλογές;

ΑΠ.: Τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν εξαντλούνται στην καθιέρωση της απλής αναλογικής. Έχουν αναφορά σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο κατάφερε να ανορθώσει οικονομικά τους καθημαγμένους μέχρι τότε  δήμους και περιφέρειες, οι οποίοι μετά από οκτώ χρόνια μημονίων είχαν απωλέσει το 63% των πόρων τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, με καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία, κατάφερε να ενισχύσει τους δήμους με το πρόγραμμα Φιλόδημος, ύψους 1,5 δις ευρώ, να εκχωρήσει το 40% του ΕΣΠΑ στις περιφέρειες και να εκπονήσει πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων σε ετήσια βάση. Όλα τα παραπάνω έδωσαν εκ νέου πνοή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β΄βαθμού και αποτέλεσαν τη σημαντικότερη ενίσχυση από το 2003 και το πρόγραμμα Θησέας.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μέσα σε δεκάεξι μήνες, έφερε οκτώ διαδοχικά νομοθετήματα με έναν και μόνο σκοπό: Τη συνειδητή υποβάθμιση και την κατάργηση στην πράξη των κορυφαίων οργάνων της Αυτοδιοίκησης, καθώς και την παντελή έλλειψη διαφάνειας στις διαδικασίες έργων και αναθέσεων. Έχει προχωρήσει στην πλήρη αφαίμαξη των αρμοδιοτήτων από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, τους εκλεγμένους δηλαδή εκπροσώπους των πολιτών, απαξιώνοντας έτσι τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού έθνους.

Η κυβέρνηση παραβιάζει με αυτά που νομοθετεί συστηματικά το Σύνταγμα και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας και ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα βρεθούμε απέναντι από την πλήρη θεσμική ανατροπή που επιχειρεί η κυβέρνηση.

ΕΡ.:  Τι εικόνα έχει σήμερα η Εύβοια έχοντας υποστεί και τις γνωστές φυσικές καταστροφές. Ήρθαν οι αποζημιώσεις, τι γίνεται με τα έργα αποκατάστασης…

ΑΠ.: Τα έργα θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει εχθές. Αντιπλημμυρικά και έργα υποδομής για να μην ξαναζήσουμε τέτοια καταστροφή.Ο κόσμος έχει κουραστεί από τις υποσχέσεις. Ο κ. Χατζηδάκης προχώρησε σε μεγαλόστομες δεσμεύσεις μετά τις πυρκαγιές του 2019 και έμεινε στα λόγια. Μετά την τραγωδία με τις πλημμύρες του Αυγούστου στην Κ. Εύβοια παρέλασαν όλοι οι Υπουργοί της κυβέρνησης από το νησί και οι πληγέντες πολίτες έχουν μείνει τρεις μήνες μετά με τις υποσχέσεις. Είναι πραγματικά ντροπή. Όπως ντροπή είναι να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ των τεσσάρων ετών διακυβέρνησης για τις διαχρονικές ελλείψεις, ενώ άλλοι κυβερνούσαν για 40 χρόνια.

ΕΡ.:  Υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα ή όχι, όπως λένε οι άσπονδοι εχθροί του;

ΑΠ.: Όπως λέει ο σοφός λαός, ομάδα με έναν παίχτη δεν νικάει. Η μεγάλη εθνική ομάδα μπάσκετ του 1987 δεν θα είχε πάρει το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα χωρίς τον μεγάλο Νίκο Γκάλη, ούτε ο ίδιος όμως θα τα είχε καταφέρει χωρίς τη βοήθεια του Γιαννάκη, του Φασούλα και των άλλων παιδιών. Αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι δεν θα είχε καταφέρει να γίνει το ιστορικό παράδειγμα της κυβερνώσας αριστεράς στην Ευρώπη, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας μόνος του δεν θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές.

Ισχύει ωστόσο και ότι ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας από τους πιο χαρισματικούς ηγέτες στην ελληνική ιστορία, καταφέρνοντας να οδηγήσει υπό την προεδρία του ένα κόμμα του 3% στη διακυβέρνηση της χώρας. Θα συνεχίσει για χρόνια λοιπόν να είναι παρών από τη θέση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στην ελληνική πολιτική σκηνή, όσο και εάν αυτό ενοχλεί τη Νέα Δημοκρατία.

ΕΡ.:  Με το χέρι στην καρδιά… Βουλή ή Αυτοδιοίκηση;

ΑΠ.: Είμαι άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης, έτσι μεγάλωσα. Η θητεία μου ως δήμαρχος στη Σκύρο αποτέλεσε τον σημαντικότερο σταθμό της μέχρι τώρα διαδρομής μου, ενώ και η οικογένειά μου έχει στενούς δεσμούς με τον χώρο. Ο πατέρας μου υπήρξε επί πολλά έτη Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στο δήμο Ζωγράφου και το δικηγορικό μας γραφείο παρέχει επί δεκαετίες τις νομικές του υπηρεσίες σε Δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Γνωρίζω όπως καταλαβαίνετε τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης από πρώτο χέρι. Από τον Ιούλιο του 2019 οι συμπολίτες μας στην Εύβοια με τίμησαν με την ψήφο τους και τους εκπροσωπώ στη Βουλή. Επιπλέον, πριν από δύο μήνες ο Πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας με τίμησε επιλέγοντάς με στη θέση του Αναπληρωτή Τομεάρχη Εσωτερικών, υπεύθυνο Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Με τα δύο χέρια λοιπόν, το ένα της Βουλής και το άλλο της Αυτοδιοίκησης, θα παλέψω για το καλό του τόπου μας, για το καλό της Εύβοιας.

ΕΡ.:  Επιτυχημένος δικηγόρος, επιτυχημένος δήμαρχος, επιτυχημένος βουλευτής. Η ζωή τελικά είναι εκεί, ή είναι αλλού;

ΑΠ.: Η ζωή δεν είναι τίποτα από αυτά. Όπως μας υπενθύμισαν με απόλυτο τρόπο οι πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, το κυριότερο για όλες και όλους είναι να έχουμε την υγεία μας. Μένουμε ασφαλείς μέχρι να περάσει αυτή η υγειονομική κρίση. Επιτυχημένος δεν είναι ο δικηγόρος, ο βουλευτής ή ο δήμαρχος, επιτυχημένος είναι αυτός που έχει ανθρώπους γύρω του που τον αγαπούν και τους αγαπάει. Όπως εξάλλου είχε γράψει και ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης, «μια αστραπή η ζωή μας… μα προλαβαίνουμε».