MY KTEO

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Παρέμβαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την καθολική αποζημίωση πλημμυροπαθών της Κεντρικής Εύβοιας


Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατέθεσε αίτημα προκειμένου να λάβουν το επίδομα πρώτων βιοτικών αναγκών όλα τα νοικοκυριά της Κεντρικής Εύβοιας,  τα οποία επλήγησαν από το καιρικό φαινόμενο «Θάλεια», στις 8 και 9 Αυγούστου 2020.

Με την υπ' αριθμ. 89572/2020 ΚΥΑ, συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους του επιδόματος και οι ιδιοκτήτες κύριων κατοικιών, των οποίων καταστράφηκαν οι βοηθητικοί χώροι, από το καιρικό φαινόμενο «Ιανός».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός με επιστολή του προς τον Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, αιτήθηκε να συμπεριληφθούν άμεσα σε ανάλογη ρύθμιση και τα νοικοκυριά των Δήμων Χαλκιδέων και Διρφύων – Μεσσαπίων, τα οποία επλήγησαν από το εξίσου καταστροφικό καιρικό φαινόμενο «Θάλεια».

Ακολουθεί η επιστολή του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανού.

ΘΕΜΑ:: Προϋποθέσεις παροχής βιοτικού επιδόματος σε νοικοκυριά της ΠΕ Εύβοιας που

επλήγησαν από φυσικές καταστροφές

Σχετ: Η υπ' αριθμ. 89572/2020 (ΦΕΚ Β' 5590/19-12-2020) ΚΥΑ με θέμα: Συμπληρωματική

χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης πολιτών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές

Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, Σας απευθύνομαι σε συνέχεια της εν θέματι Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία: «Το επίδομα πρώτων βιοτικών αναγκών της παρ. 1 του άρθρου 1 της υπ' αρ. 33862/16.05.2019 (Β' 1699) κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, χορηγείται και στα νοικοκυριά των οποίων βοηθητικοί χώροι/αποθήκες της κύριας κατοικίας αυτών, πλήγηκαν από τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» και των συνεπακόλουθων πλημμυρών που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και των Περιφερειακών Ενοτήτων Φθιώτιδας, Κεφαλληνίας, Ιθάκης, Ζακύνθου, Λευκάδας, Κορινθίας και Ευρυτανίας, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2020.» Αρχικά, θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία να συμπεριλάβετε τους βοηθητικούς χώρους των κυρίων κατοικιών στις αποζημιούμενες περιουσίες, μέσω του επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών, για τα νοικοκυριά που επλήγησαν από τον κυκλώνα Ιανό στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου και ειδικότερα για την πληγείσα Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Η ενέργεια αυτή θα ανακουφίσει μεγάλο πλήθος οικογενειών που ενώ επλήγησαν σφοδρά από τον κυκλώνα, δεν δικαιούντο ως σήμερα το απολύτως απαραίτητο γι' αυτές επίδομα. Δυστυχώς, στην ίδια ΚΥΑ δεν συμπεριελήφθησαν οι περιοχές των Δήμων Χαλκιδέων και Διρφύων – Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι οποίες επλήγησαν από το εξίσου σφοδρό και καταστροφικό κύμα κακοκαιρίας «Θάλεια», λίγες μόλις μέρες νωρίτερα, στις 8 και 9 Αυγούστου 2020. Ακριβώς για τους ίδιους λόγους που – ορθά και λυτρωτικά για τα νοικοκυριά της ΠΕ Φθιώτιδας – συμπεριλαμβάνετε την καταστροφή των βοηθητικών χώρων ως επαρκή αιτία αξίωσης του βιοτικού επιδόματος, θεωρούμε απολύτως απαραίτητη την λήψη ίδιας απόφασης για τις ως άνω περιοχές της κεντρικής Εύβοιας. Με τη βεβαιότητα ότι θα αποκριθείτε άμεσα στο αίτημά μας, το οποίο σας έχει επισημανθεί τηλεφωνικώς ή γραπτώς πέραν ημών και από κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και αυτοδιοικητικούς φορείς της Εύβοιας, προσβλέπουμε στις προς τούτο ενέργειές σας.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΦΑΝΗΣ Χ. ΣΠΑΝΟΣ