MY KTEO

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

Προς ναυάγιο οι διαπραγματεύσεις ΔΕΗ-βιομηχανίας για τα νέα τιμολόγια


Δυσκολεύει όλο και περισσότερο η προοπτική επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της ΔΕΗ και της ενεργοβόρου βιομηχανίας για τα νέα τιμολόγια υψηλής τάσης.

Την περασμένη Παρασκευή μάλιστα εστάλη από τη ΔΕΗ νέα πρόταση, η οποία συνοδεύτηκε με δίμηνη παράταση στα ισχύοντα τιμολόγια, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. 

Η πρόταση της ΔΕΗ, σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας οδηγεί σε αυξήσεις της τάξης του 20 έως 40% και αλλάζει πλήρως τη φιλοσοφία των υφιστάμενων τιμολογίων. Κατά τις ίδιες πηγές, εντοπίζονται συνολικά πέντε σημεία ριζικής διαφωνίας.

Συγκεκριμένα οι αλλαγές που προτείνει η ΔΕΗ και απορρίπτονται από πλευράς βιομηχανίας αφορούν:

Πρώτον, καταργείται η ειδική τιμή για το νυχτερινό τιμολόγιο το οποίο εφαρμοζόταν πρωτίστως από τις χαλυβουργίες και τις τσιμεντοβιομηχανίες

Δεύτερον καταργούνται οι εκπτώσεις όγκου καθώς σύμφωνα με τη ΔΕΗ ο υψηλός όγκος αποτελεί ρίσκο για το μεγαλύτερο προμηθευτή και παραγωγό στη χώρα

Τρίτον εισάγεται ρήτρα προσαύξησης, η οποία συναρτάται με το κόστος των λογαριασμών προσαυξήσεων της αγοράς εξισορρόπησης. Από την πλευρά της η βιομηχανία επισημαίνει ότι η ΔΕΗ τόσο με την ιδιότητα του προμηθευτή όσο και με την ιδιότητα του παραγωγού διαμορφώνει τις τιμές στην αγορά εξισορρόπησης.

Τέταρτον ζητείται από τη βιομηχανία να δεσμευτεί ως προς το ύψος της κατανάλωσής της και σε περίπτωση που αυτή υπολείπεται σε μηνιαία βάση περισσότερο από 2% τότε η ΔΕΗ επιφυλάσσεται για τη διεκδίκηση τυχόν ζημιάς

Πέμπτον δίνεται δίμηνη παράταση στα ισχύοντα τιμολόγια για την κατάρτιση νέας σύμβασης, μετά την παρέλευση της οποίας παύει να υφίσταται συμβατικό πλαίσιο για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας

Πηγές της βιομηχανίας υπογραμμίζουν την κάθετη αντίθεσή τους στις προτάσεις που κατέθεσε η ΔΕΗ και επισημαίνουν ότι η διαπραγμάτευση οδηγείται σε αδιέξοδο. Η πλευρά της βιομηχανίας μάλιστα θεωρεί ότι είναι αναγκαία η παρέμβαση της κυβέρνησης, ιδίως στο μεταβατικό διάστημα που διανύουμε κατά το οποίο έχει ξεκινήσει η λειτουργία του νέου μοντέλου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και καταγράφονται οι γνωστές δυσλειτουργίες κυρίως με την αγορά εξισορρόπησης. Σε διαφορετική περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να "σβήσουν φουγάρα" καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι από την πλευρά της ΔΕΗ υπογραμμίζεται ότι οι αλλαγές στα τιμολόγια της Υψηλής Τάσης είναι επιβεβλημένες και ότι η τιμολόγηση των ενεργοβόρων πελατών θα γίνεται στο πλαίσιο του target model κατά το πρότυπο των συμβάσεων και της τιμολόγησης των μεγάλων βιομηχανιών στην Ευρώπη.


capital.gr του Χάρη Φλουδόπουλου