MY KTEO

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την τουριστική επένδυση τύπου resort στο Δήμο Καρύστου


Εισήγηση Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που αφορά το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) με θέμα: «Δημιουργία σύνθετης τουριστικής επένδυσης τύπου resort στο Δήμο Καρύστου του νομού Ευβοίας της εταιρείας "ΑΡ ΕΣ ΑΡ ΗΓΚΛ ΡΙΖΟΡΤ ΕΥΒΟΙΑ Μ.ΕΠ.Ε."».

Η συγκεκριμένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) είναι γενικόλογη και εμπεριέχει τις γνωστές μεγαλοστομίες  της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων περί «αειφόρου ανάπτυξης», «ήπιας τουριστικής ανάπτυξης», «θετικού κοινωνικού αποτυπώματος», που χρησιμοποιούνται για να αποπροσανατολίσουν και να δημιουργήσουν αυταπάτες στον λαό.

Στην ουσία της, όμως, είναι ελλιπής., εφόσον δεν αναφέρεται σε ορισμένα σημαντικά ζητήματα.

Στο πως θα εξασφαλιστεί ο ήπιος χαρακτήρας των παρεμβάσεων, που συχνά επικαλείται η μελέτη, όταν είναι γνωστό ότι το τοπογραφικό ανάγλυφο της περιοχής των εγκαταστάσεων είναι ιδιαίτερα απότομο και συνεπώς χρειάζονται σημαντικές και εκτεταμένες παρεμβάσεις για να γίνει μια τόσο μεγάλη εγκατάσταση, για να διαμορφωθούν οι αναφερόμενοι χώροι, ακόμη και οι ίδιες οι παραλίες.

    Στο πως θα γίνεται η διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

    Στο πως θα γίνεται η υδροδότηση της εν λόγω εγκατάστασης και τι επιπτώσεις θα έχει αυτή στην επάρκεια του νερού στην υπόλοιπη περιοχή και στο Περιβάλλον.

    Στο καθεστώς και τους  όρους, με τους οποίους θα γίνεται η λειτουργία της λιμενικής εγκατάστασης τουριστικών σκαφών που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί.       

Σημειώνουμε, ακόμη, πως δεν μας καλύπτει η αναφορά πως όλα θα γίνουν σύμφωνα με τους νόμους, όταν είναι γνωστό πως επιχειρήσεις τέτοιου μεγέθους κάνουν κουρελόχαρτο τους νόμους που δεν τους βολεύουν.

Οφείλουμε, επίσης, να σχολιάσουμε το επιχείρημα πως δήθεν η «στροφή στην τουριστική ανάπτυξη» μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, των μικρών επαγγελματιών και αγροτών της περιοχής…. Πως μπορεί να γίνει ο τουριστικός κλάδος η  « ατμομηχανή ανάπτυξης της οικονομίας της Χώρας », όπως μας έλεγαν οι Κυβερνήσεις της ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Έχουμε πλούσια πείρα στη χώρα μας και για το συγκεκριμένο ζήτημα….

Ο κλάδος του Τουρισμού βρίσκονταν σε συνεχή οικονομική άνοδο επί μία δεκαετία περίπου, ακόμη και στα χρόνια της προηγούμενης οικονομικής κρίσης, με συνεχή ρεκόρ σε κέρδη, με νέες επενδύσεις….. Οι εργαζόμενοι, όμως, στις τουριστικές επιχειρήσεις δεν είδαν ανάλογη άνοδο του βιοτικού τους επιπέδου…. Δεν είδαν ανάλογη άνοδο στο μισθό τους….Δεν είδαν βελτίωση στις εργασιακές σχέσεις…. Δεν είδαν να τηρείται το 8ωρο και να πληρώνεται η υπερωρία.

Ακόμη και οι μικροί επαγγελματίες και οι αγρότες, στις τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές δεν είδαν να βελτιώνεται η ζωή τους και να αναπτύσσεται, να γίνεται «βιώσιμη» η παραγωγική τους δραστηριότητα.

Με αυτή την πολιτική λογική….. και αφού  υπογραμμίσουμε  πως δεν είμαστε ενάντια στην τουριστική ανάπτυξη, όταν αυτή γίνεται με κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών στην αναψυχή, την ελεύθερη πρόσβαση σε παραλίες, βουνά και δάση, την προστασία του Περιβάλλοντος……..ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΟΥΜΕ την εν λόγω μελέτη καθώς διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για τους όρους με τους οποίους προγραμματίζεται να γίνει.