MY KTEO

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Σε κώμα η εστίαση-Ασπιρίνες τα νέα μέτρα

 


Με την εστίαση κλειστή περισσότερο από τρείς μήνες στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και απροσδιόριστο τον χρόνο επαναλειτουργίας της, είναι δεδομένο ότι ο κλάδος βρίσκεται σε κώμα. Επίσης, δεδομένο είναι ότι σημαντικό τμήμα των επιχειρήσεων της εστίασης, διασκέδασης, είτε έχουν ήδη βάλει οριστικό λουκέτο, είτε θα καταλήξουν σε αυτή την έσχατη απόφαση το επόμενο διάστημα. Παράγοντες του χώρου εκφράζουν την εκτίμηση ότι τα οριστικά λουκέτα μπορεί να φθάσουν το 50% των επιχειρήσεων. Σε αυτές τις δραματικές συνθήκες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την Παρασκευή (5/2) συζήτηση με επαγγελματίες της εστίασης κατά την οποία ανακοίνωσε 4 νέα μέτρα στήριξης:

Διατηρείται και για τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για τα καταστήματα.

Το μισθολογικό κόστος θα παραμείνει μηδενικό, καθώς οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα εξακολουθούν να αποζημιώνονται από την πολιτεία.

Διατηρείται ο μειωμένος Φ.Π.Α. σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021. Θα επεκταθεί και στις μεταφορές, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, όταν αυτοί θα λειτουργήσουν, αλλά και στο τουριστικό πακέτο ως και το Δεκέμβριο.

Το κράτος θα καλύψει πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την περασμένη άνοιξη.