MY KTEO

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Ανακοίνωση των κομματικών οργανώσεων του ΚΚΕ στη Βόρεια Εύβοια για την κακοκαιρία


Τα δυο τελευταία 24ωρα δοκιμάζεται μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα, ιδιαίτερα ο λαός της Βορειοκεντρικής Εύβοιας λόγω των καιρικών φαινομένων. Δύο μέρες μετά την εκδήλωση της κακοκαιρίας για την οποία γνωρίζαμε ημέρες πριν, υπάρχουν δεκάδες χωριά και κωμοπόλεις στους δυο δήμους της Βορειοκεντρικής Εύβοιας χωρίς ρεύμα και νερό. Σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας δεν υπάρχει δίκτυο τηλεφωνίας. Υπάρχει κίνδυνος για την υγεία και την ζωή ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων, ασθενών με χρόνια νοσήματα που έχουν ανάγκη περίθαλψης. Ήδη και σε αυτή τη κακοκαιρία υπάρχει ένας νεκρός που έμεινε αβοήθητος λόγω της κακοκαιρίας.

Τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή, επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο,  σε μικρότερη ή μεγαλύτερη έκταση, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, το κακοσυντηρημένο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Ο κομπασμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ΜΜΕ, των δημάρχων και κυβερνητικών εκπροσώπων ότι παλεύουμε με τα θηρία, είμαστε σε ετοιμότητα, όλα βαίνουν καλώς και προσπαθούμε, μόνο κακόγουστο αστείο μπορεί να χαρακτηριστεί για τους κατοίκους που βρίσκονται για δυο 24ωρα χωρίς ρεύμα και νερό.

Παρά τις προσπάθειες που γίνονται από χτες ο εξοπλισμός και το προσωπικό που δίνουν την μάχη αυτή τη στιγμή δεν επαρκεί. Η κατάσταση ίσως να ήταν και χειρότερη αν δεν έβγαιναν με αυτοθυσία κάτοικοι με αγροτικά μηχανήματα για να διανοίξουν δρόμους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά κενά του κρατικού μηχανισμού.

Κυβέρνηση και τοπική διοίκηση έχουν ευθύνη για τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας, του σχεδιασμού και των υποδομών για τις λαϊκές ανάγκες. Η περιοχή αυτή, έχει πολύ μεγαλύτερες ανάγκες σε εξοπλισμό, μέσα και υποδομές για να μπορούν να προστατεύονται οι κάτοικοι από τα συχνά φαινόμενα.

Φτάνει πια! Απαιτούμε:

           Να επιταχυνθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες για τον απεγλωβισμό και την επανατροφοδότηση με ηλεκτρικό ρεύμα και νερό όλης της περιοχής. Άμεσα να τροφοδοτηθούν με πόσιμο νερό οι περιοχές που έχουν πρόβλημα

 

           Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση προς τα Νοσοκομεία και τα ΚΥ του Νομού, η αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και η ασφαλής διακομιδή ασθενών. Να εξασφαλιστεί με κρατική ευθύνη η μετακίνηση στα εμβολιαστικά κέντρα.

 

           Να κηρυχθούν οι δήμοι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς καθυστέρηση.

 

           Να διανοιχθούν οι δρόμοι στο ορεινό οδικό δίκτυο

 

           Άμεσα με το πέρας της κακοκαιρίας να καταγραφούν οι ζημιές που αφορούν στα σπίτια και τις καλλιέργειες των κατοίκων. Ειδικά στις ελαιοκαλλιέργειες υπάρχουν μεγάλες καταστροφές