MY KTEO

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Σωματεία και φορείς Χαλκίδας: Συγκέντρωση και πορεία για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής

 

Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, απαίτησαν συνδικάτα και φορείς της Εύβοιας, με συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Χαλκίδας που πραγματοποίησαν το μεσημέρι του Σαββάτου 27 Μάρτη.

Δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις και τις πολύμορφες δράσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος, εργαζόμενοι, φοιτητές, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι και γυναίκες ένωσαν τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους από ολόκληρη τη χώρα, διεκδικώντας μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής τους και καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για αξιοποίηση της πανδημίας και της καταστολής προκειμένου να προωθήσει περαιτέρω αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα και να ενισχύσει την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.





Στη σημασία των αγώνων που αναπτύχθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Γιάννης Τζαβάρας πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας. «Στους χώρους δουλειάς, ανάλογα με την συσπείρωση για τη δράση των ίδιων εργαζομένων, έχουν επιβληθεί μέτρα για την προστασία από την πανδημία και τον περιορισμό της διασποράς. Αλλού προσλήφθηκαν καθαρίστριες, αλλού βελτιώθηκαν συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και η παραγωγική διαδικασία τροποποιήθηκε, τοποθετήθηκαν διαχωριστικά ανάμεσα στα πόστα, άλλαξαν οι βάρδιες και τα λοιπά. Δε θα είχε γίνει τίποτα απολύτως αν δεν υπήρχε η δράση των σωματείων, οι διεκδικήσεις και απαιτήσεις του προηγούμενου χρονικού διαστήματος», σημείωσε.

Επισήμανε ότι σήμερα η κατάσταση με την πανδημία είναι εκρηκτική και το ένα αρνητικό ρεκόρ καταρρίπτεται μετά το άλλο. «Παρόλα αυτά κυβέρνηση αρνείται να κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Υγεία με επείγουσες διαδικασίες. Αρνείται την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας που θα έδινε ανάσα στο δημόσιο σύστημα. Χρήμα υπάρχει μόνο για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης προσθέτει: «Αυτός είναι και ο λόγος που καθημερινά διασωληνώνονται ασθενείς σε απλούς θαλάμους, χωρίς να τους παρέχονται οι υπηρεσίες Υγείας που απαιτούνται, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό. Ένας στους πέντε ασθενείς πεθαίνει εκτός ΜΕΘ, χωρίς δηλαδή να αξιοποιούνται οι τεράστιες δυνατότητες που δίνει σήμερα η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας. Τα εμβόλια, που λόγω αυτής της τεράστιας προόδου βρέθηκαν σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, δεν αξιοποιούνται μαζικά γιατί βρίσκονται στα χέρια μονοπωλίων και γίνονται αντικείμενο αντιπαραθέσεων και ανταγωνισμών. Τώρα η κυβέρνηση προωθεί την "αυτοδιάγνωση", μέσω τεστ από τα φαρμακεία που ο καθένας το κάνει μόνος του χωρίς να έχει τις απαραίτητες γνώσεις και χωρίς να διασφαλίζεται ότι το αποτέλεσμα, ειδικά αν είναι θετικό, θα δηλώνεται. Κριτήριο για την υλοποίηση της "αυτοδιάγνωσης" δεν είναι προστασία της υγείας και της ζωής αλλά το άνοιγμα του τουρισμού».

Τόνισε επίσης ότι μόνο οι αγώνες των εργαζομένων μπορούν να επιβάλλουν μέτρα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων. «Πρέπει να συνεχίσουμε, χωρίς κούραση, παίρνοντας κουράγιο από όσα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα, χωρίς τα οποία η κατάσταση ήταν ακόμα χειρότερη, ενάντια στην πολιτική διάλυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και στήριξης μόνο των επιχειρηματικών ομίλων που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που φταίνε για τη σημερινή κατάσταση. Το κράτος έχει συνέχεια και σε όλους αυτούς τους τομείς, όπως και καταστολή. Η ΝΔ ψηφίζει τρομονόμους και περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία. Προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν βάλει και αυτές το λιθαράκι τους στον περιορισμό των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων».