MY KTEO

Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Περιφερειακό Συμβούλιο: Ανδρέας Τοουλιάς: «Από την πρώτη στιγμή που η πανδημία έφτασε στη χώρα μας, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, βρέθηκε στις επάλξεις»



Απολογισμό για τη διαχείριση του covid στη Στερεά Ελλάδα έκανε ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα covid Ανδρέας Τοουλιάς στην Ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το οποίο πραγματοποιείται αυτήν την ώρα με τηλεδιάσκεψη. Όπως είπε ο κ. Τοουλιάς από την πρώτη στιγμή που η πανδημία έφτασε στη χώρα μας, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, βρέθηκε στις επάλξεις. Μεταξύ άλλων στην εισήγησή του ανέφερε:

«Το  2020 ήταν μία χρονιά που σημαδεύτηκε απ’ την επέλαση της πανδημίας της νόσου covid19, που οδήγησε στο θάνατο πολλούς συμπολίτες μας, έφερε το Εθνικό Σύστημα υγείας στα όρια του και άφησε βαθιές πληγές στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας μας που δυστυχώς συνεχίζεται και το 2021 με το τρίτο κύμα που φαίνεται πως είναι και το σφοδρότερο.

Από την πρώτη στιγμή που η πανδημία έφτασε στη χώρα μας, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, βρέθηκε στις επάλξεις. Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό, για το έτος 2020, πιστεύουμε πως, η πολύ καλή συνεργασία μας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες, αλλά και τα γρήγορα αντανακλαστικά του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού και της ομάδας διαχείρισης covid-19 της Περιφέρειας απέδωσε καρπούς. Αδιάψευστος μάρτυρας αυτού, τα στατιστικά στοιχεία, που δείχνουν πως η Στερεά Ελλάδα, μία απ’ τις μεγαλύτερες Περιφέρειας της χώρας, ως το τέλος του 2020 βρισκόταν πολύ χαμηλά σε κρούσματα και θανάτους, ενώ τα δύο νοσοκομεία αναφοράς (Λαμίας, Χαλκίδας) δέχονταν πάρα πολύ μικρή πίεση.

Αναλυτικά σε σύνολο κρουσμάτων 135.456  μέχρι τέλους του 2020 στη χώρα μας, στη Στερεά Ελλάδα είχαν καταγραφεί 2465, ποσοστό δηλαδή 1,82%. Σημειωτέον, ο πληθυσμός της Στερεάς, αντιστοιχεί στο 5,1% του γενικού πληθυσμού της χώρας. Οι συνολικοί θάνατοι στην επικράτεια ήταν 4.606, από τους οποίους 56 είχαν σημειωθεί στη Στερεά (ποσοστό 1,21%). Στις 31/12/2020 είχαμε σε όλη τη χώρα 469 διασωληνωμένους σε Μονάδες εντατικής θεραπείας. Στη Περιφέρειά μας οι διασωληνωμένοι ήταν μόλις 14 (4 στη Χαλκίδα και 10 στη Λαμία), ήτοι ποσοστό επί του συνόλου 2,9%. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων ήταν τα 47 έτη.

Η επιτυχής διαχείριση της Πανδημίας στην Περιφέρειά μας, για το 2020, ήταν συνδυασμός των άμεσων δράσεών μας και της μεγάλης ανταπόκρισης του κόσμου,  που κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τήρησε και τηρεί ευλαβικά τα μέτρα.

 

Η  Περιφέρεια ενήργησε άμεσα για τον περιορισμό και την πρόληψη της εξάπλωσης του Κορονοϊου με τις παρακάτω ενέργειες:

            Συναντήσεις εργασίας με όλους τους συναρμόδιους φορείς (Διευθύνσεις Υγείας, Δήμαρχοι κλπ) για ενημέρωση και συντονισμό ενεργειών για το κορωνοϊό στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στις έδρες και των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων.

            Ορισμός Συντονιστή και Σύσταση Ομάδων Διερεύνησης Επαφών Κρούσματος με covid-19

            Συχνοί και συστηματικοί υγειονομικοί έλεγχοι σε όλους τους χώρους που υπήρχε μεγάλος συγχρωτισμός και αυξημένος κίνδυνος διασποράς της νόσου, όπως μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις εστίασης, Ξενοδοχεία, μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ. Δόθηκε, όμως,  ιδιαίτερη έμφαση στους ελέγχους στις δομές Φροντίδας Ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμΕΑ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ καθιερώσαμε το υποχρεωτικό μοριακό τεστ στους εργαζομένους, αρχικά μία φορά το μήνα, εν συνεχεία μία φορά ανά δεκαπενθήμερο και με την εισαγωγή των rapid test μία φορά την εβδομάδα.

            Στις μεγάλες επιχειρήσεις, όπου ελοχεύει μεγαλύτερος κίνδυνος διασποράς του ιού, σε συνεργασία με τον Ιατρό εργασίας κάθε επιχείρησης, καθιερώθηκε η διενέργεια τεστ σε όλους τους εργαζόμενους μια φορά το δεκαήμερο και αν υπήρχε συρροή κρουσμάτων, έλεγχος με rapid test σε όλο το προσωπικό δύο φορές την εβδομάδα. Με αυτό τον τρόπο κάναμε επιδημιολογική σάρωση και απομόνωση των κρουσμάτων και των στενών επαφών τους.

            Κατά την Θερινή περίοδο υπήρξε ύφεση της πανδημίας και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προετοιμάστηκε για το δεύτερο κύμα της πανδημίας που αναμενόταν το φθινόπωρο. Στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας, προβήκαμε σε προσλήψεις οκτώ ατόμων, συναφών ειδικοτήτων με τον τομέα υγείας, με σύμβαση ορισμένου χρόνου, ώστε να βοηθήσουν στην γρήγορη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, αλλά και στην ψυχολογική υποστήριξη αυτών. Επίσης, με μετακίνηση υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες της Περιφέρειας, οργανώσαμε κινητό κλιμάκιο λήψεων, που σε συνεργασία με τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, πηγαίναμε από τη μία άκρη της Περιφέρειας ως την άλλη, όπου διαπιστώναμε ότι υπήρχε αυξημένο ιικό φορτίο, με στόχο να εντοπιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ασυμπτωματικοί και να μπουν σε καραντίνα. Οι έλεγχοι πραγματοποιούνταν είτε στοχευμένα, όπως πχ σχολεία, υπηρεσίες, επιχειρήσεις κπλ, είτε σε ανοιχτές πλατείας, όπου υπήρχε ελεύθερη προσέλευση για τη διενέργεια τεστ.

            Για το 2020 η Περιφέρεια προμηθεύτηκε 3.000 rapid test ενώ ακόμη 2.000 μας χορηγήθηκαν από δωρεές. Η Περιφέρεια μέχρι το τέλος του 2020 πραγματοποίησε περίπου 5.000 rapid test, ενώ σε συνεργασία με τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ πραγματοποιήθηκαν πάνω από 40.000 τεστ σε όλη την Περιφέρεια. Τέλος να αναφέρουμε πως όλα τα κρούσματα που παρουσιάστηκαν το 2020 (2465) ιχνηλατήθηκαν ενδελεχώς.

            Να επισημάνουμε και πάλι πως σε όλες τις δράσεις μας η συνεργασία με το αυτοτελές τμήμα της  Πολιτικής Προστασίας της  Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της Αστυνομικές Διευθύνσεις και τα Νοσοκομεία των Περιφερειακών Ενοτήτων ήταν άψογη.»