MY KTEO

Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Περιφερειακό Συμβούλιο: Πλούσιος ο απολογισμός της Αναπτυξιακής Εύβοιας


Τον απολογισμό της Αναπτυξιακής Εύβοιας έκανε ο Πρόεδρος Βαγγέλης Κούκουζας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου:"Οι δραστηριότητες της Αναπτυξιακή Ευβοίας Α.Ε. για το έτος 2020, αφορούσαν την συνέχιση υλοποίησης πολυετών προγραμμάτων, την εκκίνηση νέου, στην συμμετοχή ή και στην υποστήριξη φορέων-εταιρειών που συμμετέχει και στην υποστήριξη αρχκου σταδίου δράσεων, του τοπικού συμφώνου ανάπτυξης στα πλαίσια του project της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος <<Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Στερεάς Ελλάδας» («ΟΙΔΙΠΟΥΣ»). Ο συνολικός προϋπολογισμός των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων που συμμετέχει και υλοποιεί η εταιρεία για το έτος 2020 σε όρους Δημόσιας Δαπάνης ανέρχεται σε 27,7 εκ ευρώ (ή 21,5 εκ ευρώ για τις περιοχές υλοποίησης/ φορέα) :

• Τα τοπικά προγράμματα CLLD-LEADER για την Π.Ε. Ευβοίας (δύο πολυτομεακά και πολυταμειακά
προγράμματα)

• Τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα INTERREG ή προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας (συμμετοχή σε 5 προγράμματα)

CLLD-LEADER Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας έχουν εγκριθεί και υλοποιούνται 2 τοπικά πολυτομεακά και πολυταμειακά αναπτυξιακά προγράμματα CLLD-LEADER με περιοχή εφαρμογής όλη την Εύβοια και Σκύρο, όλη την Π.Ε. Ευβοίας πλην του Δ.Δ. Χαλκίδος (Καποδιστριακός Δήμος Χαλκίδος). Τα δύο προγράμματα αυτά είναι συγχρηματοδοτούμενα από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία ΕΓΤΑΑ και ΕΤΘΑ και είναι ενταγμένα στα επιχειρησιακά προγράμματα του ΥΠΑΑΤ, ΠΑΑ και του ΕΠΑΛΘ.

Τα δυο τοπικά πρόγραμμα της Εύβοιας διακρίνονται σε τρία (3) κύριες άξονες δράσεις :

• Επενδύσεις (ιδιωτικές και δημόσιου χαρακτήρα επενδυσεις

Υπομέτρα 19.2 ΠΑΑ & 4.2/8.3.3 ΕΠΑΛΘ)

• Διατοπικές – διακρατικές συνεργασίες (Υπομέτρο 19.3 ΠΑΑ & 4.3 ΕΠΑΛΘ)

• Λειτουργικά /Τεχνική βοηθεια Φορέα Υλοποίησης-ΟΤΔ- (Υπομέτρο 19.4 ΠΑΑ/ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΑΜΕΙΟ)

Ο αρχικά εγκεκριμένος προϋπολογισμός (21/12/2016) σε όρους δημόσιας δαπάνης ανέρχεται σε 14,4 εκ ευρώ. και για τα δύο Προγράμματα, ενώ με τις εγκεκριμένες υπερδεσμεύσεις εντός του 2020, εξαιτίας και του υψηλού ενδιαφέροντος για τις ιδιωτικές επενδύσεις, σήμερα ο προϋπολογισμός των δύο προγαμμάτων έχει ανέλθει στα 19,9 εκ ευρώ περίπου. Μέχρι στις 31/12/20 είχε ενταχθεί το 104% του συνολικά αρχικά εγκεκριμένου προϋπολογισμού ή στο 148% του αρχικά εγκεκριμένου προϋπολογισμού του σκέλους του ΠΑΑ (λόγο υπερδεσμεύσεων). Συνολικά έχουν ενταχθεί 84 επενδυτικά σχέδια ιδιωτικού χαρακτήρα συνολικού προϋπολογισμού 8.827.511,58 ευρώ ήταν υπό ένταξη 15 έργα δημοσίου χαρακτήρα 3.260.429,88 ευρώ.

Στο πρώτο 5μηνο του 2021:

• θα προκηρυχτούν η υποδράση 4.2/8.3.3 του σκέλους του ΕΠΑΛΘ, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 4,3 εκ ευρώ, που αφορά την ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων.

• θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ένταξης των πράξεων δημοσίων της υποδράσης 19.2 του ΠΑΑ συνολικού προϋπολογισμού σε όρους Δ.Δ., 3,3 εκ ευρώ που αφορά 15 πράξεις (έργα και προμήθειες), τα 1,6 εκ ευρώ περίπου πράξεις δημόσιων παρεμβάσεων του CLLD-LEADER ΝΟΤΙΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ & ΣΚΥΡΟΥ, έχουν ήδη ενταχθεί.

Προγράμματα εδαφικής συνεργασίας

Η Αναπτυξιακή Ευβοίας Α.Ε. συμμετέχει στην υλοποίηση σε πέντε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, 4 συνεχιζόμενα από παλιότερα έτη και 1 νέο, συνολικού προϋπολογισμού 7,7 εκ ευρώ και 1,54 εκ ευρώ προϋπολογισμού για τον φορέα, σε όρους Δημόσιας Δαπάνης. Στα δύο από αυτά συμμετέχει ως συντονιστής εταίρος. Τα 1,34 εκ ευρώ χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκούς πόρους και 0,2 εκ ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τρία από αυτά έχουν επισημανθεί ως έργα στρατηγικής σημασίας της μακρο-περιοχής Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR Labeled Projects), τα έργα ADRION 5 SENSES, SMART HERITAGE & TANGRAM, ενώ το στρατηγικό έργο SKILLS4SPORTS έχει ήδη χαρακτηρισθεί ως καλή πρακτική στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας στη Μεσόγειο ENI CBC MED."