MY KTEO

Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Έρχονται αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος


Μεταβάλλεται από φέτος το ύψος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων χρήσης του Συστήματος Μεταφοράς και του Δικτύου Διανομής, που θα αποτυπωθούν στα τιμολόγια ηλεκτρισμού.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, μίλησε για «πολύ μικρές αυξομειώσεις μεταξύ των επιμέρους καταναλωτών». Ήδη, ο ΑΔΜΗΕ έχει στείλει στην Αρχή τις προτάσεις του για την κατανομή των χρεώσεων χρήσης του Συστήματος και στο επόμενο διάστημα η ΡΑΕ θα γνωστοποιήσει τη σχετική γνωμοδότηση της.

Η εξισορρόπηση των χρεώσεων αυτών με το όφελος για τους καταναλωτές από τη μείωση των δαπανών για τα ΥΚΩ αναμένεται να γίνει στα επόμενα χρόνια. Τώρα ετοιμάζεται η πρόταση της ΡΑΕ για το 2019, ενώ για τα έτη 2020 και 2021 θα ακολουθήσει σε μεταγενέστερο χρόνο.

Ο κ. Δαγούμας επισήμανε την ανάγκη να εκσυγχρονιστούν οι χρεώσεις αυτές και να βασίζονται όχι στην ενέργεια αλλά στην ισχύ. Για το λόγο αυτό η ΡΑΕ επεξεργάζεται νέα μεθοδολογία για τη δίκαιη τιμολόγηση (fair value) η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, για να ακολουθήσει η τελική γνωμοδότηση της Αρχής. Το δεύτερο βήμα, για το πώς θα επιμερίζονται αυτές οι χρεώσεις, θα ακολουθήσει αμέσως μετά.


euro2day.gr