MY KTEO

Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Το "άνοιγμα" στα Ταμεία από την πανδημία – Πώς θα καλυφθεί


Κρατική ''ένεση'' 1 δισ. ευρώ -αντί για περίπου 250 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικά προϋπολογισθεί- θα χρειαστούν τα Ταμεία προκειμένου να καλύψουν τις εισφορές των εργαζομένων που βγήκαν, αλλά και θα βγουν σε αναστολή φέτος.


Αυτό αναφέρουν στο Capital.gr στελέχη των ασφαλιστικών φορέων με γνώση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους, ειδικά εν μέσω της πανδημίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τον Νοέμβριο, οπότε ξεκίνησε το δεύτερο lockdown, μαζί και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας στις κλειστές και τις πληττόμενες επιχειρήσεις, το δημοσιονομικό κόστος της κάλυψης των εισφορών των εργαζοομένων, οι οποίοι υπάχθηκαν σ' αυτό το ''καθεστώς", ανέρχεται κατά μέσο όρο κάθε μήνα γύρω στα 110 εκατ. ευρώ.

Έτσι, για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2021, το κόστος των εισφορών των υπό αναστολή εργαζομένων έχει ανέλθει κοντά στα 550 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως όχι μόνο για το πρώτο πεντάμηνο του 2021, αλλά και προηγούμενα για τον Δεκέμβριο του 2020 (επιπλέον εισφορές 110 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το αναγκαίο πακέτο κρατικής ένεσης στα 660 εκατ. ευρώ), το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει δώσει καμία ''δόση'' για την κάλυψη της ''τρύπας'' που έχει διαμορφώσει η μη πληρωμή των εισφορών για τους υπό αναστολή εργαζομένους.

Καθώς συνεχίζονται και κατά τον τρέχοντα μήνα οι αναστολές συμβάσεων, θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο το συνολικό δημοσιονομικό κόστος κάλυψης των εισφορών τους. Εξάλλου, αναμένεται, αν και για λιγότερους κλάδους, σε σχέση με έως τώρα, η συνέχιση των αναστολών και κατά τον Ιούλιο-Αύγουστο, ενώ οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν την εφαρμογή του ίδιου μέτρου σε μαζικότερη κλίμακα σε σχέση με το καλοκαίρι, προς το τέλος του φθινοπώρου, σε περίπτωση που επαληθευτούν οι φόβοι για νέο κύμα πανδημίας και, έτσι, νέα lockdown.

Yπό αυτούς τους όρους είναι που έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω, για την ακρίβεια έχει τετραπλασιασθεί, η πρόβλεψη για την αναγκαία κρατική ένεση για την κάλυψη των εισφορών των υπό αναστολή εργαζομένων από τα περίπου 250 εκατ. ευρώ που είχε προβλέψει η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2021 στο 1 δισ. ευρώ.

Κατά τα άλλα, όπως έχει αποκαλύψει το Capital.gr, στο α' 4μηνο του 2021 το ταμειακό έλλειμμα στον e-ΕΦΚΑ έχει ξεπεράσει το μισό δισ. ευρώ. Μάλιστα, το έλλειμμα αυτό (σ.σ.: 550 εκατ. ευρώ) έχει καλυφθεί από την άντληση των ρευστών διαθεσίμων του Ταμείου, με συνέπεια αυτά να έχουν μειωθεί από τα 2,986 δισ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου του 2020 στα 2,466 δισ. ευρώ την 30η Απριλίου του 2021.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως, αν συνεχιστούν οι ίδιες τάσεις, το έλλειμμα στον e-ΕΦΚΑ θα φτάσει ακόμα και τα 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους και αυτό υπό τον όρο ότι θα προκύψει κάποια μεγάλη αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης λόγω ενδεχόμενης μείωσης των εκκρεμών συντάξεων.


capital.gr του Δημήτρη Κατσαγάνη