MY KTEO

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας: Ποιοτική παιδεία για λίγους θέλει η Κυβέρνηση!


Με το σχέδιο νόμου για την παιδεία που κατέθεσε στη Βουλή η Κυβέρνηση, η  πολιτική της κινείται για μια ακόμα φορά στη λογική της «ποιότητας για λίγους», σε βάρος της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Μεταξύ άλλων στο σχέδιο νόμου:

           Διαχωρίζεται και ταυτόχρονα κατηγοριοποιείται συνολικά το εκπαιδευτικό σύστη-μα.

           Υπάρχει πλήρης ευθυγράμμιση με άλλα επίσημα κείμενα της Κυβέρνησης, όπως εί-ναι τα νομοθετήματα της για τα εργασιακά (απλήρωτες υπερωρίες, απολύσεις κ.τ.ό.).

•           Το σχολείο καλείται να προσαρμοστεί στην  πολωμένη αγορά φθηνής εργασίας.  Αυτό προκύπτει από τις αναφορές για τον στόχο τού να οδηγηθεί το 75% των  μα-θητών και μαθητριών στην τεχνική εκπαίδευση και το υπόλοιπο να μείνει στη γενι-κή που οδηγεί σε πανεπιστημιακές σχολές, από την επαναφορά της τράπεζας θεμά-των, από τη θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και τη μείωση των εισαχθέ-ντων στα πανεπιστήμια, από την καθιέρωση εθνικής κλίμακας εξετάσεων σε Στ’ Δη-μοτικού και Γ’ γυμνασίου.

•           Εγκλωβίζονται σκόπιμα, μέσω καθαρά διαχωριστικών πολιτικών, μεγάλες ομάδες παιδιών και νέων από τα πιο παραμελημένα κοινωνικά στρώματα σε υποβαθμι-σμένα από εκπαιδευτικής άποψης περιβάλλοντα, όπου οι πόροι που διατίθενται (οικονομικοί και ανθρώπινοι) και οι ευκαιρίες και δυνατότητες που παρέχονται εί-ναι ανεπαρκείς.

•           Καθιερώνεται στην εκπαίδευση μια αυστηρή, ιεραρχική διοικητική δομή και ένα ακραίο σύστημα πολυ-τιμωρητικής αξιολόγησης με σοβαρές συνέπειες για τους/τις εκπαιδευτικούς, που φτάνουν μέχρι τη στέρηση μισθού και τη μη μονιμοποίηση.

Τρανή απόδειξη του ΑΝΤΙεκπαιδευτικού νόμου, ο αποκλεισμός 30.000 υποψη-φίων, ακόμη και αριστούχων, από την τριτοβάθμια εκπαίδευση!

Η υπεράσπιση κάθε ίχνους δημοκρατικής συγκρότησης και λειτουργίας των σχολείων μας είναι αναγκαία για να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της Παιδείας, για να κρατηθεί ζωντανή η μορφωτική αποστολή της εκπαίδευσης. Η αποτροπή της κοινοβουλευτικής επι-κύρωσης των κυβερνητικών σχεδιασμών, η ακύρωση στη πράξη των συντηρητικών και ανα-χρονιστικών νομοθετημάτων της ΝΔ από το δημοκρατικό και ριζοσπαστικό κίνημα του κό-σμου της εκπαίδευσης – όπως κι έχει εν μέρει επιτευχθεί- είναι κοινή υπόθεση όσων «δεν βολεύονται» με το συντηρητικό σκότος του νεοφιλελευθερισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ  είναι παρών και σ’ αυτή τη μάχη. Με ενωτικό πνεύμα, με τη μέριμνα να εκ-φράσει τις κοινωνικές ανάγκες του κόσμου της εργασίας , τα μορφωτικά δικαιώματα των νέων, την εκπαιδευτική και εργασιακή αξιοπρέπεια όσων διδάσκουν, τις ιδέες της Δημο-κρατίας και της Ισότητας στη Παιδεία. Αντιστεκόμαστε στη κυβερνητική πολιτική ιχνηλατώ-ντας το δρόμο για μια άλλη προοδευτική διακυβέρνηση, για ένα δημόσιο δωρεάν συμπερι-ληπτικό σχολείο.