MY KTEO

Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

"Πυκνό" Φθινόπωρο για το Μαξίμου: Οι προκλήσεις και τα μέτωπα


Εν αναμονή της πρώτης μεγάλης πολιτικής κόντρας για τη νέα χρονιά, αυτής στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη όταν και ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τις πρόσφατες πυρκαγιές, η κυβέρνηση καταστρώνει στρατηγικές και πλάνα, με το βλέμμα στραμμένο σε ένα Φθινόπωρο γεμάτο προκλήσεις.

Η ταχεία αποκατάσταση των "πληγών" στις περιοχές που επλήγησαν από τα πύρινα μέτωπα του Αυγούστου, καθώς και η τέταρτη επέλαση του πανδημικού ιού είναι οι μεγάλες…Συμπληγάδες, τις οποίες καλείται να υπερβεί το Μέγαρο Μαξίμου, αν και εσχάτως στη…λίστα ήρθε, για να προστεθεί ένας ακόμα απρόβλεπτος παράγοντας. Οι δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν απαιτούν μέγιστη προσοχή και συνεχή επαγρύπνηση για το ενδεχόμενο ενός νέου μεταναστευτικού κύματος, τη στιγμή που οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση στα χερσαία, αλλά και στα θαλάσσια σύνορα για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα και η Αθήνα τονίζει ότι θα ευθυγραμμίσει τις δράσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας ζητήσει μία ενιαία στάση, αλλά και να καταστεί απολύτως ξεκάθαρο προς τις τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, ότι δε θα γίνει ανεκτή καμία εργαλειοποίηση της συγκεκριμένης κατάστασης.

Την Παρασκευή το απόγευμα αναμενόταν η τηλεφωνική επικοινωνία των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν με τους δύο ηγέτες να συζητούν τα τεκταινόμενα στη χώρα της Ασίας. Η Αθήνα, σε κάθε περίπτωση, εκτιμά ότι η επαφή με την Άγκυρα είναι απαραίτητη, καθώς η ευρύτερη περιοχή και κυρίως οι δύο χώρες ενδέχεται να επηρεαστούν από νέες προσφυγικές ροές που θα προκύψουν από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και, άρα βρίσκονται αντιμέτωπες με το ίδιο πρόβλημα. 

Κοντά σε ανασχηματισμό
Μέχρι το πρώτο μεγάλο ορόσημο, αυτό της ανόδου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ο χρόνος για την κυβέρνηση θα είναι, αν μη τι άλλο, πυκνός. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται οι πρώτες μεγάλες δημοσκοπήσεις που θα αποτυπώσουν κατά πόσο οι καταστροφικές πυρκαγιές και η διαχείρισή τους προκάλεσαν τις πρώτες μεγάλες…ρωγμές στο κυβερνητικό προφίλ, ενώ στο…γαλάζιο σημειωματάριο κυρίαρχη θέση κατέχει ο χρόνος, τον οποίο ο πρωθυπουργός θα επιλέξει, προκειμένου να…πυροδοτήσει τις αλλαγές στο υπουργικό σχήμα. Το τέλος της κρίσης με τα πύρινα μέτωπα είναι το σημείο από το οποίο ο χρόνος θα αρχίσει να κυλάει αντίστροφα, αν και όποια πρόβλεψη τη δεδομένη στιγμή όσον αφορά στο…momentum μοιάζει παρακινδυνευμένη. Ανάλογα με τις εξελίξεις, λοιπόν, οι αλλαγές στο προφίλ της κυβέρνησης θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ακόμα και πριν από τη ΔΕΘ, με στόχο να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα επανεκκίνησης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να…κρατάει ορθάνοιχτη την πόρτα, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ακόμα εισηγήσεις περί ενός ανασχηματισμού στις αρχές του 2022, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και προεκλογικός. Ωστόσο, η λογική που φαίνεται να επικρατεί είναι ότι το κυβερνητικό σχήμα χρειάζεται άμεσα ανανέωση. "Οι αλλαγές που έγιναν δε συνιστούν ανασχηματισμό. Ήταν αναγκαίες παρεμβάσεις για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου στους κρίσιμους τομείς, που είναι στην επικαιρότητα τώρα", ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου. 

Η αποκατάσταση των "πληγών"
Έχοντας αναγνωρίσει λάθη στο μέτωπο των πυρκαγιών, η κυβέρνηση, μετά το…μίνι φρεσκάρισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κυβερνητικό σχήμα, δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει τάχιστα στην αποκατάσταση των οικονομικών, επαγγελματικών και περιβαλλοντικών "πληγών". Μία ομάδα κορυφαίων υπουργών, αποτελούμενη, μεταξύ άλλων, από τους Γιώργο Γεραπετρίτη, Άκη Σκέρτσο, Χρήστο Τριαντόπουλο, Κώστα Καραμανλή, Κώστα Σκρέκα, Σπήλιο Λιβανό, Στέλιο Πέτσα, αλλά και το οικονομικό επιτελείο, συνεργάζεται προκειμένου να…τρέξουν άπασες οι διαδικασίες, ενώ το άνοιγμα τη πλατφόρμας arogi.gov.gr ήδη συγκεντρώνει τις πρώτες αιτήσεις πυρόπληκτων πολιτών, με τις πρώτες πληρωμές να έχουν δρομολογηθεί.

Μετά την υποβολή της αίτησης, η πρώτη αρωγή προς τους πληγέντες περιλαμβάνει την προκαταβολή, η οποία θα μπορεί να φθάσει μέχρι και 20.000 ευρώ για τα κατεστραμμένα σπίτια μαζί με την οικοσκευή, 8.000 ευρώ για τους επιχειρηματικούς χώρους και 1.000, 2.000 και 4.000 ευρώ αντίστοιχα για γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Παράλληλα, η πρώτη στήριξη προβλέπει απαλλαγή των πληγέντων ακινήτων από τον ΕΝΦΙΑ για την τριετία 2021, 2022 και 2023, ενώ ειδικά για την Εύβοια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι, καθώς η πυρκαγιά επηρέασε όλο το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής, αποφασίστηκε όλες οι επιχειρήσεις να απαλλαχθούν από την υποχρέωση επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής.

"Μέγγενη" για τους ανεμβολίαστους
Με την προσοχή να εστιάζει και στην πανδημία, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα σειρά συγκεκριμένων μέτρων για ολόκληρο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Και αυτό που τεκμαίρεται, εν αναμονή των σχετικών ανακοινώσεων, είναι ότι η…λογική των παρεμβάσεων του Ιουλίου και του Αυγούστου για τους κλειστούς χώρους θα πάρει…παράταση και για τους επόμενους κρίσιμους μήνες. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες,  κλειστοί χώροι που σχετίζονται με τη διασκέδαση (όπως για παράδειγμα, οι χώροι εστίασης, οι χώροι ψυχαγωγίας, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι) θα λειτουργήσουν με ένα παρόμοιο με σήμερα πλαίσιο. Θα είναι αμιγείς και θα απευθύνονται μόνο σε εμβολιασμένους ή σε όσους έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες από την πανδημία. Από εκεί και πέρα, στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, οι καθηγητές πρέπει να είναι εμβολιασμένοι ή να διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης. Σε διαφορετική περίπτωση, θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα, με τα έξοδα να επιβαρύνουν τους ίδιους. Το ίδιο αναμένεται ότι θα ισχύσει και για τους καθηγητές των άλλων βαθμίδων της εκπαίδευσης και για τους φοιτητές.

Οι μαθητές θα προσέρχονται στις τάξεις με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για  όσους είναι από δώδεκα ετών και άνω) ή βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα. Παράλληλα, στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, όσοι, τελικά, επιλέξουν να μην εμβολιαστούν θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (με δική τους επιβάρυνση). Όσον αφορά στα εμπορικά καταστήματα, το πιθανότερο είναι να υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη χρήση διπλής μάσκας.  


capital.gr του Δημήτρη Γκάτσιου

*Αναδημοσίευση από το ΚΕΦΑΛΑΙΟ που κυκλοφορεί