MY KTEO

Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Κλιμάκιο του ΚΚΕ σε Κοκκίνη και Φυγιά Μαρμαρίου όπου χθες εκδηλώθηκε η επικίνδυνη πυρκαγιά


Και σήμερα Τρίτη βρέθηκε στο Κοκκίνη και στον Φυγια Μαρμαρίου κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλή το Δημήτρη Παρασκευά, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αν. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Καρύστου. Το κλιμάκιο του συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής και πυροσβέστες που παραμένουν στην περιοχή για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης.

Ο Δ. Παρασκευάς, μετά την περιοδεία έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Άλλη μία πυρκαγιά, η τέταρτη μέσα σε λίγες μέρες, εκδηλώθηκε στο δήμο Καρύστου ενώ ακόμη είναι νωπές οι μνήμες από την ολική καταστροφή στη βόρεια Εύβοια.

Αυτό που προέχει τώρα είναι η παραμονή των πυροσβεστικών δυνάμεων στην περιοχή ώστε να διασφαλιστεί πως δε θα υπάρξει καμιά αναζωπύρωση καθώς οι άνεμοι παραμένουν ισχυροί.

Επίσης, άμεσα να προχωρήσει η αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο), να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών και να αποδοθεί από το κράτος αποζημίωση στο 100% των πληγέντων, ιδιαίτερα προς τους κτηνοτρόφους που έχουν χάσει μαντριά και τροφές και δε θα μπορέσουν να κρατήσουν τα κοπάδια τους.

Ακόμη, δεν πρέπει να καθυστερήσει η έναρξη των αντιδιαβρωτικών έργων ώστε να αποφευχθούν πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα με τις βροχές του φθινοπώρου.

Οι καταγγελίες για εμπρησμό τόσο στη χθεσινή φωτιά του Μαρμαρίου όσο και στην προχθεσινή στο Μετόχι Καρύστου πρέπει άμεσα να ερευνηθούν.

Η πιθανότητα εμπρησμού όπως και η μη απώλεια ανθρώπινων ζωών δεν μπορεί να γίνει άλλη μία φορά δικαιολογία για να κρυφτούν οι ευθύνες για την ανυπαρξία μέτρων πρόληψης, για την υποστελέχωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του Δασαρχείου. Ευθύνες που βαραίνουν κυρίως τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και την Περιφερειακή και τη δημοτική αρχή. Είναι ενδεικτικά πως:

-Την ώρα πού η ετήσια χρηματοδότηση προς τα δασαρχεία την τελευταία πενταετία είναι 1,6 με 2 εκ. ευρώ, για στρατιωτικές δαπάνες είναι σταθερά πάνω από 4 δις. Μόνο για τα Rafale φέτος δόθηκαν σχεδόν 2 δις και για την πανεπιστημιακή αστυνομία 30 εκ.

-Στις αρχές Ιούλη ο Περιφερειάρχης Στερεάς κ. Σπανός δήλωσε πως ο μηχανισμός της Περιφέρειας είναι έτοιμος σε περίπτωση εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς στην Εύβοια. Το αποτέλεσμα γνωστό.

- Στον οικισμό Κοκκίνη χθες πολλοί πυροσβεστικοί κρουνοί δε λειτουργούσαν, δεν υπάρχει σήμανση για να μπορούν να τους βρουν εύκολα τα πυροσβεστικά οχήματα, δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ καθαρισμός από τα πεσμένα κλαδιά πεύκων που σε πολλές περιοχές αποτελούν "φυτίλι" για νέα φωτιά.

-Και πάλι πυροσβέστες τρέχουν από φωτιά σε φωτιά με οχήματα σαράβαλα. Σήμερα στον οικισμό Κοκκίνη συνομιλήσαμε με εξουθενωμένους πυροσβέστες που ήρθαν χθες το πρωί στο Μαρμάρι απευθείας από τη φωτιά στα Βίλια της Αττικής, άλλοι από Θήβα, άλλοι από Χαλκίδα!

-Στον αντίποδα, μαζί με τα λιγοστά πυροσβεστικά οχήματα έφτασαν στην περιοχή δεκάδες περιπολικά οχήματα, δήθεν για την εκκένωση των περιοχών την ώρα που κανείς τους δεν ήξερε την περιοχή και που δεν υπήρχε κανένα σχέδιο εκκένωσης (πέρα από τα μηνύματα του 112). Το αποτέλεσμα ήταν να συμβάλουν περισσότερο στην τρομοκράτηση του λαού της περιοχής.