MY KTEO

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Κώστας Μαρκόπουλος: Γιατί είναι λάθος ο θεσμός "Μπένου"


Ξεκινώ με την διαπίστωση ότι το πρόσωπο του κ Μπένου δεν μου προκαλεί αρνητικά συναισθήματα, αλλά όχι και κάτι το ιδιαίτερο θετικό. Αποτελεί απόμαχο του πολίτικου συστήματος που εκμεταλλεύτηκε τον θεσμό των ΜΚΟ και έκανε χρήση πολλών κονδυλίων στο Διάζωμα. Ομολογώ ότι αυτός ο τρόπος αξιοποίησης δημοσίου και ιδιωτικού χρήματος δεν με βρίσκει θετικό αφού δεν υφίσταται λογοδοσία ούτε φορολογική ούτε πολιτική. Αλλά ας φύγουμε από αυτό και να δούμε την αδικοκαμμενη Εύβοια.

    Τι έκανε η κυβέρνηση; Όρισε έναν Υπεύθυνο Ανασυγκρότησης της Β.  Ευβοίας. Ακούγεται πολύ ιδιαίτερο και ελκυστικό. Είναι όμως;

    Γνώριζα μέχρι τώρα ότι όλα αυτά γίνονται με ενδιάμεσο σχεδιασμού και υλοποίησης την Περιφέρεια, που άδω καταργείται εξ ολοκλήρου. Με τον Πρωθυπουργό θα μιλεί ο κ Μπενος και όχι ο κ Σπανός! Τις αποφάσεις θα τις λαμβάνει ο κ Μπενος και όχι ο κ Σπανός και βέβαια όχι το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο  θα μαθαίνει μόνο τις τελικές αποφάσεις, αν τις μαθαίνει και αυτές. Για παράδειγμα τις αποφάσεις για τα δεκάδες αιολικά δεν τις έμαθαν ποτέ επίσημα, ούτε βέβαια την αδειοδότηση του Εργοστασίου Ανακύκλωσης επικίνδυνων υλικών από όλη την Ευρώπη που θα γίνει στην Ριτσώνα, ούτε τις αιφνιδιαστικές εγκαταστάσεις δύστυχων λαθρομεταναστών σε διάφορα σημεία του νομού κλπ. Ο κ. Σπανός ασφαλώς γνώριζε παρά τις κατά καιρούς αρνήσεις του.

    Ο κ Μπένος λοιπόν αφού θα παρακάμψει το Περιφερειακό συμβούλιο θα "μοιράζει" και μελέτες και εργολαβίες όχι αναγκαστικά εντός νομού αλλά πιθανότατα εκτός νομού και το κυριότερο την κατεύθυνση και την τιτλοφορία των μελετών θα την καθορίζει ο ίδιος. Με ποιο δικαίωμα και  με ποια λογοδοσία ένας παντελώς άσχετος με τον τόπο θα κατευθύνει την ανασυγκρότηση όπου και όπως εκείνος επιθυμεί;  Εκτός ΑΝ άλλοι σχεδιάζουν και επιθυμούν και αυτός υλοποιεί. Διότι δεν βγάζει άλλο νόημα αυτός ο σχεδιασμός

    Πως η Βουλή θα μπορεί να ελέγχει τον σχεδιασμό; η πως θα ελέγχει αν και πόσα κονδύλια υπάρχουν και πως κατανέμονται όπως και πότε θα ολοκληρωθεί όλος ο σχεδιασμός; ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν υπάρχει τρόπος διότι ο κ. Μπένος ούτε μπορεί  να υπογράφει κονδύλια αφού δεν είναι μέλος της κυβέρνησης ούτε μπορεί να έρθει στην βουλή να μιλήσει σε διαδικασία ερωτήσεων.

    Ο κ Μπένος σαν  μονοπρόσωπο όργανο δεν έχει ούτε προϋπολογισμό ούτε οικονομική ούτε πολιτική ευθύνη για ό,τι κάνει, αφού είναι ένας ενδιάμεσος αλλά με μεγάλη επιρροή. Και αν κρίνω την πρώτη του παρουσία στην Β. Εύβοια, εμφανίστηκε χωρίς κονδύλια, χωρίς καμία πρόνοια ουσίας για τους πολίτες που είναι σε απόγνωση για το αύριο της οικογενείας τους, χωρίς αρχή και τέλος στην σκέψη του και κυρίως κανένα όραμα για τον τόπο αλλά και χωρίς απαντήσεις στα ερωτήματα.

    Πρόκειται ασφαλώς για εξαιρετικά επικίνδυνη πρόβα μια πρωτόγνωρης τακτικής που δεν έχει κανένα πλεονέκτημα αλλά μόνο σοβαρό σκοταδισμό. Ο θεσμός Μπένου δεν έγινε ούτε στην Ηλεία ούτε στην Βαρυμπόμπη ούτε πουθενά αλλού, προφανώς επειδή η  Περιφέρεια Στερεάς είναι το μαλακό υπογάστριο του θεσμού, ενώ είμαι βέβαιος ότι ο κ. Πατούλης δεν θα δέχονταν παρόμοιες ενέργειες σαν κι αυτήν στην Αττική. Υπάρχει και η εκδοχή να έγινε για να φύγει το βάρος από την κυβέρνηση. Όσοι και αν το σκέφτηκαν είναι μάλλον αφελείς να πιστεύουν ότι στο τέλος την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση και μόνο. Πάντα εκεί γυρίζει ο λογαριασμός.

    Το ότι πρόκειται για  προσωπική ήττα του συστήματος Μπακογιάννη-Σπανού ήδη συζητιέται στην Αθήνα αλλά αυτό αγγίζει πολιτικοοικογενειακές  καταστάσεις και επιδιώξεις που ελαχίστους αφορούν. Το ότι όμως η Περιφέρεια Στέρεας αποτελεί επίτομη αποτυχίας με απόλυτη έλλειψη αξιοπιστίας προς την κυβέρνηση μας αφορά.  Κάτι που όλο και πιο πολύ φαίνεται με γυμνό οφθαλμό. Και ακόμα θα είναι και η πλέον σοβαρή αίτια για την υστέρηση δύναμης και κονδυλίων αλλά και έργων για τον τόπο.

    Έπεται συνέχεια αργότερα...