MY KTEO

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Η συνταγή της ημέρας: Σαλιγκάρια στιφάδο


Υλικά Συνταγής:
1 κιλό σαλιγκάρια καθαρισμένα 
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο (σπασμένη)
4 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα ή κομμένα σε λεπτές φέτες)
2 γεμάτες κ.σ πελτέ
1-2 κ.σ ξύδι από κόκκινο κρασί
1/2 φλ. λιαστό κόκκινο κρασί Πάρου (ημίγλυκο)
2 ώριμες ντομάτες τριμμένες (ή 1 κονκασέ 400 γραµ.)
2 δαφνόφυλλα
4-5 κόκκους μπαχάρι
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Προαιρετικά
πατάτες
ρύζι
κριθαράκι ή χόντρος

Εκτέλεση:
Για να φτιάξουμε τα κοκκινιστά σαλιγκάρια στιφάδο καθαρίζουμε πρώτα τα σαλιγκάρια. Αφού λοιπόν καθαρίζουμε και ζεματίσουμε τα σαλιγκάρια, είναι έτοιμα να τα μαγειρέψετε σκέτα, στιφάδο ή γιαχνί με ρύζι, με πατάτες ή κριθαράκι ή χόντρο.

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο για τα σαλιγκάρια στιφάδο και όταν ζεσταθεί καλά ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε να γίνουν διάφανα ανακατεύοντας πότε ποτέ χωρίς να πάρουν χρώμα για λίγα λεπτά. 

Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1-2′, να μην πάρει χρώμα. Ρίχνουμε τον πελτέ και τον ψήνουμε στον πάτο της κατσαρόλας, ανακατεύοντας για 1΄.

Προσθέτουμε τα ζεματισμένα σαλιγκάρια και και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά και να ζεσταθούν. Σβήνουμε με το ξύδι και το κρασί. Ανακατεύουμε να εξατμιστούν τα υγρά κατά το ήμισυ. Σε αυτό το στάδιο, αν θέλουμε ρίχνουμε 3-4 μέτριες πατάτες κομμένες στα 4.

Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και 2 φλ. νερό ζεστό. Αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε καπάκι και βράζουμε για 30′ μέχρι να πυκνώσει καλά η σάλτσα και να μελώσει.

Ξεσκεπάσουμε το φαγητό και αν έχει πολλά υγρά αφήνουμε να βράσει για λίγα λεπτά ακόμη, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε τα σαλιγκάρια στιφάδο πάντα ζεστά.


argiro.gr