MY KTEO

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Το Ελεγκτικό Συνέδριο έστειλε πίσω τα σχολικά γεύματα


Εμπλοκή με τη χορήγηση των σχολικών γευμάτων, ταλαιπωρεί το Υπουργείο Εργασίας. Το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε μεσοβδόμαδα, τη σύμβαση που υπέβαλλε ο ΟΠΕΚΑ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι με τους όρους που έχει ενσωματώσει, αντιβαίνει την Ευρωπαϊκή Οδηγία περί υγιούς ανταγωνισμού! Το θέμα προφανώς και πρέπει να τύχει της ανάλογης «ευαισθησίας» από όλες τις πλευρές. Μην ξεχνάμε σε τι αναφερόμαστε: 

 Τα σχολικά γεύματα απευθύνονται σε μικρά παιδιά. Κυρίως επιλέγονται σχολεία σε περιοχές όπου υπάρχει υψηλή ανεργία, ή γενικότερα το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων είναι πιο χαμηλό. Έτσι, τα σχολικά γεύματα καλύπτουν και μια διάσταση που πρέπει να τύχει του απόλυτου σεβασμού της Πολιτείας: Τη διάσταση της φτώχειας. 

 Πρακτικά, είναι αδιανόητο για μια χώρα του δυτικού κόσμου, μια χώρα της ΕΕ, να μην μπορεί να «τρέξει με ταχύτητα» μια σύμβαση για τα σχολικά γεύματα. Κανείς από όλους μας δεν θα ήθελε ούτε να σκεφτεί, να ξαναζήσουμε ως κοινωνία, περιστατικά με μικρά παιδιά να λιποθυμούν από την πείνα στα σχολεία. Όταν μάλιστα με τα σχολικά γεύματα, περιορίζεται στο ελάχιστο ένας τέτοιος κίνδυνος. 

 Επίσης, το συγκεκριμένο μοντέλο, έχει αποδειχτεί ότι συνδράμει καθοριστικά στο να δημιουργηθούν καλύτεροι όροι κοινωνικοποίησης των μικρών παιδιών. Πότε αλήθεια θα γίνουν όλα αυτά; Πέρασε το πρώτο μισό του Οκτωβρίου και ακόμα ψάχνουν στον ΟΠΕΚΑ να βρουν τον τρόπο να ετοιμάσουν μια σύμβαση που θα λάβει έγκριση από το ΕΣ. Μια σύμβαση που θα σέβεται το υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων… 

 Μήπως όμως, μια τέτοια σύμβαση και μια τέτοια έγκριση θα έπρεπε να είχαν προκύψει στα τέλη Αυγούστου; Υπάρχει κανείς σε αυτόν τον τόπο που δεν γνωρίζει ότι στις 10 Σεπτεμβρίου, ανοίγουν τα σχολεία; Τα σχολικά γεύματα όμως, θα πρέπει να περιμένουν και άλλο τα μικρά μας παιδιά, για να τα απολαύσουν! 

 Εμείς απλώς να παραθέσουμε μερικά χρηστικά στοιχεία: Συνολικά φέτος, πρόκειται να δαπανηθούν 90,1 εκατ. ευρώ για σχολικά γεύματα, 16,5 εκατ. ευρώ περισσότερα από την περσινή χρονιά. Εκτιμάται ότι από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν πάνω από 224.300 μαθητές σε 1.621 σχολικές μονάδες. Φέτος εντάχθηκαν 268 περισσότερες σχολικές μονάδες και θα μοιραστούν 40.000 περισσότερες μερίδες φαγητού σε σύγκριση με την προηγούμενη σχολική χρονιά. Αρκεί να υποβληθεί και η κατάλληλη σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ας κάνουμε υπομονή… 


naftemporiki.gr του Βασίλη Αγγελόπουλου