MY KTEO

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Ζεμπίλης από Λίμνη: Η ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας περνάει μέσα από τις υποδομές προσπελασιμότητας!


Το παρών στην παρουσίαση του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας από τον Σταύρο Μπένο και τους μελετητές έδωσε ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης. Στην ειδική συνεδρίαση, που έλαβε χώρα στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στη Λίμνη (κτήριο Μελά), παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου, παρουσιάστηκε από τους μελετητές ένα ολιστικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, καθώς και με σαφήνεια οι στόχοι των μελετών.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Θανάσης Ζεμπίλης υπογράμμισε την σημασία των έργων υποδομών και ιδίως των οδικών υποδομών. «Η ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας περνάει μέσα από τις υποδομές προσπελασιμότητας», είπε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής. «Χρειάζεται, συνεπώς, να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε οδικά έργα και λιμενικές υποδομές. Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) αφορούν κατά 90% ώριμα έργα και μόλις κατά 10% την ωρίμανση μελετών. Πρέπει, συνεπώς, από τώρα να τρέξουμε και να ωριμάσουμε όλες τις μελέτες για τα έργα υποδομών και ιδιαίτερα τον Βόρειο Οδικό Άξονα. Ιδίως, το πρώτο τμήμα του Ε.Ο.77, του οποίου εκκρεμεί η τεχνική μελέτη με προϋπολογισμό 5 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να «κουμπώσει» με το εμβληματικό έργο της παράκαμψης Χαλκίδας. Επίσης, υπάρχει και ένα τμήμα 50χλμ με ώριμες μελέτες και προϋπολογισμό 140 εκ. ευρώ. Και μιας και αναφερθήκαμε στην παράκαμψη Χαλκίδας, οφείλουμε να πούμε ότι είναι ένα έργο μεγάλης κλίμακας, το οποίο βέβαια θα πρέπει να δημοπρατηθεί το συντομότερο. Ωστόσο, για το συγκεκριμένο έργο ανακύπτουν προβλήματα, όπως πρόσφατα με τον διαγωνισμό για την πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου που βγήκε άγονος. Πρέπει να βρίσκουμε κάθε φορά τρόπους να ξεπερνάμε γρήγορα τα προβλήματα, να εξασφαλίσουμε την χρηματοδότηση και να δημοπρατήσουμε το έργο», συμπλήρωσε ο Θανάσης Ζεμπίλης. 

Στη συνέχεια, ο Βουλευτής Ευβοίας αναφέρθηκε στις υποδομές υγείας της περιοχής. «Είναι πολύ σημαντικά όσα ειπώθηκαν για την μετατροπή των Λουτρών Αιδηψού σε κέντρο τουρισμού θερμαλισμού και ευεξίας, αλλά αυτό το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης πρέπει να συνοδεύεται και από τις κατάλληλες υποδομές υγείας. Γιατί αυτός που θα επιλέξει τα Λουτρά Αιδηψού ως προορισμό, θα κοιτάξει αφενός, την εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στην περιοχή και αφετέρου, τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Χρειάζεται, λοιπόν, επικουρικά να κατασκευαστεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Κ.Υ. Ιστιαίας, χρειάζεται επίσης να να ενισχυθεί το Κ.Υ. Μαντουδίου, να αναβαθμιστεί το ΕΚΑΒ στη Β/Κ Εύβοια και γενικά να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες υγείας της περιοχής», είπε ο Βουλευτής. 

Έπειτα, ο Θανάσης Ζεμπίλης αναφέρθηκε στις συγχωνεύσεις τμημάτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Βόρεια Εύβοια και ζήτησε την άρση της συγκεκριμένης απόφασης. «Είναι οξύμωρο μετά από όλη αυτήν την καταστροφή να γίνεται κάτι τέτοιο. Οι εκπαιδευτικές δομές στη Βόρεια Εύβοια πρέπει να αναβαθμιστούν και να ενισχυθούν και το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να εξαιρεθούν όλα τα σχολεία της περιοχής από την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων», ανέφερε ο Βουλευτής Ευβοίας. 

Τέλος, ο Θανάσης Ζεμπίλης ζήτησε την ίδρυση Δημόσιου ΙΕΚ Αγροτικής Παραγωγής στη Βόρεια Εύβοια, υπό την εποπτεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με δωρεάν φοίτηση για όλους τους φοιτητές. «Μία τέτοια εκπαιδευτική δομή θα βοηθούσε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και σύγχρονων τεχνικών, που θα ενίσχυαν σημαντικά την αγροτική οικονομία της περιοχής», υπογράμμισε ο Βουλευτής Ευβοίας.