MY KTEO

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Πλούσιος ο απολογισμός του 2021 για την Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένων Εύβοιας


Το 2021 τελειώνει και ο Οργανισμός Λιμένων Εύβοιας έχει να παρουσιάσει πλούσιο απολογισμό:

Ολοκλήρωση του Master Plan Χαλκίδος – Ολοκληρώθηκε  με επιτυχία η διαδικασία της γραπτής

διαβούλευσής κ λαμβάνοντας υπόψιν τις απόψεις της Περιφέρειας, του Δήμου, όλων των φορέων κ ιδιωτών που συμμετείχαν, έγιναν οι τελικές διορθώσεις στο σχέδιο χωροταξικού σχεδιασμού του ευρύτερου Λιμένα Χαλκίδος κ υποβλήθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας ώστε να εγκριθεί από την Επιτροπή σχεδιασμού Λιμένων ΕΣΑΛ. Εκτιμώμενος χρόνος τελικής έγκρισης (με Έκδοση Προεδρικού διατάγματος) μέσα στο 2022

Ολοκλήρωση του Master Plan Κύμης – Πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες τροποποιήσεις  ώστε να ωριμάσει ο φάκελος του λιμανιού της Κύμης (2ο σε μέγεθος στην Εύβοια) κ υπεβλήθη κ αυτό στο Υπουργείο Ναυτιλίας  για την ίδια διαδικασία. Εκτιμώμενος χρόνος τελικής έγκρισης μέσα στο 2022.

Master Plan Ερέτριας – ενεκρίθη το νέο χωροταξικό Ερέτριας κ θα ξεκινήσει ο φάκελος μελετών για την επέκταση του προσήνεμου  μώλου Ερέτριας.

Γ’ φάση λιμένα Μαντουδίου – Έχει υπογραφεί σύμβαση μεταξύ ΟΛΝΕ και Περιφέρειας , και το έργο διενεργείται και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια.

Ενεκρίθη από την αρμόδια επιτροπή ΕΣΑΛ η εσωτερική κρηπίδωση του υφιστάμενου προσήνεμου μώλου λιμένα Νέας Αρτάκης, με στόχο την βελτίωση αλλά και την αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών. Επίσης έχει  εκδοθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση και  αναμένεται χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου.

Υδατοδρομια 

Ολοκλήρωση φακέλου υδατοδρομίων. Υπεβλήθη στο υπουργείο Μεταφορών ο φάκελος με τα 5 Υδατοδρομια (Χαλκίδα, Αιδηψός, Κύμη, Αλιβέρι, Κάρυστος), αναμένονται οι εγκρίσεις από τις συναρμόδιες υπηρεσίες.  Εκτιμώμενος χρόνος τελικής έγκρισης μέσα στο 2022.

Παράλληλα, μετα από νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης επιτρέπεται σε 1η φάση η κατασκευή κ τοποθέτηση μικρού οικίσκου κ πλωτής εξέδρας στα 5 υφιστάμενα σημεία , ώστε η διαδικασία να προχωρήσει πιο γρηγορά. Η ανάδοχος θέλει να τα κατασκευάσει έως το καλοκαίρι.

Τέλος, προχωρούμε στη χάραξη 9 υδάτινων πεδίων (Μαρμάρι, Στυρα, Αγ. Απόστολοι, Πολιτικά, Λίμνη, Ερέτρια, Μαντούδι, Πευκί, Ψαροπούλι), που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τα Υδατοδρομια. Την μελέτη χάραξης, κ την κατασκευή των πλωτών προβλητών που θα τοποθετηθούν στα 9 σημεία, θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια. Ολοκλήρωση το 2022.

Σχεδιασμός νέων Λιμένων.   

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τις μελέτες μεταφοράς 3 Λιμένων, της Χαλκίδας, της Αιδηψού και των Νέων Στύρων (και την μετατροπή των 2 τελευταίων υφιστάμενων λιμένων σε τουριστικά καταφύγια). Ο ανάδοχος θα πρέπει να παραδώσει εντός του 2022 τις τελικές μελέτες, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε προκήρυξη των έργων, αφού πρώτα εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση.

Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα έργα επέκταση Προβλήτας Πορθμειακής Γραμμής Αγιόκαμπου , Επέκταση κρηπιδωμάτων λιμένα Νέων Στύρων, Κατασκεύη προβλήτας για την εξυπηρέτηση της Πορθμειακής Γραμμής, και την ενίσχυση θωράκισης  του προσήνεμου μώλου Κύμης. Αρχές του 2022 θα προκηρυχτούν οι μελέτες των έργων, με προοπτική την ολοκλήρωση τους τέλος του 2022.

Για το Λιμάνι της Λίμνης ενεκρίθη χρηματοδότηση 1. μελέτης λειτουργικότητας, 2. αποκατάσταση αστοχιών κρηπιδώματος, 3. Πρόγραμμα επεμβάσεων συντήρησης. Κ τα 3 ξεκινούν αρχές 2022.

Αλιευτικά καταφύγια.

Κατατέθηκαν στο Υπουργείο Αλιείας, για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 4 φάκελοι που περιλαμβάνουν έργα αναβάθμισης των υφιστάμενων αλιευτικών καταφυγίων της Ευβοίας.

1.Αλιευτικό καταφύγιο Αιδηψού

2.Αλιευτικο καταφύγιο Αγίων Αποστόλων

3.Αλιευτικο καταφύγιο Αμάρυνθου.

4. Ένας φάκελος που περιλαμβάνει τα υπόλοιπα αλιευτικά καταφύγια (Κανηθος, Πολιτικά, Λίμνη, Ηλια, Ωρεοί, Πευκί, Ψαροπούλι, Κύμη, Μαρμάρι, Αλμυροποταμος, Νέα Στύρα, Κάραβος, Αρτάκη, Ερέτρια)

Εάν εγκριθούν οι φάκελοι θα δημοπρατηθούν καλοκαίρι 2022

Επέκταση αλιευτικού καταφυγίου Μαρμαρίου

Ενεκρίθη η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΟΛΝΕ και Δήμου Καρύστου, ώστε ο Δήμος να αναλάβει την υλοποίηση  του νέου αλιευτικού καταφυγίου Μαρμαρίου.

Γέφυρα Χαλκίδος

Ανατέθηκε στο ΕΜΠ η εκπόνηση μελέτης αναβάθμισης της γέφυρας όπου, αφού θα εκτιμηθεί η παραμένουσα διάρκεια ζωής, θα καθοριστούν οι επεμβάσεις για την επέκταση της διάρκειας.

Παράλληλα, ζητήθηκε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης ούτως ώστε να βρεθεί αποτελεσματικός τρόπος ειδοποίησης των χρηστών της γέφυρας για το άνοιγμα της στο βέλτιστο δυνατό χρόνο μέσω εφαρμογής ή μηνύματος εφαρμόσιμο από το επόμενο καλοκαίρι.

Πρόγραμμα παρέμβασης ΟΛΝΕ στις λιμενικές υποδομές της Βόρειας Εύβοιας.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας, ο Οργανισμός εκπονεί ήδη ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης στις υποδομές ευθύνης του στη Β. Εύβοια , με στόχο τη μεγάλη ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στην περιοχή, που θα περιλαμβάνει 4 άξονες

1.         Αναβάθμιση υφιστάμενων τουριστικών υποδομών κ δημιουργία νέων (τουριστικό καταφύγιο Αιδηψού, τουριστικό καταφύγιο Ροβιων). Στόχος η μεγάλη αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών στο ευρύτερο τόξο Χαλκίδας – Πήλιου, με σύγχρονες κ πλήρεις υποδομές.

2.         Ψηφιοποίηση λιμανιών. Ανάπτυξη πιλοτικής πλατφόρμας προκράτησης θέσεων ελλιμενισμού, πλήρης ψηφιοποίηση στον τρόπο υποδοχής σκαφών

3.         Εκπαίδευση επαγγελμάτων θαλάσσης με στόχο την βέλτιστη υποδοχή κ υποστήριξη των τουριστικών σκαφών.

4.         Επικοινωνία κ προβολή του εγχειρήματος με δράσεις που θα αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματα του θαλασσίου τουρισμού στη περιοχή αλλά κ θα τον συνδέουν με υπόλοιπες μορφές τουρισμού της Βορείας Ευβοίας