MY KTEO

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Τρίτη δόση: Ο ιδανικός συνδυασμός εμβολίων που σε προστατεύει περισσότερο


Βρετανική μελέτη έδειξε ότι τα εμβόλια mRΝΑ της Pfizer και της Moderna είναι με διαφορικά οι πιο αποτελεσματικές τρίτες δόσεις.

Η απόφαση της Μ. Βρετανίας να υιοθετήσει μία στρατηγική συνδυασμού εμβολίων για την αναμνηστική δόση έχει υποστηριχθεί πια και από μία μελέτη, που δείχνει ότι τα mRNA εμβόλια της Pfizer και της Moderna ήταν με διαφορά τα πιο αποτελεσματικά για την αύξηση των επιπέδων αντισωμάτων.

Η μελέτη Cov-Boost, της οποίας ηγήθηκαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, βρήκαν ότι όλα τα εμβόλια που εξετάστηκαν αποτέλεσαν ασφαλείς και αποτελεσματικές αναμνηστικές δόσεις. Το εμβόλιο της Moderna αύξηση τα επίπεδα αντισωμάτων περισσότερο και ακολούθησε το εμβόλιο της Pfizer. Ακόμα και η μισή δόση της Pfizer εμφάνισε καλή απόδοσή. Ωστόσο, τα εμβόλια της AstraZeneca και της Vanleva υστερούσαν.

Ο καθηγητής Σαούλ Φάουστ, που έτρεξε τη μελέτη, υποστήριξε ένα ακόμη σημείο κλειδί του ανοσοποιητικού συστήματος, τα Τ κύτταρα, τα οποία θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα στην αναγνώριση νέων στελεχών από ότι αντισωμάτων. Η μελέτη δεν εξερεύνησε το στέλεχος Όμικρον.

Παρόλο που το εμβόλιο της AstraZeneca αποδίδει λιγότερο καλά, ο Φάουστ είπε ότι ήταν «μία πολύ αποτελεσματική αναμνηστική δόση» και θα είναι χρήσιμο για τις χώρες χωρίς πρόσβαση σε μεγάλες προμήθειες mRna εμβολίων.

Στις δοκιμές φάσης 3 του εμβολίου της Valneva φάνηκε ότι είχε καλύτερη απόδοση από το εμβόλιο της AstraZeneca ως αρχική δόση. Αλλά η μελέτη Cov-Boost έδειξε ότι ήταν ένα από τα λιγότερο αποτελεσματικά ως ενισχυτική δόση. Η Valneva ανέφερε ότι το μικρό διάστημα μεταξύ της δεύτερης δόσης και της ενισυτικής θα μπορούσε να έχει «επιδράσει αρνητικά» στα αποτελέσματα.

To ιδανικό εμβολιαστικό σχήμα 3 δόσεων για την απογείωση των αντισωμάτων

Από όλα τα διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορονοϊού, τα mRNA εμβόλια είναι αυτά που παράγουν την μεγαλύτερη αύξηση των αντισωμάτων, όταν χορηγούνται 10-12 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση. Μια τρίτη δόση Pfizer/BioNTech ή Moderna επιφέρει πολύ αποτελεσματική ενίσχυση τόσο των επιπέδων αντισωμάτων όσο και της ανοσίας σε επίπεδο Τ-κυττάρων (μεταξύ άλλων κατά της παραλλαγής Δέλτα), τα οποία παράγουν μια δεύτερη γραμμή άμυνας μετά τα αντισώματα, άσχετα με το αν κάποιος είχε προηγουμένως εμβολιαστεί με mRNA εμβόλιο ή με AstraZeneca.

Όσοι έκαναν εμβόλιο Pfizer μετά από δύο δόσεις AstraZeneca (κάτι που αφορά πολλούς ανθρώπους και στην Ελλάδα), ένα μήνα μετά είχαν επίπεδα αντισωμάτων περίπου 25 φορές υψηλότερα. Όσοι έκαναν ξανά Pfizer μετά από δύο δόσεις Pfizer, είχαν αύξηση αντισωμάτων κατά τουλάχιστον οκτώ φορές.

Η πιο ισχυρή ενισχυτική πλήρης δόση ήταν με εμβόλιο Moderna: όταν αυτό έγινε μετά από δύο δόσεις AstraZeneca, αύξησε τα αντισώματα κατά 32 φορές, ενώ όταν έγινε μετά από δύο δόσεις Pfizer, αύξησε τα αντισώματα κατά 11 φορές (σε μερικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η ενισχυτική δόση Moderna είναι μισή).

Όταν η ενισχυτική δόση γίνεται με AstraZeneca, Johnson & Johnson, Novavax ή Curevac, τα επίπεδα αντισωμάτων αυξάνονται αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τα mRNA εμβόλια. Η τρίτη δόση με Valneva αυξάνει τα αντισώματα σε όσους είχαν αρχικά εμβολιαστεί με AstraZeneca, αλλά όχι σε εκείνους που είχαν κάνει εμβόλιο Pfizer.

Πληροφορίες: FT, ΑΠΕ-ΜΠΕ