MY KTEO

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Σε κλίμα συγκίνησης η απονομή του Χρυσού Κλειδιού του Δήμου Χαλκιδέων στον Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο (φωτορεπορταζ)

 

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η εκδήλωση για την απονομή του Χρυσού Κλειδιού του Δήμου Χαλκιδέων στον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χαλκίδος και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομο με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 20 ετών αρχιερατείας του.

Το παρών μεταξύ άλλων έδωσαν η τέως Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, η Πρόεδρος του Άρειου Πάγου Μαρία Γεωργίου, ο Υπουργός Σίμος Κεδίκογλου, οι Βουλευτές Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης και Μίλτος Χατζηγιαννάκης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, , οι πρώην Δήμαρχοι Δήμου Χαλκιδέων  Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, Χρήστος Παγώνης, Μπάμπης Μανιάτης και  Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χαλκίδας Βαγγέλης Χατζημαργαρίτης, ο Διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης Χαλκίδας Σπύρος Αθανασίου, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και της ηγεσίας της εκκλησίας και ο ευεργέτης της Μητρόπολης Χαλκίδας Άγγελος Πνευματικός

Την τιμητική εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία του ο Αναστάσιος Λυμπέρης συμμαθητής του σεβασμιοτάτου από το Δημοτικό Σχολείο Βασιλικού, ο οποίος διηγήθηκε με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο γεγονότα και στιγμές από την παιδική ηλικία του Μητροπολίτη Χαλκίδας. «Είναι ευλογία για όλους μας η συχνή πρωινή διασταύρωση μαζί σας και ο εγκάρδιος χαιρετισμός σας χαροποιεί ιδιαίτερα και παρά πολύ εκτιμάται. Σεβασμιότατε για ένα πράγμα να είστε σίγουρος ότι τα ίδια συναισθήματα θα τρέφαμε απέναντί σας κι αν δεν είχατε εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα της ιεροσύνης. Γατί στη συνείδησή μας ήσασταν και είστε υπόδειγμα θρησκευτικού λειτουργού» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λυμπέρης.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Χαλκίδος, αρχιμανδρίτης Νικόδημος Ευσταθίου, ο οποίος και αναφέρθηκε στην 20χρονη πορεία του σεβασμιοτάτου στο θρόνο της Μητροπόλεως Χαλκίδος. «Ότι κι αν θίγει κι όσες φορές και αν τον ακούει κανείς να ομιλεί είναι σαν να τον ακούει για πρώτη φορά. Η γλώσσα του είναι  απλή και κατανοητή από όλο τον κόσμο. Τα νοήματά του καθαρά. Ο κόσμος του συναισθηματικός. Δεν θηρεύει τη φιλοσοφική επίφαση, ούτε την πρωτοτυπία. Κάθε του λειτουργία είναι πηγή χαράς για όλους μας και το κήρυγμά του παρηγοριά για τους περισσοτέρους» είπε ο αρχιμανδρίτης και κατέληξε: «Στέκεται ευθυτενής, παρά το βάρος του θρόνου που κουβαλά στους ώμους του και των βλέπουμε να μνημονεύει ψυχές στην ιερά προσκομιδή. Με ένα χαμόγελο να διαγράφεται στα χείλη του που τρέμουν προφέροντας σχεδόν μυστικά τα ονόματα αναρίθμητων ανθρώπων. Εκείνος κυπαρίσσι στέκει κοιτώντας το δισκάριο και μνημονεύει για ώρες όλους εμάς, όλους εσάς».

Στη συνέχεια και λίγο πριν ανέβει στο βήμα η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, έλαβε χώρα η προβολή ταινίας μικρού μήκος για το έργο και την πορεία του Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο.
«Οι λέξεις είναι φτωχές και η στιγμή πολύ πλούσια. Φέροντας την τιμή που μου παρεχώρησαν οι πολίτες του Δήμου μας, να βρίσκομαι την συγκεκριμένη χρονική στιγμή στη θέση της Δημάρχου, είμαι απλώς και μόνο μία εξουσιοδοτημένη εκπρόσωπος, μία αγγελιοφόρος λόγων και συναισθημάτων και όχι μόνο του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και όλων των πρώην Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, όλων των δημοτών μας, κάθε ενορίας, κληρικών και λαϊκών, όλων των Δημοτικών Ενοτήτων. Όλων αυτών που στο πρόσωπό σας Σεβασμιώτε βρήκαμε την πατρική μορφή του Ποιμενάρχη μας, εσάς,  που από της ενθρονίσεώς σας και μέχρι σήμερα, έχετε ανοικτή μία τεράστια αγκαλιά αγάπης και αυτοδιάθεσης» είπε η Δήμαρχος, αφού πρώτα ανέγνωσε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σύμφωνα με την οποία αποφασίστηκε η απονομή του Χρυσού Κλειδιού του Δήμου Χαλκιδέων στον Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο. 

«Είστε για τον λαό της Ιεράς μας Μητροπόλεως ένας εμπνευσμένος πνευματικός καθοδηγητής, που όπως ακριβώς η ετυμολογία της λέξης δηλώνει, προχωράτε μπροστά και μας δείχνετε τον δρόμο, τον δρόμο για την πνευματική και ψυχική  μας ολοκλήρωση. Τον δρόμο για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας. Τον δρόμο που οδηγεί στον Θεό της αγάπης. Είστε αληθινός ηγέτης, τίτλο που μπορεί να αρνηθείτε λόγω της ταπεινότητας που σας διακρίνει, όμως αυτός σας ταιριάζει, καθώς είστε αυθεντικός, υπεύθυνος, σίγουρος, επικοινωνιακός, ευάλωτος χωρίς να είστε αδύναμος, με πάθος όπου χρειαστεί, αξιόπιστος, δοτικός, και αναζητάτε συνεχώς την αληθινή γνώση. Και βέβαια έχοντας τη χάρη του Αγίου Χρυσοστόμου, του οποίου φέρετε το όνομα, ξεχωρίζετε για το εξαίρετο χάρισμα του λόγου, τον οποίο προσαρμόζετε σε κάθε περίσταση, είτε είναι κατηχητικός, είτε δυναμικός και διεκδικητικός για τα δίκαια αιτήματα του τόπου μας. Και το έργο σας τα είκοσι αυτά έτη Σεβασμιώτατε, είναι υπαρκτό και μεγάλο, ένα μέρος του οποίου αναφέρθηκε κατά την ανάγνωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Σας εύχομαι ολόψυχα ο Μεγαλοδύναμος να σας χαρίζει υγεία και δύναμη να το συνεχίζετε, ακόμα πιο ψηλά, για δεκάδες έτη ακόμα» συνέχισε η Δήμαρχος που σε αρκετά σημεία της ομιλίας δεν έκρυψε τη συγκίνησή της.

Όμως η Δήμαρχος συγκίνησε τους παρευρισκομένους όταν κλείνοντας την ομιλία της είπε χαρακτηριστικά: «Στην ενθρονιστήριό σας λόγο, τον οποίο απευθύνατε στο ποίμνιό σας, στις 12 Ιανουαρίου 2002, ακριβώς πριν από 20 έτη, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, σε μία εκφορά του λόγου σας, αναφερθήκατε Σεβασμιώτατε, στα μειονεκτήματα της προφητικής παρουσίας εις την ιδίαν Πατρίδα, όπως αποδίδονται στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο. Σήμερα είκοσι έτη μετά, επιβεβαιώνετε με την Αρχιερατική σας παρουσία ότι ήλθατε, κατά τις τότε προσδοκίες σας,  ως εκπρόσωπος, ως ζώσα εικόνα του Θεού επί της γης, ο οποίος ήλθε «διακονήσαι και δούναι την ψυχήν Του», σύμφωνα επίσης με το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, και ο τόπος σας ξεπερνά την ευαγγελική ρήση  περί προφητών, και σας το αναγνωρίζει».

Αμέσως μετά ακολούθησε εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων η απονομή του Χρυσού Κλειδιού στον Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο και βέβαια η ομιλία του σεβασμιοτάτου. «20 χρόνια και σήμερα ο Δήμος Χαλκιδέων τιμά εμένα τον ευτελή. Το κλειδί είναι χρησιμότατο εργαλείο με πολλούς συμβολισμούς. Ξεκλειδώνει, αλλά και κλειδώνει και ασφαλίζει. Αποδέχτηκα τη τιμή. Έχω όμως στο νου μου αυτό που ο Τολστόι λέει: «Όταν σας τιμούν οι συνάνθρωποί σας, μη πιστέψετε ότι είστε καλοί. Να καταλάβετε ότι εκείνοι είναι οι καλοί που έχουν το κουράγιο και τη διάθεση να σας επαινέσουν και να σας τιμήσουν». Να λοιπόν γιατί αποδέχτηκα αυτή την υψίστη τιμή. Επειδή φανερώνει όχι τη δική μου αξία, αλλά των παιδιών μου τη καλοσύνη και την γενναιοδωρία. Και χαίρομαι για αυτά και καμαρώνω είπε με τρεμάμενη από τη συγκίνηση φωνή ο σεβασμιότατος και θέλησε να μοιραστεί τη την αυτή με τους συνεργάτες του και τους ανθρώπους της Μητρόπολης Χαλκίδος.

Κλείνοντας ο σεβασμιότατος και απευθυνόμενος στη Δήμαρχο Έλενα Βάκα και το Δημοτικό Συμβούλιο, υπογράμμισε: «Σας υπόσχομαι να φυλάξω το κλειδί που μου δωρίσατε. Θα αγωνιστώ να ξεκλειδώσω όποιες καρδιές μπορεί να είναι ακόμη κλειδωμένες. Θα κλειδώσω στην καρδιά μου τα ιερά σας αισθήματα μαζί με όσα ανήκουν στα μυστικά και τα απόρρητα. Και μακάρι όλοι μας να ξεκλειδώσουμε τη θύρα της καρδιάς μας στον Χριστό».