MY KTEO

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Φωτεινό παράδειγμα


Από τις ειδήσεις τις εβδομάδας είναι χωρίς αμφιβολία η συμμετοχή μαθητών του 2ου ΕΠΑΛ Χαλκίδας στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+. Γιατί είναι σημαντικό αυτό; Γιατί δείχνει ότι τα παιδιά των ΕΠΑΛ με την βοήθεια δασκάλων που τιμούν το λειτούργημα τους μπορούν να πετύχουν πολλά ως μαθητές και να βάλουν τις βάσεις για μια αξιόλογη επαγγελματική καριέρα.

Αυτά τα παιδιά συνεχίζοντας θα αποκτήσουν εξειδίκευση που είναι αυτή που ζητείται από την αγορά και πληρώνεται πολύ καλά.

Με την συμμετοχή τους τα παιδιά απόκτησαν μια νοοτροπία εξωστρέφειας. Είδαν πως ζει ο άλλος κόσμος να το πούμε άκομψα. Απόκτησαν ανεκτίμητες εμπειρίες που θα φανούν πολύτιμο εργαλείο όταν βγουν στην αγορά εργασίας.

Τέτοιες περιπτώσεις που η αλήθεια είναι ότι δεν είναι λίγες αλλά δυστυχώς δεν κάνουν τη διαφορά.

Η επαγγελματική εκπαίδευση από την θέσπιση της περιφρονήθηκε και από την Πολιτεία και από την Κοινωνία. Η επικράτηση της αντίληψης όλα για ένα πτυχίο με όποιο οικονομικό και ψυχολογικό κόστος απογοήτευσε πάμπολλους που θα μπορούσαν να έχουν μια επαγγελματική εξειδίκευση επιπέδου, αντί να γκρινιάζουν ότι κατέληξαν delivery boys με πτυχίο.

Τώρα βέβαια που να πήγαιναν;  Για να μην τους αδικούμε ακόμη και σήμερα η Πολιτεία δεν κάνει τίποτα για να γίνουν τα ΕΠΑΛ ένας αξιόλογος και αξιοπρεπής επαγγελματικός εκπαιδευτικός θεσμός. Κάποτε θα αλλάξουν τα πράγματα αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά.