MY KTEO

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Χαλκίδα: Κινητοποίηση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εύβοιας

 



Κινητοποίηση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εύβοιας πραγματοποίησαν σήμερα, Τετάρτη 2 Φλεβάρη, τα σωματεία Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΓΝΧ, η ΕΛΜΕ Εύβοιας, το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, το Σωματείο εργαζομένων στις συνεργαζόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις Δ. Κελαϊδίτης ΕΠΕ, Σκαλέζα, Μαζράκι, το Σωματείο Εργαζομένων Κελαϊδίτης ΑΕ, το Σωματείο Εργαζομένων ΝΗ.ΣΕΛ.ΑΝ, το Παράρτημα Εύβοιας Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας (μέλος της ΟΓΕ), η Hellinic Quality Foods Εύβοιας (Μιμίκος), η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Εύβοιας, σχετικά με την προστασία της υγείας και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών αλλά και την ανάκληση της δίωξης των εκπαιδευτικών του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας.  Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία από μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ, συλλόγων Δασκάλων της Αττικής καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της περιοχής.  

Οι εκπρόσωποι των φορέων δήλωσαν ότι δεν θα ανεχτούν άλλο την κατάσταση όπως εξελίσσεται στα σχολεία. Απέναντι στο στοίβαγμα των μαθητών σε τάξεις και κοντέινερ διεκδίκησαν αραίωση των μαθητών σε κάθε τάξη. Απέναντι στη λογική του «κόστους» απαίτησαν να ανακληθούν όλες οι συγχωνεύσεις που έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς, γονείς και τοπικές κοινωνίες σε όλη την Εύβοια. Απέναντι στα εκρηκτικά κενά απαίτησαν πρόσληψη εκπαιδευτικών, βοηθητικού προσωπικού πλήρους και μόνιμης απασχόλησης. Απαίτησαν μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ, δωρεάν rapid και μοριακά τεστ, δωρεάν παροχή των ειδικών μασκών. Να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί καμπάνια εμβολιασμού επιστημονικά τεκμηριωμένη μέσα στα σχολεία καθώς επίσης και να υπάρξει σύνδεση των σχολείων με την Πρωτοβάθμια Υγεία και ενίσχυσή της. Σχετικά με ιδιαίτερα ζητήματα που ενισχύονται λόγω της κατάστασης με την πανδημία και την τηλεκπαίδευση απαίτησαν να παρθούν ουσιαστικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά μέτρα, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να περιοριστεί η σχολική διαρροή και να υπάρξει σχέδιο με ευθύνη του Υπουργείου για μέτρα ψυχοκοινωνικής στήριξης των μαθητών και κάλυψης των τεράστιων μαθησιακών κενών που έχουν δημιουργηθεί.  

Επίσης απαίτησαν να ανακληθεί εδώ και τώρα η δίωξη ενάντια σε εκπαιδευτικούς του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας που εξελίσσεται με ευθύνη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που αντί να καλύψει άμεσα το κενό σε εκπαιδευτικό της ΣΤ΄ Δημοτικού επιχειρεί να συγκαλύψει το πρόβλημα, να κουκουλώσει τις ελλείψεις και να φορτώσει την ευθύνη στους εκπαιδευτικούς. Μάλιστα ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για το σύνολο των εκπαιδευτικών καθώς προσπαθεί να νομιμοποιήσει μέσα από αυτή την ενέργεια ένα καθεστώς προφορικών εντολών και «εντέλλεσθε» της διοίκησης (στη συγκεκριμένη περίπτωση για να περάσει η «συνδιδασκαλία» όπως την ονομάζουν σε δύο τμήματα 36 μαθητών) καθώς επίσης και της λογικής να μην κουνιέται φύλλο κάτω από την πολική της Κυβέρνησης και τις εντολές της Διοίκησης, καθώς διώκουν εκπαιδευτικό με την αιτιολογία ότι «προέτρεψε συναδέλφους και γονείς να προχωρήσουν σε διαμαρτυρίες προς τη Δ/νση Π.Ε. Εύβοιας»!

Τα σωματεία στηλίτευσαν το γεγονός ότι παρότι ο Διευθυντής Εκπαίδευσης ήταν ενήμερος πολύ καιρό πριν για τη συγκεκριμένη κινητοποίηση επέλεξε να απουσιάζει και να μην ακούσει τα αιτήματα των φορέων. Συνάντηση πραγματοποιήθηκε τελικά με αντιπροσωπεία των φορέων με τον αντικαταστάτη του κ. Δάσκου, τον υπεύθυνο εκπαιδευτικών θεμάτων κ. Λυγούρα ο οποίος δεν έδωσε καμία απάντηση στα ζητήματα που έθεσαν οι φορείς.

Οι εκπρόσωποι των φορέων πριν αποχωρήσουν δήλωσαν ότι η διαμαρτυρία – διεκδίκηση δεν τελειώνει σήμερα αλλά θα συνεχίσουν οι παρεμβάσεις με κάθε τρόπο και στην Πρωτοβάθμια Εύβοιας προκειμένου να ακουστούν τα δίκαια αιτήματά τους σχετικά με την ασφαλή λειτουργία των σχολείων αλλά και μέχρι την ανάκληση της δίωξης των εκπαιδευτικών.

Την ανάκληση της δίωξης των εκπαιδευτικών με ψηφίσματά τους αλλά και την κινητοποίηση στήριξαν:

 Οι Σύλλογοι γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας, του 2ου Δημοτικού Αρτάκης, του 33ου Νηπιαγωγείου Χαλκίδας, του Δημοτικού Σχολείου Καστέλας, του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Καθενών.

Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ: «Γ. Σεφέρης», «ο Σωκράτης», «Ρ. Ιμβριώτη», Χαϊδαρίου, «Ν. Πλουμπίδης», Αγροσαρωνικού, Ηλιούπολης, Λήμνου, Ικαρίας – Φούρνων, Φωκίδας, «ο Περικλής», Περιστερίου, «Δ.Γληνός», Αμαρουσίου

ΕΛΜΕ: Εύβοιας, Κεφαλονιάς, Δ’ Ανατολικής Αττικής, Λήμνου, Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας, Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας, Ηρακλείου, Α’ Δυτικής Αττικής, Σάμου, Ηλείας, Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Χανίων.