MY KTEO

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας: Έκθεση ζωγραφικής και συζήτηση για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία (ΦΩΤΟ)



Έκθεση ζωγραφικής πραγματοποίησε η Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας, στο πλαίσιο του εορτασμού της 8ης Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Μέσα από έργα ζωγραφικής, γυναίκες και κορίτσια από την Ελλάδα και το Αφγανιστάν ένωσαν τη φωνή τους, παρουσιάζοντας την προσωπική τους ιστορία. Η έκθεση ολοκληρώθηκε με συζήτηση με θέμα, «Οι ανταγωνισμοί των ισχυρών δεν παύουν να γεννούν ιμπεριαλιστικούς πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά».

 

Από την εκδήλωση στάλθηκε μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στις γυναίκες της Ουκρανίας και της Ρωσίας που ζουν τη βαρβαρότητα του πολέμου. Μεταξύ άλλων στην ομιλία αναφέρθηκε: «...Η σκέψη μας βρίσκεται σ' αυτές τις γυναίκες που με τα παιδιά στην αγκαλιά ψάχνουν καταφύγιο για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς ή εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και τη χώρα τους και φτάνουν πρόσφυγες, ακόμα και στη χώρα μας, απελπισμένες και γεμάτες ανασφάλεια από τη φρίκη του πολέμου. Και, από την άλλη μεριά, στις γυναίκες που τα παιδιά τους στέλνονται να σκοτώσουν και να σκοτωθούν για συμφέροντα που δεν είναι δικά τους.

 

Στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε όλες τις γυναίκες του κόσμου, που βιώνουν τη βαρβαρότητα που γεννά ο πόλεμος. Ο πόλεμος που γεννιέται και πάντα θα γεννιέται, αναπόφευκτα, από την ιμπεριαλιστική ειρήνη, μια ειρήνη κυριολεκτικά με το πιστόλι στον κρόταφο. Είμαστε στο πλευρό των λαών που βιώνουν τα τραγικά αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ από τη μία και τη Ρωσία από την άλλη για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, τις σφαίρες επιρροής. Είμαστε στο πλευρό των γυναικών -  προσφύγων και μεταναστριών, από οποιαδήποτε χώρα και αν έρχονται, που μαζί με τα παιδιά τους εγκλωβίζονται στα παζάρια της τούρκικης κυβέρνησης με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, παζάρια στα οποία συμμετείχαν και συμμετέχουν όλες ανεξαιρέτως οι ελληνικές κυβερνήσεις.

 

Η συμμαχία ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ δεν είχαν κανένα πρόβλημα να αιματοκυλίσουν τον λαό της Ουκρανίας χθες και να δηλώνουν συμπαραστάτες και σωτήρες σήμερα. Εδώ και χρόνια για να εξυπηρετήσουν το σχέδιό τους για οικονομική, πολιτική και στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας ανακατεύοντας και την Ουκρανία, στήριξαν με κάθε τρόπο το αιματοκύλισμα του λαού με την πραξικοπηματική ανατροπή του προέδρου το 2014, τον εμφύλιο προκειμένου να προσαρτήσουν καλύτερα τη χώρα στη συμμαχία τους. Από την άλλη και η Ρωσία εκμεταλλευόμενη και την ύπαρξη ρωσόφωνων πληθυσμών σε διάφορα εδάφη πραγματοποιεί επεμβάσεις σε αυτά, προσπαθώντας αντίστοιχα να αναβαθμίσει τη θέση της. Αντλούμε δύναμη από τους μεγάλους γυναικείους εργατικούς αγώνες που θυμόμαστε και τιμάμε με τους δικούς μας σημερινούς αγώνες, με αφορμή την επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

 

Οι αγώνες των εργατριών, που σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της, διεκδικώντας το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα της ψήφου, φωτίζουν και σήμερα την ανάγκη της οργάνωσης και πάλης των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών κάθε ηλικίας, των αγροτισσών, των α/α, των συνταξιούχων, των μεταναστριών και προσφύγων. Συμμετέχουμε ενεργά στα σωματεία και τους Συλλόγους και τις Ομάδες του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, της ΟΓΕ. Δυναμώνουμε τη μεταξύ μας αλληλεγγύη. Συνεχίζουμε με αισιοδοξία την πάλη για τη βελτίωση της ζωής μας πιο μαχητικά, πιο συλλογικά, πιο αποφασιστικά, δηλώνοντας στην πράξη ότι καμιά γυναίκα του καθημερινού μόχθου δεν θα αφήσουμε μόνη.  Ο πόλεμος μαίνεται. Γι' αυτό κηρύσσουμε τον πόλεμο ενάντια σ' αυτούς που τον γεννούν, σ' αυτούς που τον σπέρνουν».