MY KTEO

Κυριακή 1 Μαΐου 2022

Σπανός: Η Πρωτομαγιά του 2022 βρίσκει την κοινωνία, την οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις να δοκιμάζονται για μία ακόμη φορά


Η Πρωτομαγιά του 2022 βρίσκει την κοινωνία, την οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις να δοκιμάζονται για μία ακόμη φορά. Με διαφορετικούς όρους από ότι τα προηγούμενα χρόνια (χαμηλή ανεργία, υψηλός πληθωρισμός και βεβαίως «λιγότερη» πανδημία), αλλά με εξίσου κρίσιμες προκλήσεις, βασικότερη των οποίων είναι η προστασία του εργαζομένου από την εκτόνωση των κοστολογικών πιέσεων των επιχειρήσεων στους ανθρώπους τους.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελεί, πέρα από την προφανή υλική της ωφελιμότητα, ένα ισχυρό μήνυμα της Πολιτείας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Είναι όμως εξίσου σημαντικό να δοθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανακουφιστικές ενέσεις στις επιχειρήσεις, έναντι του κόστους λειτουργίας τους. Η συσσωρευμένη κόπωση είναι τεράστια, το «λίπος» ελάχιστο και αυτό τις καθιστά εξαιρετικά ευάλωτες, με προφανείς εξ’ αυτού του λόγου κινδύνους για τις ίδιες και συνολικά τον οικονομικό-κοινωνικό ιστό.