MY KTEO

Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Τι αλλάζει στο δημόσιο προϋπολογισμό του φαρμάκου


Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Αντικείμενο της συνάντησης, οι αλλαγές που σχεδιάζει η Αριστοτέλους όσον αφορά το δημόσιο προϋπολογισμό του φαρμάκου. Μεταξύ αυτών, η δημιουργία ξεχωριστού, κλειστού προϋπολογισμού για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), που σημαίνει πως ο δημόσιος κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, ύψους 2 δισ., θα χωριστεί σε δύο μέρη: ένα κονδύλι για τα ΦΥΚ και ένα για όλα τα υπόλοιπα σκευάσματα. Επίσης σχεδιάζεται η μείωση των δημόσιων δαπανών για βιταμίνες και συμπληρώματα, όπως για παράδειγμα η βιταμίνη D και το μαγνήσιο.

Έντονος είναι όμως ο προβληματισμός των επιχειρήσεων του φαρμάκου, όπως αποτυπώνεται σε επιστολή του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν αποσκοπούν στον περιορισμό των υποχρεωτικών επιστροφών των εταιρειών προς το κράτος αλλά εστιάζουν στη μετατροπή μέρους του clawback σε rebate (αναγκαστικές επιστροφές και εκπτώσεις), χωρίς ταυτόχρονα καμία διασφάλιση ή δέσμευση από πλευράς του υπουργείου ότι ο "χώρος" που θα δημιουργηθεί (στο clawback) δεν θα καταληφθεί από νέο clawback λόγω συνεχιζόμενης αύξησης της δαπάνης.

"Ο διαχωρισμός του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ σε δυο μεγάλες κατηγορίες μας ανακοινώθηκε χωρίς να υποστηρίζεται από επαρκή αριθμητικά στοιχεία και δεδομένα και παρά τους ισχυρισμούς ότι θα λάβουμε στοιχεία πριν την νομοθέτηση, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής. Πιστεύουμε πως αυτές οι σοβαρές αλλαγές θα πρέπει προγενέστερα να συζητούνται στο πλαίσιο της Επιτροπής Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης με την απαραίτητη παράθεση στοιχείων" σημειώνεται στην επιστολή.

Όπως υποστηρίζει επίσης ο ΣΦΕΕ, ανακοινώθηκαν εξοικονομήσεις στη δαπάνη για φέτος, της τάξεως των 150-180 εκατομμυρίων ευρώ από τις βιταμίνες, τους ανασφαλίστους κλπ. "Λαμβάνοντας υπόψη τις εξοικονομήσεις αυτές σε συνδυασμό την ευνοϊκή εξέλιξη της δαπάνης στο πρώτο τρίμηνο του 2022, και με δεδομένο πως η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του Clawback δεν προκαλεί δημοσιοοικονομικό κενό για την Πολιτεία, δεν καταλαβαίνουμε το σκεπτικό που επιβάλλει τη λήψη των επιπλέον μέτρων των rebate 3% και 5% για τη συγκράτηση της δαπάνης" συμπληρώνει ο ΣΦΕΕ.

Στον αντίποδα, θεωρούνται προς τη θετική κατεύθυνση αποφάσεις όπως η κατάργηση του επιμερισμού του clawback με τον κανόνα 80-20 (σήμερα το 80% της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης υπολογίζεται βάσει του μεριδίου της εταιρείας στο σύνολο της δαπάνης και το 20% βάσει της ανάπτυξης της), η κατάργηση της εξίσωσης της ασφαλιστικής τιμής των γενοσήμων με τη λιανική τους και η δημιουργία περιορισμένων κλειστών προϋπολογισμών για θεραπείες χαμηλής θεραπευτικής αξίας.

 

capital.gr της Βίκυς Κουρλιμπίνη