MY KTEO

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Σύσκεψη φορεων: Αποφασισμένοι να μη δεχτούν την πρόταση του ΦοΔΣΑ δήλωσαν οι δήμαρχοι της Εύβοιας - Αναγκαία η άμεση κατασκευή ΜΕΑ-ΧΥΤΥ στη Χαλκίδα (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)



Κοινή γραμμή απέναντι στην αδιαλλαξία του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας αποφάσισαν να ακολουθήσουν οι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Μέγαρο Κότσικα στη Χαλκίδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων των δήμων της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας. Ο ΧΥΤΑ της Χαλκίδας, όπου μεταφέρονται τα απορρίμματα των  Δήμων της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας, μετρά αντίστροφά μέχρι τέλος Αυγούστου οπότε και προβλέπεται να φτάσει στα όριά του. Η πρόταση του Φορέα να μεταφέρονται τα απορρίμματα του Δήμου Χαλκιδέων στο ΧΥΤΑ Ιστιαίας και των Δήμων Διρφύων Μεσσαπίων, Ερέτριας, Κύμης Αλιβερίου και Καρύστου στο ΧΥΤΑ Άμφισσας βρίσκει κάθετα αντίθετους τους δημάρχους της Εύβοιας. Η αμετακίνητη στάση του Φορέα να εφαρμόσει τις προτάσεις των δημάρχων της Εύβοιας οδήγησε την Έλενα Βάκα στην απόφαση να συγκαλέσει τη χθεσινή σύσκεψη.

Παρόντες ήταν ο υφυπουργός Σίμος Κεδίκογλου, οι βουλευτές Σπύρος Πνευματικός και Βαγγέλης Αποστόλου, ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, οι δήμαρχοι Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, Ερέτριας Γιάννης Δημητρόπουλος, Κύμης Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς και Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης, ο περιφερειακός σύμβουλος Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Μπασδέκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου ΟΤΑ Εύβοιας Δημήτρης Βοργιάς, καθώς και από το Δήμο Χαλκιδέων η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμητρα Σακελλαράκη, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Πάνος και Γιάννης Νέζης, η πρόεδρος τους ΔΟΠΠΕΧ Ελένη Αϊδίνη και δημοτικός σύμβουλος Τάσος Καλαθέρης. Διαδικτυακά είχαν συνδεθεί ο βουλευτής Θανάσης Ζεμπίλης και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Στην τοποθέτησή της η Έλενα Βάκα χαρακτήρισε την πρόταση του ΦοΔΣΑ να μεταφέρονται τα απορρίμματα του Δήμου Χαλκιδέων στο ΧΥΤΑ Ιστιαίας πρακτικά ανέφικτη, οικονομικά καταστροφική και ηθικά απαράδεκτη. Τόνισε ότι οι λύσεις που κατά καιρούς έχουν προταθεί από την ίδια και τους δημάρχους της Εύβοιας απορρίφθηκαν από τον Φορέα. Ζήτησε μεταξύ άλλων να διερευνηθεί η δυνατότητα παράτασης λειτουργίας του ΧΥΤΑ Χαλκίδας μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο στο ΧΥΤΑ Θήβας και να ξεκινήσει το υποέργο αντιστήριξης στο ΧΥΤΑ Χαλκίδας, μελέτη για το οποίο έχει εκπονήσει ο Δήμος Χαλκιδέων.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα όσα υποστήριξε ο Γιώργος Ψαθάς, ο οποίος προέκρινε ως μια λύση και τη χρήση του ΣΜΑ Διρφύων Μεσσαπίων από το Δήμα Χαλκιδέων και τη μεταφορά από εκεί των απορριμμάτων. Με μια όμως προϋπόθεση: «Να μεταφέρονται σε οποιονδήποτε ΧΥΤΑ εκτός από εκείνον της Ιστιαίας», ξεκαθάρισε ο δήμαρχος. Όσο για τα απορρίμματα των υπολοίπων δήμων πρότεινε να μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ Λιβαδείας.

Μια άλλη πρόταση έριξε στο τραπέζι της συζήτησης ο Θανάσης Μπουραντάς. Να μεταφέρεται μέρος των απορριμμάτων των δήμων της Εύβοιας σε ΧΥΤΑ της Αττικής και ενδεχομένως και σε εκείνον της Λιβαδειάς. «Αν η κυβέρνηση το πάρει ζεστά και συνεννοηθεί να μεταφέρονται τα απορρίμματα στην Αττική θα λυθεί το πρόβλημα» είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου και τόνισε ότι ο ΔοΔΣΑ δεν πρόκειται να κάνει πίσω και να αλλάξει την απόφασή του. «Δεν έχω καμία ελπίδα για τη Γενική Συνέλευση» είπε χαρακτηριστικά.

Με την πρόταση του Θανάση Μπουραντά για συμφωνία με τον ΦοΔΣΑ Αττικής συμφώνησε και ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης  και υπογράμμισε ότι πρέπει άμεσα να δημοπρατηθεί η ΜΕΑ Χαλκίδας. Ζήτησε από την κ. Βάκα και τον κ. Κελαϊδίτη να επικοινωνήσουν με τα αρμόδια υπουργεία ώστε να ενταχτεί άμεσα το έργο.

Την αδιαλλαξία του Φορέα υπογράμμισε και ο Γιάννης Δημητρόπουλος όταν πήρε το λόγο και τόνισε ότι αν ο ΦοΣΔΑ επιμείνει στη θέση τους να επωμιστεί τότε και το επιπλέον κόστος. 

Ανεδαφική χαρακτήρισε την πρόταση του ΦοΔΣΑ και ο βουλευτής Θανάσης Ζεμπίλης, που τάχθηκε στο πλευρό των δημάρχων της Εύβοιας και έθεσε εαυτόν στη διάθεσή τους. Ενώ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός χαρακτήρισε εξωφρενικό το ενδεχόμενο μεταφοράς των απορριμμάτων της Χαλκίδας στον ΧΥΤΑ του πυρόπληκτου Δήμου Ιστιαίας. «Αυτή η πρόταση δεν έπρεπε να τεθεί προς συζήτηση σε κανένα τραπέζι» είπε με νόημα. 

Με την άποψη αυτή συμφώνησε και αντιπεριφέρειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, ο οποίος επεσήμανε επίσης την αναγκαιότητα η πολιτεία να τελειώσει με τη θέμα της χρηματοδότησης και ένταξης του έργου, ώστε να υπάρχει ένας ορίζοντας οριστικής επίλυσης του προβλήματος, πέρα από τις προσωρινές λύσεις που θα βρεθούν.

Διττό χαρακτήρισε το πρόβλημα ο βουλευτής Σπύρος Πνευματικός. Από τη μια ο τρόπος λήψεις των αποφάσεων από τον ΦοΔΣΑ και από την άλλη η καθυστέρηση υλοποίησης έργων όπως η ΜΕΑ και ο ΧΥΤΥ Χαλκίδας δημιουργούν αυτή την εκρηκτική κατάσταση. 

Ακολούθησε αντιπαράθεση μεταξύ του Βαγγέλη Αποστόλου και του Σίμου Κεδίκογλου, όταν ο πρώτος καταλόγισε ευθύνες εκτός του ΦοΣΔΑ και στην κυβέρνηση. Ενώ από την πλευρά του ο Κώστας Μπασδέκης εντόπισε στο πρόβλημα στο ότι έχει δοθεί η διαχείριση της υγείας και του περιβάλλοντος σε μια ανώνυμη εταιρία που κινείται  με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Άποψη με την οποία επίσης διαφώνησε ο Σίμος Κεδίκογλου.

Να μπει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση ζήτησε ο Δημήτρης Βοργιάς και τόνισε ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς για να γίνει επιτέλους το έργο στη Χαλκίδα. Ενώ ο Τάσος Καλαθέρης επεσήμανε ότι ο Φορέας δεν αντιμετωπίζει ισότιμα την Εύβοια. 

Τέλος, θετικά είδαν οι παρευρισκόμενοι την πρόταση του Γιώργου Τσαπουρνιώτη να αποχωρήσουν οι δήμοι της Εύβοιας από τον ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας και να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό σύνδεσμο διαχείρισης απορριμμάτων.