MY KTEO

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

«Στο περίμενε» χιλιάδες φορολογούμενοι: Γιατί δεν έχουν δει επιστροφή φόρου


«Στο περίμενε» βρίσκονται χιλιάδες φορολογούμενοι που ενώ είδαν το εκκαθαριστικό τους σημείωμα για το φόρο εισοδήματος να βγαίνει πιστωτικό, παρόλα αυτά δεν έχουν ακόμα εισπράξει την επιστροφή.

Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχουν λάβει εντολή πρώτα να προχωρήσουν σε συμψηφισμό των επιστροφών με πιθανές οφειλές των φορολογούμενων, είτε αυτές είναι ληξιπρόθεσμες, είτε όχι και μετά να προχωρήσει η διαδικασία επιστροφής του ποσού που τους αναλογεί.

Με βάση τον ισχύοντα νόμο, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ πριν δώσουν το «πράσινο φώς» για την επιστροφή του ποσού που έχει προκύψει από την εκκαθάριση του φόρου, θα πρέπει να περάσουν από «κόσκινο» τους φορολογούμενους. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι εκκρεμείς οφειλές προς το Δημόσιο, ανεξάρτητα εάν αυτές έχουν χαρακτηριστεί ληξιπρόθεσμες ή όχι.

Εφόσον εντοπιστούν τέτοιες οφειλές, οι υπηρεσίες προχωρούν σε συμψηφισμό του ποσού της επιστροφής με τις οφειλές οι οποίες εκκρεμούν. Αφού με το ποσό της επιστροφής τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες του φορολογούμενου προς το Δημόσιο, τότε θα δοθεί εντολή προκειμένου να πιστωθεί το υπόλοιπο ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό του φορολογούμενου.

Τα παραπάνω προκύπτουν και από την σχετική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ όπου αναφέρεται ρητά πως “η φορολογική διοίκηση, αφού συμψηφίσει τους οφειλόμενους από τον φορολογούμενο φόρο με το ποσό προς επιστροφή, προβαίνει στην επιστροφή της τυχόν προκύπτουσας διαφοράς”. 

Προβλέπεται έλεγχος για τυχόν οφειλές και συμψηφισμός αυτών με βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση οφειλές ή παρακράτηση αυτών κατά τις διατάξεις περί έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής και συμψηφισμός αυτών με οφειλές σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ).

Εάν ο δικαιούχος της επιστροφής οφείλει στους Ο.Κ.Α. τότε αποστέλλεται στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του δικαιούχου επιστροφής ψηφιακά εκκαθαρισμένα Α.Φ.ΕΚ., προκειμένου να γίνει ο σχετικός έλεγχος και η απόδοση των παρακρατούμενων ποσών στους Ο.Κ.Α.. Εν συνεχεία διενεργείται από τη Δ.Ο.Υ. η μεταφορά των προς επιστροφή ποσών, στους λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι από τις ισχύουσες διατάξεις και οδηγίες πουθενά δεν προκύπτει ότι ο φόρος που συμψηφίζεται πρέπει να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμος. Αντιθέτως «βεβαιωμένη οφειλή» που υφίσταται ή θα προκύψει μετά την έκδοση του εκκαθαριστικού, μπορεί να εξοφλείται αυτόματα, αντί να εισπράξει τα λεφτά ο κάθε δικαιούχος.

Το επιστρεπτέο ποσό καταβάλλεται στον φορολογούμενο εντός 90 ημερών από την υποβολή έγγραφου αιτήματος του φορολογουμένου, εκτός εάν προβλέπεται μικρότερο χρονικό διάστημα από άλλη διάταξη της φορολογικής νομοθεσίας.



dikaiologitika.gr