MY KTEO

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Σακελλαράκη σε Παγώνη: Αρνείστε τη συμμετοχή σας και στις διά ζώσης και στις διά περιφοράς συνεδριάσεις


Έντονη η αντίδραση της παράταξης του Χρήστου Παγώνη στην απόφαση της Δημοτικής Αρχής να συνεδριάσει δια περιφοράς το Δημοτικό Συμβούλιο χθες Τετάρτη. Εστάλη επιστολή στην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμητρα Σακελλαράκη η οποία και έστειλε την απάντησή της στους επικεφαλής των παρατάξεων και στους ανεξάρτητους συμβούλους.

Ακολουθεί η επιστολή:

Η  δημοτική  σας παράταξη  "ΓΕΦΥΡΑ  ΠΡΟΟΔΟΥ & ΕΛΠΙΔΑΣ"  με επιστολή της,   δήλωσε  ότι  οι σύμβουλοι σας δεν θα συμμετείχαν στη χθεσινή  (27/07/2022) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφ' ενός  διότι  τα  θέματα  της  ημερήσιας  διάταξης  είναι  "ανούσια" κατά  τους ισχυρισμούς σας, αφ' ετέρου διότι η συνεδρίαση  θα πραγματοποιείτο  διά περιφοράς  και όχι διά ζώσης.

       Καταρχάς υπενθυμίζεται  στους  δημοτικούς συμβούλους της  παράταξης "ΓΕΦΥΡΑ  ΠΡΟΟΔΟΥ & ΕΛΠΙΔΑΣ" :

        Ότι δεν συμμετείχατε στη διά ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που  πραγματοποιήθηκε  στις  29  Ιουνίου  2022,   καθώς  με  επιστολή σας  είχατε  δηλώσει  ότι,   αφ΄ ενός  τα  θέματα  της ημερήσιας  διάταξης  ήταν  "ασήμαντα"  και θα "έπρεπε να αποφασίζονται από επιτροπές",  αφ' ετέρου  επειδή οι σύμβουλοί σας  "εργάζονταν"  κατά  την  ώρα  της συνεδρίασης.  Εύλογα προκύπτει το ερώτημα: για τα "ανούσια" και "ασήμαντα"  θέματα  για  τα οποία  καλείται  να αποφασίσει  το  Δημοτικό Συμβούλιο,  ποιος  είναι  ο ενδεδειγμένος  τρόπος  συνεδρίασης, κατά την άποψή σας, καθώς αρνείστε τη συμμετοχή σας και στις διά ζώσης και στις διά περιφοράς συνεδριάσεις;

       Ότι  σύμφωνα με το άρθρο 65 του Ν.3852/2010,  το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν το Δήμο,  εκτός από εκείνα που ανήκουν εκ του νόμου στην αρμοδιότητα του Δημάρχου,  ή άλλου οργάνου του Δήμου, ή το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο μεταβίβασε σε Επιτροπή του. Ο  χαρακτηρισμός από οποιαδήποτε δημοτική παράταξη ενός θέματος που εισάγεται  προς λήψη απόφασης από  το  Δημοτικό  Συμβούλιο, ως "ανούσιου"  και  "ασήμαντου",   όχι  μόνο  είναι μη νόμιμος, αλλά  κυρίως  καταδεικνύει  τον  τρόπο  αντίληψης  της  παράταξης  αυτής  περί της λειτουργίας  του  Δήμου. 

       Ότι  ο τρόπος λήψης  των  αποφάσεων  των συλλογικών  οργάνων  ΟΤΑ  Α΄ βαθμού ορίζεται  στις  νεότερες διατάξεις  του άρθρου  78  του  ν. 4954/2022  και  ο τρόπος  λήψης  αποφάσεων   επί  θεμάτων εκτός ημερήσιας  διάταξης ορίζεται στις διατάξεις  του άρθρου  41 του ν. 4954/2022. Αυτό δεν σημαίνει ότι ως Πρόεδρος επικαλούμαι αυτοβούλως την προστασία από τον κορονοϊό, το οποίο το ερμηνεύετε εσείς παντελώς αυθαίρετα. Επειδή “άγνοια νόμου δεν επιτρέπεται",  επιβάλλεται οι δημοτικοί σύμβουλοι να γνωρίζουν  το νομικό πλαίσιο λειτουργίας  του  Δημοτικού  Συμβουλίου.

       Το εν λόγω Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε δια περιφοράς, καθώς είχε στην ημερήσια διάταξή του, τέσσερα (4) μόνο επείγοντος χαρακτήρα θέματα. Το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου, στο οποίο θα συζητηθεί και το Τεχνικό Πρόγραμμα του έτους 2023.

       Τέλος, ως  προς  την  αναφορά   σε "πανηγύρια", "χορούς" και "τραγούδια", δεν προτίθεμαι να σας ακολουθήσω στην κατρακύλα της επιχειρηματολογίας σας.

       Προφανώς όμως θα εξαιρείτε από την ποταπή σας κριτική, τους συμβούλους της παρατάξεώς σας, που συμμετέχουν και αυτοί στις ίδιες εκδηλώσεις.

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Δήμητρα  Σακελλαράκη