MY KTEO

Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Κρατά κλειστά τα χαρτιά του


Μπορεί αρχικώς ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. να αντιμετώπισε ως αναξιόπιστες τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές και η κυβέρνηση θα πάει ως το τέλος της θητείας της, ωστόσο πλέον δείχνει να έχει αποδεχτεί αυτή την πραγματικότητα και να προσαρμόζει τον σχεδιασμό του.

 Σε αυτή τη φάση συντηρείται πάντα σε υψηλούς καταγγελτικούς τόνους η καθημερινή αντιπαράθεση, με το βάρος τις τελευταίες μέρες να πέφτει κυρίως στον εκπρόσωπο Τύπου Νάσο Ηλιόπουλο και τους αρμόδιους τομεάρχες, ανάλογα με το εκάστοτε ζήτημα που ανακύπτει, αλλά και στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και τη γραμματέα της Κ.Ο. καθώς η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μπαράζ νομοθετήσεων λίγο πριν κλείσει η Βουλή.

Ο αρχικός σχεδιασμός για την παρουσίαση του βασικού κορμού των ψηφοδελτίων ώς τα τέλη Ιουλίου έχει πάει παραπίσω, κάτι που επιβεβαιώνουν και από την Κουμουνδούρου, και το ίδιο ισχύει για κάθε άλλη πρωτοβουλία – π.χ. την εκδήλωση για το Κράτος Δικαίου, η οποία την περασμένη εβδομάδα ματαιώθηκε λόγω των πυρκαγιών.

 Με δεδομένο ότι πλέον δεν διαμορφώνεται πιεστικό σκηνικό πρόωρων εκλογών, το σκεπτικό της αλλαγής ρότας ως προς τα ψηφοδέλτια είναι ότι υπάρχει περιθώριο πλέον να παρουσιαστούν σε καλύτερο χρονικό κι επικοινωνιακό περιβάλλον, όταν θα επανεκκινεί ουσιαστικά η πολιτική σεζόν από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Δεν υπάρχει λόγος να «καεί» το θέμα των ψηφοδελτίων στα τέλη Ιουλίου, που και η προσοχή του κοινού είναι μειωμένη.

 Κοινώς ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει τα δυνατά «χαρτιά» του για αργότερα και προς το παρόν στέκεται στην πολιτική επικαιρότητα, η οποία παραμένει πλούσια, δίνοντας καθημερινές λαβές για αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Το κλίμα οξείας σύγκρουσης αναμένεται να υποχωρήσει γύρω στον Δεκαπενταύγουστο, και στη συνέχεια τα στελέχη της Κουμουνδούρου θα επανακάμψουν, θέτοντας εκ νέου το κόμμα σε επιφυλακή για παν ενδεχόμενο και με άμεσο ορίζοντα τη ΔΕΘ.

 

Κερδίζουν χρόνο, αλλά…

Διότι ακόμη κι αν υποχωρήσει ελαφρώς ο εκλογικός συναγερμός για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών άμεσα, δεν πρόκειται να ατονήσει, καθώς ακόμη και με τον σχεδιασμό εξάντλησης της τετραετίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, η περίοδος από εδώ και πέρα θα είναι προεκλογική.

 Από τη μία ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει χρόνο, τον οποίο μπορεί να αξιοποιήσει για την καλύτερη προετοιμασία του και βεβαίως για να αποκομίσει μεγαλύτερα οφέλη από την κυβερνητική φθορά, η οποία εκτιμάται ότι θα μεγαλώσει τους επόμενους, πολύ δύσκολους μήνες από την άποψη της οικονομίας και της ενέργειας. Επιπλέον ο χρόνος αυτός μάλλον είναι αναγκαίος για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς, προς το παρόν, οι δημοσκοπήσεις, ακόμη κι αν συνυπολογίσει κανείς πιθανές στρεβλώσεις στον τρόπο που γίνονται οι έρευνες, δεν δείχνουν κάποια ανατροπή ή ρεύμα που να την υποδηλώνει στο εγγύς μέλλον. Από την άλλη, καθότι πρόκειται για αγώνα αντοχής από δω και πέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να χάσει την εγρήγορση και τα αντανακλαστικά του. Όσο για τα εσωκομματικά δείχνουν πλέον να έχουν διευθετηθεί ως επί το πλείστον μετά το συνέδριο και να μην αποτελούν εστία εσωστρέφειας, άπαντες έχουν ριχτεί στη μάχη.