MY KTEO

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Κίνητρα εργασίας σε συνταξιούχους, απουσιάζουν για τους… ανέργους


Την διευκόλυνση της απασχόλησης των συνταξιούχων επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Στόχος η μη περικοπή των αποδοχών για ολιγοήμερη, ανά μήνα, εργασία ή μερική απασχόληση.

Ουσιαστικά όμως την διευκόλυνση των επιχειρήσεων να βρουν (εποχικό) προσωπικό και, γιατί όχι, την αποσυμπίεση (συγκράτησης) των μισθών. Καθώς, η μη περικοπή των συντάξεων ευκολύνει περισσοτέρους συνταξιούχους να αναζητήσουν (νόμιμη) εργασία.

Η κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνει μια κλίμακα αύξησης της παρακράτησης προς το 30% επί της σύνταξης, ανάλογα με τη διάρκεια της απασχόλησης. Και χωρίς πλαφόν αποδοχών…

Ωστόσο, τα νέα μέτρα που εξετάζει το υπουργείο Εργασίας περιορίζονται μόνο στην πλευρά των εργατικών χεριών και όχι της ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος ή της αύξησης του ενεργού πληθυσμού (ένταξη απογοητευμένων στρωμάτων στην αγορά εργασίας).

Παραδείγματα:
-Η κυβέρνηση δεν εξετάζει την κλιμακωτή περικοπή των συντάξεων, σε περίπτωση απασχόλησης, ανάλογα με το εισόδημα του ασφαλισμένου ή της οικογένειάς του. Δηλαδή μηδενική περικοπή της σύνταξης για αποδοχές μέχρι ένα ποσό, π.χ. στα όρια της φτώχειας (σ.σ. ειδικά από την στιγμή που καταργήθηκε το ΕΚΑΣ) και κλιμάκωση των περικοπών στο ισχύον 30% για ποσό συντάξεων π.χ. πάνω από το διπλάσιο του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.

-Κινητροδοτεί την απασχόληση στο δημόσιο και, ταυτόχρονα, την συνταξιοδότηση (με μόνο όρο ο συνταξιούχος να έχει συμπληρώσει το 62ο έτος ης ηλικίας). Έτσι ένας δημόσιος υπάλληλος ή εργαζόμενος σε επιχείρηση του δημοσίου μπορεί να συνταξιοδοτηθεί (μείον 30% στις αποδοχές) και να συνεχίσει να απασχολείται (αύξηση εισοδήματος κατά το 70% της σύνταξής του). Ή, να προσληφθεί σαν μετακλητός υπάλληλος του δημοσίου ένας συνταξιούχους (σ.σ. κάτι που φαίνεται να διευκολύνει το κομματικό απαράτ της ΝΔ…)

-Αντιθέτως δεν προβλέπονται κίνητρα απασχόλησης για όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Έτσι ένα ζευγάρι καλείται να ζήσει με 300 ευρώ το μήνα, ενώ εάν εργαστεί ένας εκ των δύο και λάβει, με μερική απασχόληση, 400 ευρώ, αποκόπτεται εντελώς η οικονομική βοήθεια.

Αποτέλεσμα, οι λήπτες του Ελάχιστου Εισοδήματος να μην αναζητούν εργασία, να παρατηρούνται υψηλά ποσοστά «μαύρης»-ανασφάλιστης εργασίας και, κυρίως, να καταγράφεται σημαντικό έλλειμμα εργατικών χεριών. Κυρίως στον πρωτογενή τομέα (γεωργία-κτηνοτροφία) και τα προϊόντα να μένουν στο χωράφι….

Υπό αυτή την έννοια μοιάζει παράταιρο να πριμοδοτούνται οι συνταξιούχοι στην εξεύρεση πρόσθετου εισοδήματος, χωρίς όριο οικογενειακών απολαβών, και να αποκλείονται οι άνεργοι και τα φτωχοποιημένα στρώματα τα οποία καταδικάζονται σε μόνιμη επιδότηση της τάξης των 200 (μονήρη άτομα) ή έως 400 ευρώ (τετραμελής οικογένεια) το μήνα.



iEidiseis.gr του  Χρήστου Μέγα