MY KTEO

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Τι παθαίνεις όταν κολλάς (και ξανακολλάς) Covid-19;


Οι νέοι χάρτες του οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λέγεται Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (European Centre for Disease Prevention and Control -ΕCDC) δείχνουν πως υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού στην ήπειρο μας.

Η άρση των περιορισμών συν την αυξημένη κινητικότητα των καλοκαιρινών μηνών, είχαν ως συνέπεια να 'βαφτεί' βαθύ κόκκινη η μισή Ευρώπη -στο οπτικό ντοκουμέντο που αποκαλύπτει τη μεταδοτικότητα του ιού. Και ναι, η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών όπου παρατηρείται το εντονότερο πρόβλημα.

Λες και δεν είχαμε πολλά προβλήματα να διαχειριστούμε, εμφανίστηκε στη ζωή μας η νέα μετάλλαξη του SARS-CoV-2 για να μας θυμίσει πως αφενός παραμένει κοντά μας, αφετέρου συνεχίζει να εξελίσσεται -για να μπορεί να μεταδίδεται.

Μόνο το περασμένο διάστημα επιβεβαιώθηκαν 5.7 εκατομμύρια νέες μολύνσεις, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση 6% από το προηγούμενο επταήμερο. Και για αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξήγησε πως η πανδημία εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως 'παγκόσμια έκτακτη ανάγκη'.

Ο “Κένταυρος” είναι η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον ΒΑ.2.75. Συστήνεται ως “το στέλεχος που εξαπλώνεται ταχύτερα από τους συγγενείς της Όμικρον” από τους ιολόγους. Και ξέρεις για την υπερμεταδοτικότητα της πρώτης (αυθεντικής) παραλλαγής της Όμικρον.

Σημείωση: δεν έχει διευκρινιστεί ποιος ονόμασε “Κένταυρο” την υποπαραλλαγή και το λόγο που επέλεξε το πλάσμα της ελληνικής μυθολογίας. Η επικρατούσα άποψη είναι πως νομός ήταν “ένας τυχαίος τύπος στο Twitter”.

Ο Κένταυρος ακόμα δεν έχει διαπιστωθεί αν προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια -από τους συγγενείς. Έχει όμως, 'ενημερώσει' ότι μπορεί να ξεπεράσει την ανοσία από τα εμβόλια και την προηγούμενη μόλυνση.

Και κάπως έτσι, ήχησε παγκόσμιος συναγερμός...
 1. Η ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας έχει να κάνει με το μεγάλο αριθμό των μεταλλάξεων που περιέχει η BA.2.75, συγκριτικά με τους 'προγόνους' της Όμικρον.
 2. Μερικές από αυτές τις μεταλλάξεις βρίσκονται σε περιοχές που σχετίζονται με την πρωτεΐνη ακίδας και θα μπορούσαν να επιτρέψουν στον ιό να 'γαντζωθεί' πιο αποτελεσματικά στα κύτταρα.
 3. Μια άλλη ανησυχία είναι ότι οι γενετικές τροποποιήσεις μπορεί να διευκολύνουν τον ιό στο να παρακάμψει τα αντισώματα (βλ. προστατευτικές πρωτεΐνες που παράγονται από το σώμα, ως απόκριση σε εμβόλιο ή λοίμωξη από προηγούμενη παραλλαγή). Έτσι, ξανακολλάμε.
 4. Όπως τονίζει η San Francisco Chronicle, οι γιατροί συμφωνούν ότι είναι απίθανο κάποιος να μολυνθεί δύο φορές με την ίδια παραλλαγή. Είναι ωστόσο, πιθανό -μακροπρόθεσμα- οι νέες παραλλαγές του COVID να μολύνουν ξανά τον ίδιο άνθρωπο, λόγω της αστραπιαίας εξέλιξης του νέου κορονoϊού.
Χαρακτηριστικά, ο Dr. Άντονι Φάουτσι (επικεφαλής σύμβουλος υγείας του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν) είπε αυτό που ακολουθεί -και δεν αρέσει σε κανέναν.

“Δεν θα εκπλησσόμουν αν έβλεπα πολλούς να μολύνονται περισσότερες από μια φορές το χρόνο”.
Σε κάθε περίπτωση, προς το παρόν οι ειδικοί επιμένουν πως τα εμβόλια προσφέρουν άμυνα στη σοβαρή νόσηση (έως τώρα δεν έχει αποδειχθεί περισσότερο θανατηφόρα υπομετάλλαξη από τις υπόλοιπες). Μετά προσθέτουν ότι θα χρειαστεί να περάσουν κάποιες εβδομάδες, έως ότου καταλάβουμε αν ο “Κένταυρος” μπορεί να επηρεάσει την πορεία της πανδημίας -και την κατάληξη της σε ενδημία..

Ξέχασε το δώρο της υβριδικής ανοσίας
Ως υβριδική ανοσία είχε χαρακτηριστεί η προστασία που απολάμβανε όποιος είχε νοσήσει και είχε εμβολιαστεί. Όπως ενημερώνουν τώρα οι ιολόγοι, αυτός ο τύπος 'άμυνας' είναι λιγότερο προστατευτικός από ό,τι ήταν πριν την εμφάνιση του νέου υποστελέχους. Δεν είναι ήσσονος σημασίας, αλλά δεν 'μετράει' όσο πριν το καλοκαίρι.

Καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν τώρα και την Όμικρον, αλλά και μια μεταγενέστερη υποπαραλλαγή (BA.2, BA.4 ή BA.5), οι μελέτες δείχνουν ότι ο εμβολιασμός σε συνδυασμό με προηγούμενη μόλυνση, εξακολουθεί να αποτρέπει την επαναμόλυνση καλύτερα από το εμβόλιο ή τη λοίμωξη.

Ο γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Stanford, Dr. Abraar Karan διευκρίνισε ότι οι επαναμολύνσεις ενισχύουν την κυτταρική ανοσία (δηλαδή, τον τρόπο με τον οποίο το σώμα θυμάται πώς να καταπολεμήσει τον ιό), την οποία αποκτούμε μέσω εμβολίου ή της πρώτης μόλυνσης. Αυτό σημαίνει ότι οι επαναμολύνσεις θα έπρεπε να είναι όλο και πιο ήπιες.

Παρ' όλα αυτά, όλα εξαρτώνται από το τι θα φέρουν οι νέες 'απρόβλεπτες' παραλλαγές “καθώς ο ιός θα μπορούσε να γίνει πιο σοβαρός, όπως εξελίσσεται”. Κατέληξε στο ότι αν πάρουμε τα μέτρα που χρειάζονται (και δεν μας αρέσουν) για τον περιορισμό της εξάπλωσης, θα επιβραδύνουμε την ανάπτυξη νέων μεταλλάξεων “που θα συνεχίσουν να εμφανίζονται”.

Στην ερώτηση 'τι σημαίνουν οι πολλαπλές μολύνσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό;' η απάντηση είναι αυτή που φαντάζεσαι. “Ο Covid παραμένει μια σχετικά νέα ασθένεια και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουμε ακόμη τι επίδραση έχουν οι επαναλαμβανόμενες επαναμολύνσεις στον οργανισμό. Ή τι σημαίνει για το long Covid. Δυστυχώς ωστόσο, πιστεύουμε πως σε περίπτωση επαναμόλυνσης πρέπει να υποθέσουμε ότι θα υπάρχουν πιθανές συνέπειες για τον οργανισμό μας”.

Η πικρή αλήθεια των επαναμολύνσεων
Μελέτη που βασίζεται σε αρχεία περισσότερων από 5.6 εκατομμυρίων ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε θεραπεία, στο Σύστημα Υγείας Βετεράνων των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι εκείνοι με περισσότερες από μια μολύνσεις από Covid-19 είχαν περισσότερο από διπλάσιο κίνδυνο θανάτου και τριπλάσιο κίνδυνο να νοσηλευτούν εντός έξι μηνών από την τελευταία τους μόλυνση, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν μολυνθεί μια φορά.

Κάθε μόλυνση φέρνει νέο κίνδυνο και αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

Είχαν επίσης υψηλότερους κινδύνους για προβλήματα στους πνεύμονες και την καρδιά, για κόπωση, πεπτικές και νεφρικές διαταραχές, διαβήτη και νευρολογικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τις αναφορές, οι νέες υποπαραλλαγές του κορωνοϊού διαφεύγουν τα αντισώματα από τον εμβολιασμό και την προηγούμενη μόλυνση από το Όμικρον.

“Κάναμε μια απλή ερώτηση: αν είχατε Covid πριν και τώρα βρίσκεστε στη δεύτερη λοίμωξη, αυξάνει πραγματικά τον κίνδυνο; Η απάντηση είναι πως ναι” εξήγησε ο κλινικός επιδημιολόγος του Washington University και επικεφαλής της έρευνας, Dr. Ziyad Al-Aly.

Οι συνήθεις νέες διαγνώσεις μετά από επαναμολύνσεις περιελάμβαναν πόνο στο στήθος, μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς, καρδιακές προσβολές, φλεγμονή του καρδιακού μυός ή του σάκου γύρω από την καρδιά, καρδιακή ανεπάρκεια και θρόμβους αίματος.

Τα κοινά προβλήματα με τους πνεύμονες περιελάμβαναν δύσπνοια, χαμηλό οξυγόνο στο αίμα, πνευμονική νόσο και συσσώρευση υγρού γύρω από τους πνεύμονες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος ενός νέου προβλήματος υγείας ήταν υψηλότερος την περίοδο της επαναμόλυνσης με Covid-19 και ότι παρέμενε υψηλός, για τουλάχιστον έξι μήνες. Ο αυξημένος κίνδυνος ήταν παρών είτε κάποιος είχε εμβολιαστεί είτε όχι, και βαθμολογήθηκε -- που σημαίνει ότι αυξανόταν με κάθε επόμενη μόλυνση.

Ο αυξημένος κίνδυνος υπήρχε είτε κάποιος είχε εμβολιαστεί είτε όχι, και αυξανόταν με κάθε επόμενη μόλυνση.

Ο Dr. Al-Aly είπε ότι οι άνθρωποι πραγματικά δεν πιστεύουν πως μπορούν να κολλήσουν Covid και δεύτερη, αλλά και τρίτη φορά “γιατί θεωρούν πως το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι εκπαιδευμένο στο να τον αναγνωρίζει και είναι πιο εξοπλισμένο για να τον καταπολεμήσει. Πιστεύουν και ότι αν ξανακολλήσουν, δεν θα τους επηρεάσει πολύ ο ιός. Κάτι που δεν είναι αλήθεια”.

Στην ερώτηση 'πόσες φορές πρέπει να μολυνθούμε, για να αποκτήσουμε αποτελεσματική ανοσία' η απάντηση είναι “ο αριθμός υπολογίζεται στα δάχτυλα του ενός χεριού, αλλά ουδείς μπορεί να πει κάτι με σιγουριά, στην παρούσα φάση”. Οπότε... μη το δοκιμάσεις σπίτι.

Το πιο ενδεικτικό 'σημάδι' του “Κένταυρου” είναι ο πονοκέφαλος
Κατά την Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (National Health Service -NHS) η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον έχει σχεδόν τα ίδια συμπτώματα με ό,τι ξέραμε έως τώρα για εκείνη. Ως το πλέον ενδεικτικό 'σημάδι' αναφέρεται ο πονοκέφαλος. 

Προσοχή χρειάζεται και αν έχουμε:
 • Υψηλή θερμοκρασία ή ρίγος (ρίγη)
 • Ένας νέος, συνεχής βήχας
 • Απώλεια ή αλλαγή στην αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Αίσθημα κούρασης ή εξάντλησης
 • Πόνος στο σώμα
 • Πονοκέφαλος
 • Πονόλαιμος
 • Βουλωμένη μύτη ή καταρροή
 • Απώλεια όρεξης
 • Διάρροια
 • Αίσθημα αδιαθεσίας ή ασθένειας

news247.gr