MY KTEO

Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Συνέντευξη Θανάση Τάρτη στο Eviatop: «Απέτυχε το «επιτελικό κράτος» του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς η κυβέρνηση «διακρίθηκε» για τα σοβαρά λάθη της»


Υποψήφιος βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛΛ στην Εύβοια θα είναι στις εθνικές εκλογές ο δικηγόρος Θανάσης Τάρτης. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις αφού είναι γνωστός στην τοπική κοινωνία, εξαίρετος νομικός και πάντα «στρατιώτης» του ΠΑΣΟΚ… Ο κ. Τάρτης μιλάει στο Eviatop, για την απόφασή του να είναι υποψήφιος βουλευτής, για την επόμενη ημέρα των εκλογών, αλλά και για τα πολλά και μεγάλα προβλήματα της Εύβοιας…

Ερ.:  Είστε γνωστός στην τοπική κοινωνία, θα θέλαμε όμως να ξανασυστηθείτε...

ΑΠ.: Είμαι δικηγόρος Χαλκίδας και γεννήθηκα στη Γερμανία το 1965 από μετανάστες γονείς. Σπούδασα στη Νομική Θεσσαλονίκης. Είμαι παντρεμένος με την Ιωάννα Βλάχου και έχουμε τρία παιδιά. Την Μαρία..., την Χρύσα... και τον Γιώργο ...

Από το 1988 είμαι μέλος του δικηγορικού συλλόγου Χαλκίδας  της Ένωσης Ποινικολόγων Ελλάδας, και της ένωσης Ποινικολόγων και μαχόμενων δικηγόρων Ελλάδας..

Από τα φοιτητικά μου χρόνια εντάχθηκα στο ΠΑΣΟΚ. Υπήρξα ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Ευβοίας. Είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1982. Πάντα ήμουν στρατιώτης του. Πάντα έβαζα το εμείς πάνω από το εγώ, μαχόμενος για ένα μεγάλο ανοικτό σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ.

Ήμουν παρών σε όλες τις μάχες που δώσαμε μαζί για μια καλύτερη κοινωνία έτσι όπως μας το ενέπνευσε ο ιδρυτής και ηγέτης μας Ανδρέας Παπανδρέου.


ΕΡ.:  Είστε στο ΠΑΣΟΚ πολλά χρόνια γιατί κρίνατε ότι τώρα είναι η ώρα για το μεγάλο βήμα;

Απ.: Κατ αρχήν δεν είναι η πρώτη φορά που εκτίθεμαι στη κεντρική πολιτική σκηνή, έχει προηγηθεί αυτή του 2015 όταν κάποιοι από εμάς κατεβήκαμε γνωρίζοντας ότι δεν θα εκλέξουμε Βουλευτή στον νομό, με σκοπό να κρατήσουμε όρθιο εδώ το ΠΑΣΟΚ. Τότε που κάποιοι κρύβονταν και το πετροβολούσαν.

Το εφαλτήριο μου ήταν το δείγμα κοινοβουλευτικού παρακμιακού και διχαστικού λόγου που επικρατεί σήμερα και θεωρώ ότι πρέπει να τεθεί στο περιθώριο όπως και η αλλοτρίωση της πολιτικής, για να φέρει ξανά κοντά στον πολιτικό κόσμο τον αυθεντικό και έντιμο Έλληνα.

Στον οποίο θα ενσκήψω έμπρακτα στα καθημερινά προβλήματά του, προσπαθώντας να δώσω άμεσα λύσεις και απαντήσεις. Και πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ με πρόεδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη, είναι αυτό που μπορεί να δώσει ξανά το όραμα στον λαό, μαζί με την επαναφορά του πράσινου ήλιου, και θα αποτελέσουν κίνητρο για συσπείρωση των δυνάμεων του Κέντρου και του ευρύτερου χώρου της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, με αποτέλεσμα την αύξηση των ποσοστών της Δημοκρατικής Παράταξης.

ΕΡ.:  Πώς σχολιάζετε το πολιτικό σκηνικό σήμερα, ο πρωθυπουργός λέει ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά, μήπως είναι αργά τότε;

ΑΠ.: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας αποφασίσει να πορευτεί με «σεβασμό στη θεσμική τάξη», μπορεί να μπλοφάρει και μόλις βρει την ευκαιρία να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Βέβαια, οι προεκλογικοί σχεδιασμοί και οι πυρετώδεις διεργασίες που είχαν ξεκινήσει στα κόμματα δεν αναστέλλονται αλλά αναπροσαρμόζονται υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων. Εκ πρώτης όψεως όμως, η αποσαφήνιση του χρόνου των εκλογών στο τέλος της τετραετίας φαντάζει ευνοϊκή για το ΠΑΣΟΚ και διευκολύνει τον Νίκο Ανδρουλάκη να προσαρμόσει τη στρατηγική του. Από τη στιγμή που ο συνεχής διακηρυγμένος στόχος του παραμένει να γίνει το ΠΑΣΟΚ ισότιμος πολιτικός παίκτης, ο ανταγωνισμός με την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σκληρός και αδυσώπητος. Εξάλλου, μας αρέσουν οι προκλήσεις.

ΕΡ.:  Τι κρίνετε αρνητικά στην θητεία της κυβέρνησης και τι θετικά

ΑΠ.: Τρία χρόνια «ωραιοποιεί» την πραγματικότητα το Μέγαρο Μαξίμου. Ενώ απέτυχε το «επιτελικό κράτος» του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς η κυβέρνηση «διακρίθηκε» για τα σοβαρά λάθη της.

Συγκεκριμένα, η κυβερνητική δομή που επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης- δηλαδή μια στενή ομάδα γύρω του- «προέβαλε» την πολιτική της τεχνοκρατικής ανεπάρκειάς της, την αποτυχία στη διαχείριση των κρίσεων που συσσώρευσε τα προβλήματα εις βάρος των πολλών και αδύναμων με την ανεύθυνη δημοσιονομική διαχείριση, τον συμβιβασμό με τα μεγάλα συμφέροντα στην ενέργεια, την εφαρμογή επιλεκτικής φορολογικής πολιτικής για λίγους και ισχυρούς, καθώς εργαλειοποίησε ακόμη και της πανδημίας για την αδιαφανή εξυπηρέτηση συμφερόντων της. Ενώ επενδύσεις δεν γίνονται παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις κυβερνητικών και μη στελεχών.

Η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για κλειστά κλαμπ εξουσίας και συμφωνώ καθώς εκτιμά ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί κάνοντας επιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ για να «θολώσει» τα νερά! 

Τους συνιστούμε να περιμένουν ως τις εκλογές και να αναμένουν τη λαϊκή ετυμηγορία για τα αρνητικά στην θητεία τους ή και τα θετικά, όπως αναφέρετε στην ερώτησή σας. Και τότε θα φανεί ποιοι εργάζονται για το καλό του τόπου και ποιοι για τις καρέκλες και τα αξιώματα.

Στόχος μας η καταπολέμηση της φτώχειας με σύγχρονες κοινωνικές δομές και ριζοσπαστικές πολιτικές καθώς η διπλωματική και στρατιωτική υπεροχή της χώρας ώστε να λειτουργήσει ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

ΕΡ.:  Απλή αναλογική. Ευχή ή κατάρα;

ΑΠ.: Στις εκλογές οι ψηφοφόροι δεν ψηφίζουν για να εκτονωθούν, ούτε για να γίνει ακριβής καταγραφή των εκλογικών ποσοστών των κομμάτων. Ψηφίζουν για να υπάρχει σταθερότητα και αξιοκρατία. Η μέθοδος της απλής αναλογικής είναι το σύστημα κατά το οποίο κάθε κόμμα παίρνει σχεδόν ακριβώς όσες έδρες αναλογούν στο ποσοστό που πήρε στις εκλογές.

Το πρόβλημα του συστήματος αυτού είναι ότι είναι πιο δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση, καθώς απαιτείται συνεργασία πολλών κομμάτων εκτός αν κάποιο κόμμα καταφέρει να πάρει το 50,1% των ψήφων, που είναι γενικά δύσκολο. Από την άλλη πλευρά το καλό της απλής αναλογικής είναι ότι τα κόμματα εκπροσωπούνται με δίκαιο τρόπο, ειδικότερα όσον αφορά στα μικρότερα κόμματα. Είναι ένα σύστημα που βάζει μπροστά τις ιδέες, τις θέσεις και τις απόψεις, που οδηγεί σε προγραμματικές συγκλίσεις ώστε να έχει ο τόπος ένα καλύτερο αύριο.

Πιστεύω ότι η εφαρμογή της μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως «καταλύτης» για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με διάρκεια τετραετίας των κομμάτων που μπορούν να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός κοινά αποδεκτού προγράμματος.

ΕΡ.:  Και την Δευτέρα Μητσοτάκης ή Τσίπρας;

ΑΠ.: Ο κυρίαρχος λαός θα αποφασίσει . Δική μου επιθυμία και προτεραιότητα είναι να μεγαλώσει το ΠΑΣΟΚ.

ΕΡ.:  Τι νέο φέρνει στον πολιτικό λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης;

ΑΠ.: Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι η ανανέωση και το νέο πολιτικό ήθος. Είναι η δίψα για κάτι νέο, έστω και με παλιό όνομα και παλιό σύμβολο. Είναι η ανάγκη της Κεντροαριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας, να εκφραστεί, να μιλήσει, να ονειρευτεί, να ξανα-αγαπήσει την πολιτική.

ΕΡ.:  Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για την Εύβοια;

ΑΠ.: Προτεραιότητα μου είναι να είμαι στο πλευρό των πληγέντων και όχι μόνο συμπολιτών μου και να αναδεικνύω τα προβλήματα τους.

Ενώ το στοίχημά μου και του ΠΑΣΟΚ /ΚΙΝΑΛ είναι να δημιουργηθεί το μοντέλο που θα υπηρετεί τον πολίτη και θα διευρύνει την παραγωγική βάση, ως προϋπόθεση για την αναδιανομή του πλούτου. Όπως είναι η σύνδεση αγροδιατροφής και τουρισμού που μπορούν να δώσουν στην περιοχή αναπτυξιακή πνοή με καλές θέσεις δουλειάς καθώς και η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και οι Ζώνες βόσκησης.

Οφείλω να υπογραμμίσω όμως και την μεγάλη ανάγκη ολοκλήρωσης του αντισταθμιστικού έργου, που είναι το οδικό δίκτυο. Είναι αδιανόητο ο κάτοικος της Ιστιαίας να φτάνει οδικώς, πιο γρήγορα στην Σόφια της Βουλγαρίας από ότι στην Κάρυστο.

ΕΡ.:  Σε τι κατάσταση είναι σήμερα το νησί από το Αρτεμίσιο μέχρι τον Κάβο ντόρο;

ΑΠ.: Θυμός, εγκατάλειψη αλλά και  περηφάνια ...  Η εγκατάλειψη είναι εμφανής παντού, οι συμπολίτες μας το βίωσαν με τις πυρκαγιές πέρυσι, το βιώνουν και κάθε μέρα δυστυχώς παντού!

Η Εύβοια πρέπει να βρει ένα παραγωγικό μοντέλο μια αξιόπιστη πρόταση μέσα από το οποίο να βελτιώσει την οικονομία της και αυτή η πρόταση έρχεται από το ΠΑΣΟΚ.

Πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στην αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τα πανεπιστήμια και τους συνεταιρισμούς, για την αποτελεσματική συνεργασία τους γύρω από περιφερειακά προγράμματα ανάπτυξης και δημοτικά προγράμματα στήριξης της κοινωνίας.

ΕΡ.:  Ανεμογεννήτριες θέλουμε πολλές λίγες ή καθόλου;

ΑΠ.: Ασφαλώς και δεν είμαστε κατά των Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πρώτη προτεραιότητα, είναι το κλίμα και η ενέργεια. Η πράσινη ανάπτυξη είναι μια ευκαιρία αλλαγής του σημερινού ελληνικού κράτους ώστε με τον πράσινο σχεδιασμό να πάμε στη συμμετοχική παραγωγή ενέργειας καθώς και στη οικονομία, για να αλλάξουμε πορεία.

Όμως επιχειρείτε από την κυβέρνηση μια πράσινη μετάβαση χωρίς Χωροταξικό, χωρίς Περιβαλλοντικές Μελέτες, με fast-track αδειοδοτήσεις και μάλιστα σε περιοχές Natura. Με αποτέλεσμα όλων αυτών να ξεσηκώνονται οι τοπικές κοινωνίες. Ειδικά στη Σκύρο που επανέρχεται αίτημα για την εγκατάσταση κι άλλων ανεμογεννητριών.

Συγκεκριμένα, 58 τεράστιων πυλώνων σε περιοχή NATURA, στο «απάτητο» όρος Κόχυλας. Αυτή τη φορά χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από όλους μας κατά της αυθαίρετης χωροθέτησης ανεμογεννητριών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο του 2013 είχε ολοκληρωθεί το Σχέδιο Βιοποικιλότητας της Σκύρου, με αποτέλεσμα τότε να διακοπεί η διαδικασία αδειοδότησης του έργου, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τη σπουδαιότητα της κοινωνίας των πολιτών στην προστασία του περιβάλλοντος.