MY KTEO

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

Β.Εύβοια: Ο αγώνας που φύτρωσε από τις φλόγες θα συνεχίσει να αναπτύσσεται


«Ο αγώνας μας, που φύτρωσε στα καμένα, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και θα απλώνει κλαριά», ήταν το μήνυμα αποφασιστικότητας που έστειλαν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, τα σωματεία και οι σύλλογοι της πυρόπληκτους Βόρειας Εύβοιας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν το απόγευμα της Τετάρτης 10 Αυγούστου, στη Λίμνη.

Ένα χρόνο μετά την πυρκαγιά και την τεράστια περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή που προκάλεσε οι εκπρόσωποι του συγκλονιστικού αγώνα του λαού της Βόρειας Εύβοιας περιέγραψαν τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι πυρόπληκτοι και ο υπόλοιπος λαός της περιοχής, παλεύοντας να επιβιώσουν πάνω σε καμμένο τόπο και χωρίς ουσιαστική στήριξη. Παράλληλα ανέδειξαν τα ψέματα της κυβέρνησης και τα σχέδια "ανασυγκρότησης" που προωθεί με την στήριξη ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, για τη μετατροπή της καμένης γης, σε ευκαιρία για μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά και τις προσπάθειες απόσπασης της συναίνεσης του λαού της περιοχής.

 




Έκαναν επίσης αναφορά στον αγώνα που ξεπήδησε μέσα από τις φλόγες, στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις. Τονίστηκε πως ό,τι κέρδισε ο λαός της περιοχής είναι αποτέλεσμα αυτού του αγώνα και στάλθηκε δυναμικό μήνυμα για νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες "ώστε να ζήσει ο λαός της περιοχής και οι οικογένειές του στον τόπο τους με αξιοπρέπεια".

 

Στην παρέμβαση του, ο Μπάμπης Τσιβίκας, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής αγώνα πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας, ευχαρίστησε αρχικά όλους όσοι στήριξαν και εξέφρασαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του πυροπληκτου λαού της Βόρειας Εύβοιας.

 

Περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση, ο Μπάμπης Τσιβικας, τόνισε αρχικά ότι ένα χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια παραμένουν όλες εκείνες οι συνθήκες και τα "υλικά" που προκάλεσαν την καταστροφή και πού οφείλονται για αντίστοιχες καταστροφές σε ολόκληρη τη χώρα. Στάθηκε στην έλλειψη μέτρων πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας, στην υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Ιστιαίας και του Μαντουδίου, τις τεράστιες ελλείψεις των δασαρχείων, ενώ παράλληλα έκανε ιδιαίτερες αναφορές στο μεγάλο κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων και την έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης.

 

Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των αποζημιώσεων, τονίζοντας, πώς ένας μεγάλος αριθμός πυρόπληκτων εξαιρέθηκε, μέσα από μία σειρά όρους και προϋποθέσεις που έθεσε η κυβέρνηση, ενώ προσδιόρισε ότι και αυτές που δόθηκαν κάτω από την πίεση του αγώνα, είναι αναντίστοιχες των ζημιών. Σημείωσε επίσης ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι, όπως, ρετσινάδες, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι δίνουν καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης, χωρίς αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Πρόσθεσε επίσης ότι ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση με όσους έχασαν τα σπίτια τους, καθώς πολλές κατοικίες που έχουν σοβαρές ζημιές χρίστηκαν στην επαναξιολόγηση ως επισκευάσιμες, με την επιδότηση εργασιών να ανέρχεται στο ποσό από 100 έως 150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

 

Στάθηκε επίσης στην συνολικότερη υποβάθμιση ζωής και υποδομών που βιώνει ο λαός της Βόρειας Εύβοιας με το απαράδεκτο και τραγικό οδικό δίκτυο, τις εγκληματικές ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας, τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και τα σχέδια περαιτέρω υποβάθμιση σχολικών μονάδων και προσδιόρισε ότι στην αμείλικτη πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στη Βόρεια Εύβοια έρχονται να προστεθούν νέα βάσανα από την ακρίβεια και τους πολέμους.

 

«Το θράσος της κυβέρνησης περισσεύει όταν μιλά για πρωτοφανείς και άμεσες διαδικασίες αποζημιώσεων, όταν αυτές υπολείπονται κατά πολύ και ταυτόχρονα εξαιρούν την μεγάλη πλειοψηφία των πυρόπληκτων. Αποτελεί κοροϊδία, εμπαιγμό του λαού της περιοχής μας που αγωνιά για το παρόν της οικογένειας και των παιδιών του, για την ανάγκη επιβίωσης, όταν μάλιστα στις συνέπειες της πυρκαγιάς έχουν προστεθεί η ακρίβεια στα καύσιμα και στην ενέργεια, το ράλι των ανατιμήσεων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, κάνοντας την κατάσταση του λαού της Βόρειας Εύβοιας ακόμα πιο δραματική. Το θράσος των υπουργών της κυβέρνησης περισσεύει όταν περιδιαβαίνουν τα χωριά μας και μιλάνε για μέριμνα στους πυρόπληκτους, για πρωτοφανείς διαδικασίες αποζημιώσεων και την ίδια στιγμή κάθε λαϊκό νοικοκυριό στην περιοχή μας παλεύει για την ίδια του την επιβίωση», σημείωσε ο Μπάμπης Τσιβικας.

 

Σχέδιο "ανασυγκρότησης" μακριά από τις ανάγκες του λαού

 

Συνεχίζοντας στην τοποθέτησή του ο Μπάμπης Τσιβικας έκανε αναφορά στα σχέδια "ανασυγκρότησης" που προωθεί η κυβέρνηση μέσω της επιτροπής Μπένου, σημειώνοντας:

 

«Το πνεύμα του σχεδίου αυτού έχει συμπυκνωθεί στην φράση του πρωθυπουργού, την οποία σιγοντάρουν και τα υπόλοιπα κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, ότι η καταστροφή αποτελεί ευκαιρία. Το σχέδιο αυτό αφορά το πως θα γίνουν επενδύσεις κερδοφόρες πάνω στην καμένη γη και ζωή μας, αφορά επενδυτικά σχέδια των μεγάλων επιχειρήσεων του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών. Για αυτό και πρώτες πρώτες ξεκίνησαν οι μελέτες για την επαναξιολόγηση και αλλαγή των χρήσεων γης στην περιοχή. Πρόκειται για σχέδιο που είναι μακριά και έξω από τις ανάγκες του λαού της περιοχής μας», ανέφερε και πρόσθεσε:

 

«Πολύ ουσιαστικά θέλουμε να θέσουμε, πως αυτό το πρόγραμμα, αφορά σε τρόπους, κίνητρα, μεθόδους, χρηματοδότηση με ζεστό χρήμα, μεγάλων επιχειρήσεων, ομίλων της ενέργειας ,του τουρισμού, των κατασκευών, μεγάλων επιχειρήσεων αγροτοδιατροφής, ώστε να έρθουν να επενδύσουν στην περιοχή μας. Και ξέρουμε πολύ καλά πως δεν θα επενδύσουν για την καλή μας την ψυχή και επειδή μας αγαπάνε, αλλά θα επενδύσουν προκειμένου να αυγατίσουν τα κέρδη τους, για να τα πάρουν πίσω όσα επενδύσουν και όσα τους χρηματοδοτήσουν τα προγράμματα της ΕΕ, πολλαπλάσια πάνω στο δικό μας κορμί, πάνω στη δική μας καμένη γη, πάνω στο δικό μας ιδρώτα. Βλέπουν την καμένη γη σαν φιλέτο για τις επενδύσεις τους, βλέπουν εμάς σαν φθηνούς εργάτες στον τόπο μας ή όπου μας αναγκάσουν να μεταναστεύσουμε».

 

Και συνεχίζοντας επισήμανε:

 

«Για αυτό, το πρόγραμμα ανασυγκρότησης δε λέει κουβέντα για το πως τα βγάζουμε σήμερα, για το αν και πως πάμε ένα πιάτο φαΐ στο σπίτι μας. Για εξηγήστε μας, πως γίνεται να ταιριάξει η ανάπτυξη που λέει το πρόγραμμα ανασυγκρότησης σας με τον υποβιβασμό των σχολείων στα χωριά μας, πως γίνεται να ταιριάξει με τους πυρόπληκτους να μένουν σε δωμάτια ξενοδοχείων ένα χρόνο μετά , σε άλλα σπίτια χωρίς επιδότηση ενοικίου, πως ταιριάζει με τα εκατοντάδες χιλιάδες καμένα ελαιόδεντρα να είναι χωρίς αποζημίωση, πως ταιριάζει το νέο αναπτυγμένο δάσος σας με τους ρετσινάδες και τους δασεργάτες να είναι ένα χρόνο χωρίς εισόδημα, πως ταιριάζει χωρίς κρατική μέριμνα για ενίσχυση των κέντρων υγείας της περιοχής μας; Το πρόγραμμα αυτό έχει ήδη καταδικαστεί πλατιά στη συνείδηση του λαού της Βόρειας Εύβοιας. Την συνδρομή μας και τη στήριξη μας, για μπίζνες πάνω στην καμένη γη μας, πάνω στα καμένα κορμιά μας, με την πυρκαγιά για την οποία είστε εσείς υπεύθυνοι δεν θα την πάρετε ποτέ».

 

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Μπάμπης Τσιβίκας τόνισε την αποφασιστικότητα συνέχισης του αγώνα αναφέροντας:

 

«Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί, θα είναι μακρύς και δύσκολος και δεν θα κάνουμε πίσω, μέχρι και για το τελευταίο αίτημα μας. Παλεύουμε για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω, για 100% αποζημιώσεις σε όλους. Παλεύουμε για αντιπλημμυρική αντιπυρική θωράκιση, σύγχρονες και επαρκείς υποδομές υγείας, παιδείας, σύγχρονο οδικό δίκτυο.

 

Αυτό τον αγώνα τον δίνουμε ενωμένοι οι ρετσινάδες, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι, οι εργάτες, οι μικροεπαγγελματίες, οι γονείς, ο λαός της Βόρειας Εύβοιας. Σε αυτόν τον αγώνα δεν μπορούμε να είμαστε μαζί με αυτούς που καίνε το μέλλον μας. Δεν μπορούμε να είμαστε μαζί με την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά επιτελεία, με τα κόμματα που κυβέρνησαν και έχουν πυρκαγιές και πλημμύρες επί διακυβέρνησης τους και τώρα μας λένε ότι λύση δεν είναι ο αγώνας αλλά να τους ξαναφέρουμε στην κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να είμαστε μαζί με την τοπική διοίκηση που είναι πιο αποτελεσματική και από την κυβέρνηση στην στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής και του σχεδίου Μπένου και ας παριστάνει τον υπερασπιστή του λαού.

 

Το επόμενο διάστημα θα επανέλθουμε και με νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες συντονισμού με άλλους πληγέντες από πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές που δυστυχώς βλέπουμε να πληθαίνουν.

 

Συνεχίζουμε τον αγώνα για να μείνουμε στον τόπο μας. Ο αγώνας μας που φύτρωσε στα καμένα, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και θα απλώνει κλαριά. Σε αυτόν στηριζόμαστε για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας με αξιοπρέπεια, για να αναγεννηθεί το δάσος που για μας ήταν κομμάτι της ζωή μας. Θα τα καταφέρουμε!».

 

Τίποτα δεν μας χαρίστηκε, όλα τα κερδίσαμε με τον αγώνα μας

 

Ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση που βιώνουν οι ρετσινάδες έκανε στην παρέμβαση του ο Βαγγέλης Γεωργαντζής πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας, σημειώνοντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία έχει μείνει χωρίς αντικείμενο εργασίας.

 

«Από τις πρώτες μέρες δεχθήκαμε λόγια συμπάθειας και υποσχέσεις στήριξης από υπουργούς, βουλευτές και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες και αργότερα από το περιβόητο πρόγραμμα ανασυγκρότησης του κ. Μπένου. Κυριολεκτικά έσπασαν τα τηλέφωνά μας… Οι υποσχέσεις εντείνονταν όταν εξαγγέλλαμε κάποια κινητοποίηση είτε από το Σωματείο των Ρετσινάδων, είτε από τη Συντονιστική Επιτροπή των πυρόπληκτων. Μέχρι και στα «οράματά» τους μας έβλεπαν δήθεν οι παράγοντες της κυβέρνησης», σημείωσε.

 

Προσδιόρισε ωστόσο την κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση, ενώ το περιβόητο πρόγραμμα εργασίας για την αναδάσωση, ξεκίνησε αυτές τις μέρες και μόλις για 45 ρετσινάδες. Πρόσθεσε μάλιστα ότι από την αρχή και παρά τις παρεμβάσεις του Σωματείου η κυβέρνηση επιχείρησε και συνεχίζει να εξαιρεί από το πρόγραμμα δεκάδες πυρόπληκτους ρετσινάδες και δασεργάτες.

 

«Όλοι οι ρετσινάδες, όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι της Β. Εύβοιας, έχουμε πια κατανοήσει ότι τίποτα από αυτά που έχουμε κερδίσει δεν ήταν δεδομένο. Πως χωρίς τον συνεχή και πολύμορφο αγώνα μας από την πρώτη μέρα της φωτιάς στις 3 Αυγούστου 2021 μέχρι σήμερα ούτε τα σπίτια μας και τα χωριά μας θα είχαμε σώσει, αλλά θα είχαμε μείνει και με τις υποσχέσεις όπως έμειναν σε πολλές άλλες περιοχές στο παρελθόν.

 

Τίποτα από ότι έχουμε κατακτήσει μέχρι σήμερα δε μας χαρίστηκε! Ούτε η εργασία με αξιοπρεπείς όρους στα αντιδιαβρωτικά έργα, ούτε οι αποζημιώσεις, ούτε οι συμβάσεις στα δασαρχεία. Όλα τα κατακτήσαμε με τον αγώνα μας, οι ρετσινάδες μαζί με όλο το λαό της Βόρειας Εύβοιας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, τονίζοντας την αποφασιστικότητα του λαού της περιοχής για συνέχιση του αγώνα.

 

Αγώνας για την επιβίωση, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη

Στα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Γρηγόρης Ζησίμου, μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μαντουδίου η Λίμνης - Αγίας Άννας, τονίζοντας ότι ακόμη και τα ψίχουλα των αποζημιώσεων που έχει δώσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση αφορούν μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και κτηνοτρόφους, και ουσιαστικά μία μικρή μειοψηφία των πληγέντων, καθώς ένας μεγάλος αριθμός εξαιρέθηκε εξαιτίας των όρων και των προϋποθέσεων που έβαλε η κυβέρνηση.

 

«Παρά τις τεράστιες δυσκολίες για να κρατήσουμε την παραγωγή μας και τα κοπάδια μας δεν το βάλαμε και δεν το βάζουμε κάτω! Γιατί για αυτή την καταστροφή δεν είμαστε υπεύθυνοι εμείς.

 

Το τελευταίο χρόνο θεωρούμε ότι όλοι μας βγάλαμε τα συμπεράσματα μας για το πώς φτάσαμε σε αυτήν την καταστροφή. Οι ευθύνες βρίσκονται στις πολιτικές των κυβερνήσεων που θεωρούν την προστασία του λαού και της περιουσίας του κόστος, πολιτικές που ενστερνίζονται και ακολουθούν η Περιφέρεια αλλά και οι δήμοι παίζοντας τον ρόλο τους και αυτοί.

 

Για όλα αυτά που αναφέραμε και επειδή ξέρουμε πολύ καλά ότι τίποτα δεν χαρίζεται όλα κατακτούνται με αγώνα θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Για να μείνουμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια και αυτήν την αξιοπρέπεια δεν την χαρίζουμε σε κανέναν», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γρηγόρης Ζησίμου.

 

Για καμιά ουσιαστική στήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης στους περίπου 300 μελισσοκόμους της Βόρειας Εύβοιας, έκανε λόγο στην παρέμβασή του, ο Στάθης Αλμπάνης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελισσοκόμων Ιστιαίας, προσδιορίζοντας μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση δεν έχει ικανοποιήσει κανένα σχεδόν από τα αιτήματα των πληγέντων μελισσοκόμων, παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις.

 

Στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας που έχασαν τα σπίτια τους και παραμένουν ακόμη στο ενοίκιο και σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς καν επιδότηση αναφέρθηκε Κατερίνα Μαμούχα, εκπροσωπώντας τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ροβιών. Παράλληλα ως εκπαιδευτικός επισήμανε ότι τα σχολεία της περιοχής αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις και προβλήματα και έχουν αφεθεί στο έλεος των ΜΚΟ, ενώ προσδιόρισε ότι δεν ξέρουν ακόμη με τη αριθμό εκπαιδευτικών θα ξεκινήσει νέα σχολική χρονιά.

 

Στους αγώνες που δίνουν γονείς μαθητές και εκπαιδευτικοί της Βόρειας Εύβοιας ενάντια στην υποβάθμιση σχολικών μονάδων αναφέρθηκε η Αργυρώ Μοσχούτα εκπροσωπώντας το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου Αιδηψού. Σημείωσε μάλιστα ότι γονείς μαθητές και εκπαιδευτικοί μαζί με τη στήριξη του λαού της περιοχής είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν παραπέρα υποβάθμιση της μόρφωσης των παιδιών τους.

 

Την άμεση ανάγκη για την πλημμυρικά έργα τόνισε ο Γιώργος Νιέρης, από την επιτροπή αγώνα Βασιλικών - Ψαροπουλιού - Τσαπουρνιάς, τονίζοντας παράλληλα ότι ένα χρόνο μετά την καταστροφή που επέφερε η διαχρονική εγκληματική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, ο τυρόπιτες λαός της Βόρειας Εύβοιας εκτός από τις συνέπειες της πυρκαγιάς βρίσκεται αντιμέτωπος με την ακρίβεια και το δυσβάσταχτο κόστος ζωής.