MY KTEO

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Τα 10 σημάδια εξάντλησης που δείχνουν ότι το παρακάνατε με τη γυμναστική


Η γυμναστική είναι ένα «δώρο» για την ψυχική και σωματική μας υγεία. Οταν όμως υπερβάλλουμε, το σώμα μας καταπονείται και μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην εξάντληση, τότε είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για «το σύνδρομο της υπερπροπόνησης».

Τα σημάδια εξάντλησης από τη γυμναστική δεν είναι πάντα εύκολο να τα συνειδητοποιήσουμε και κυρίως δεν είναι εύκολο να τα αποδώσουμε στη γυμναστική. Κι αυτό γιατί τα συμπτώματα είναι συνήθως πολύ ήπια στην αρχή. Ωστόσο, εάν καταφέρουμε να «ακούσουμε» το σώμα μας εγκαίρως, οι πιθανότητες για πλήρη αποκατάσταση είναι σαφώς περισσότερες.

1. Υποφέρετε από χρόνιο μυϊκό πόνο
Μια έντονη προπόνηση συνήθως σημαίνει και πόνο στους μυς. Εάν ο πόνος επιμένει, είναι ένα σημάδι ότι ασκείστε υπερβολικά. Η υπερβολή δεν προκαλεί μόνο πόνο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό και πρήξιμο στους μυς ή στις αρθρώσεις σας. 

2. Έχετε άγχος ή κατάθλιψη
H υπερβολή σε συνδυασμό με άλλους στρεσογόνους παράγοντες ενδέχεται να προκαλέσει σκαμπανεβάσματα στη διάθεσή μας. Όταν το σώμα στρεσάρεται υπερεκκρίνει την ορμόνη κορτιζόνη που συνδέεται με το άγχος, η οποία δεν παράγεται μόνον όταν κάποιος πιέζεται ψυχολογικά, αλλά και όταν αθλείται υπερβολικά. 

3. Πονάει το κεφάλι σας
Οι συχνοί πονοκέφαλοι μπορεί να προκληθούν από την έντονη άσκηση. Αρχικά μπορεί να έχετε πονοκέφαλο κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τη γυμναστική. Στην πορεία ενδεχομένως να προκύψουν και άλλα συμπτώματα όπως εμετός, προβλήματα στην όραση.

4. Νιώθετε κόπωση
Από όλα τα σημάδια της υπερβολικής άσκησης, αυτό είναι το πιο δύσκολο να συνδεθεί με τη γυμναστική. Η συνεχής κόπωση μπορεί να οφείλεται σε λιγοστό ή «κακό» ύπνο, ανεπαρκή ενυδάτωση του οργανισμού, άγχος κ.λπ. Όταν δεν αφήνετε το σώμα σας να ξεκουραστεί μετά από μια προπόνηση, μπορεί να αισθανθείτε πόνο και εξάντληση.

5. Βήχετε και δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε
Μια έντονη προπόνηση είναι πιθανό να επιφέρει βήχα, σφίξιμο στο στήθος και δύσπνοια. Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα, λάβετε τις προφυλάξεις σας έτσι ώστε να μην επιδεινωθούν.

6. Έπεσε το ανοσοποιητικό σας
Εάν έχετε παρατηρήσει ότι αρρωσταίνετε συχνά, δείτε το σαν σημάδι που συνδέεται άμεσα με την έντονη γυμναστική. Όταν αθλείστε υπερβολικά, το σωματικό και το ψυχικό στρες αυξάνονται ενώ το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί.

7. Χάσατε τον ύπνο σας
Συνήθως, όταν αθλούμαστε, κοιμόμαστε και καλύτερα. Πολλοί άνθρωποι με προβλήματα ύπνου ακολουθούν ένα πρόγραμμα γυμναστικής για να τα ξεπεράσουν. Αλλά μερικές φορές η άσκηση μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, μπορεί δηλαδή να είναι και η αιτία για τις αϋπνίες που έχετε τελευταία.

8. Εκνευρίζεστε εύκολα
Εάν αρχίσετε να νιώθετε ευερέθιστοι, δοκιμάστε μια πιο ήπια μορφή γυμναστικής ή μη γυμνάζεστε τόσο τακτικά. Όταν γυμναζόμαστε πολύ, δημιουργείται ανισορροπία στις ορμόνες μας. Κάτι που μπορεί να πυροδοτήσει και έναν εκνευρισμό.

9. Έχετε διαταραχές στην έμμηνο ρύση
Μια διαταραχή στην περίοδό σας μπορεί να είναι σύμπτωμα επιπλοκών που προκαλούνται από την υπερβολική άσκηση. Στην πραγματικότητα, ακόμη και η μέτρια άσκηση μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια του κύκλου σας. Εάν έχετε αρχίσει να αντιμετωπίζετε διαταραχές του εμμηνορροϊκού σας κύκλου, μην το αγνοήσετε και προχωρήστε σε αλλαγές της προπονητικής σας ρουτίνας.

10. Σας κόπηκε η όρεξη
Όταν το σώμα μας «χάνει καύσιμα», λαχταράμε περισσότερες θερμίδες. Το «σύνδρομο της υπερπροπόνησης» που προκύπτει όταν ασκείστε πάρα πολύ μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη όρεξης.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να έχετε όρεξη για φαγητό και να τρώτε υγιεινές τροφές για να διατηρήσετε τα φυσιολογικά επίπεδα ενέργειας του οργανισμού σας.govastileto.gr