MY KTEO

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Σοκάρουν τα στοιχεία για έξαρση βίας από ανήλικους - Αύξηση 52% μέσα σε έναν χρόνο


Επικίνδυνα παιχνίδια δύναμης και επικυριαρχίας ανηλίκων ανάμεσα σε σχολεία και γειτονιές με αιματηρές συμπλοκές, βίαιες επιδρομές.

Η έξαρση βίας και παραβατικότητας ανηλίκων, πλέον συχνά μέσα στα σχολεία, φέρνει νέα, ειδική Αστυνομική Διεύθυνση για τον περιορισμό της. Αυτό προανήγγειλε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Όπως ξεκαθάρισε, το Υπουργείο βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τη σχολική κοινότητα σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του ανησυχητικού φαινομένου που καταγράφεται σε ολόκληρη τη χώρα. Επικίνδυνα παιχνίδια δύναμης και επικυριαρχίας ανάμεσα σε σχολεία και γειτονιές, αιματηρές συμπλοκές, βίαιες επιδρομές. Μέσα σε ένα χρόνο οι «άγουροι» δράστες σωματικών βλαβών, μεταξύ 8 και 14 ετών, αυξήθηκαν κατά 52%, ενώ τα βίαια περιστατικά μεταξύ ανηλίκων κατά 16%. Πολλά από αυτά μάλιστα καταγράφηκαν μέσα σε σχολικά συγκροτήματα, στα πλαίσια ενός ανησυχητικού κύματος bullying. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, τον προηγούμενο χρόνο, σχεδόν ένας ανήλικος την ημέρα, έπεφτε θύμα ξυλοδαρμού στην Ελλάδα.

«Έχουμε ανοίξει διαύλους επικοινωνίας και ενημέρωσης με τη σχολική κοινότητα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Παράλληλα, πολύ σύντομα θα δημιουργήσουμε και ειδική διεύθυνση για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, προαναγγέλλοντας τη δημιουργία μιας εξειδικευμένης υπηρεσίας για τη διαχείριση των ολοένα και αυξανόμενων περιστατικών, όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1. Την τελευταία εβδομάδα, τρεις βίαιες επιθέσεις με ανήλικους «πρωταγωνιστές», καταγράφηκαν σε γειτονιές της Αθήνας, σε Μεταμόρφωση, Αγία Παρασκευή και Ηλιούπολη.

Μόνο στη μια περίπτωση, οι αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν τους «άγουρους» δράστες, που δε διστάζουν να κάνουν επίδειξη δύναμης «χτυπώντας» ακόμα και σε πολυσύχναστους δρόμους, τις ώρες αιχμής. «Κακά τα ψέματα, η έξαρση είναι πολύ μεγάλη και τα περιστατικά είναι πραγματικά εκατοντάδες. Προς το παρόν η Αστυνομία μπορεί να επεμβαίνει με τον αστυνομικό τρόπο, όταν τα γεγονότα έχουν πάρει δραματικό χαρακτήρα, αλλά το βάρος πρέπει να πέσει στο σχολείο και στην οικογένεια. Εκεί πρέπει να υπάρξει η πολύ μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να μη φτάνουν νέα παιδιά, έφηβοι κυρίως, σε τέτοιου είδους μορφές παραβατικότητας», σημείωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Εκτός από τα αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας ανηλίκων, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επιχειρεί να βάλει «φρένο» και στην ανησυχητική έξαρση που παρουσιάζεται στις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας. Από την πρώτη μέρα του έτους, τα 6 ειδικά γραφεία της ΕΛ.ΑΣ., έχουν διαχειριστεί 2.000 περιστατικά. Ο συνολικός αριθμός από τις καταγγελίες που έχουν γίνει στην Αστυνομία σε όλη τη χώρα αγγίζει τις 6.000. «Μιλάμε για μία σύγχρονη μάστιγα, μιλάμε για μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Πρόκειται για ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που χρειάζεται συνεργασία, εγρήγορση από πολλές πλευρές για να υπάρξουν αποτελέσματα», επισημαίνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου, 12 νέα Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας, θα λειτουργήσουν σε Καλλιθέα, Μενίδι, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Λάρισα, Χαλκίδα, Αγρίνιο, Ιωάννινα, Σέρρες, Χανιά και Ηράκλειο. Αυτά θα στελεχωθούν από 180 εκπαιδευμένους αστυνομικούς, 50% εκ των οποίων θα είναι γυναίκες. Μάλιστα στα 10 από τα 12 γραφεία επικεφαλής θα είναι γυναίκες, σε μια προσπάθεια να υπάρχει κατάλληλο περιβάλλον για την υποδοχή καταγγελιών.


iEidiseis.gr