Εδώ και δύο εβδομάδες γίνονται αναμνηστικές δόσεις με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Ο1, σύμφωνα όμως με το υπουργείο Υγείας από τις αρχές του Οκτωβρίου εκτιμάται πως θα είναι στη διάθεσή μας και τα εμβόλια κατά της Ο4 και Ο5.
Ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγεί στο TheTOC ποιο εμβόλιο να επιλέξουμε ανάλογα με το πότε νοσήσαμε, αλλά και πόσο κρατά η ανοσία.
Όπως αναφέρει επίσης, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει μία έξαρση της πανδημίας μέσα στον χειμώνα και πιθανότατα θα συνδεθεί με την έλευση ενός υποστελέχους της Όμικρον.
Σύντομα θα παραλάβουμε τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την Όμικρον 4 και 5.
Ερ: Ποιο εμβόλιο να κάνουμε τελικά, ποιοι να το κάνουν και για πόσο διάστημα μπορεί να κρατήσει η ανοσία;
Απ: Οι οδηγίες για το ποιοι να κάνουν την επικαιροποιημένη δόση δίνονται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Σε γενικές γραμμές και με απλά λόγια, θα πρέπει να την κάνουν οι άνω των 60 και όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, αρκεί βέβαια να έχουν κάνει το βασικό σχήμα εμβολιασμού.
Όσοι νόσησαν μέσα στο καλοκαίρι, λογικά έχουν εκτεθεί σε στελέχη O4 ή Ο5, οπότε η καλύτερη θεωρητικά λύση για αυτούς θα ήταν να κάνουν το επικαιροποιημένο της Ο1 που ήδη κυκλοφορεί για να έχουν πιο διευρυμένη ανοσολογική απάντηση. Τα εμβόλια των Ο4 και Ο5 είναι τα βέλτιστα για όσους νόσησαν πριν το καλοκαίρι.
Γενικά οι οδηγίες λένε ότι την επικαιροποιημένη δόση την κάνουμε 3 μήνες μετά από προηγούμενη νόσηση ή εμβολιασμό. Η αποστειρωτική ανοσία κρατά για μικρό χρονικό διάστημα (γύρω στους 2-3 μήνες) αλλά η ανοσία από σοβαρή νόσο διατηρείται για περισσότερο από 6 μήνες.
Ερ: Πόσο πιθανό είναι ένα νέο κύμα πανδημίας τους επόμενους μήνες ή μια νέα μετάλλαξη;
Απ: Θεωρούμε βέβαιο ότι θα υπάρξει μία έξαρση της πανδημίας μέσα στον χειμώνα και πιθανότατα θα συνδεθεί με την έλευση ενός υποστελέχους της Όμικρον.
Το ερώτημα είναι η χρονική στιγμή της έξαρσης. Λογικά θα δούμε μία πρώτη αύξηση της μεταδοτικότητας τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου που πιθανόν να μην συνοδεύεται με την έλευση ενός νέου στελέχους.
Το πιο πιθανό σενάριο για την έλευση μίας νέας διεισδυτικής μετάλλαξης της Όμικρον τοποθετεί την έξαρση στα μέσα προς τέλη Δεκεμβρίου.
Ερ: Ανησυχείτε για άνοδο των σκληρών δεικτών μέσα στο χειμώνα;
Απ: Έχω μία συγκρατημένη αισιοδοξία με βάση τα στοιχεία που είδαμε το καλοκαίρι, όπου μολύνθηκε περισσότερο από το 50% του πληθυσμού, ότι η πίεση στα νοσοκομεία δεν θα αυξηθεί σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα, ή σε επίπεδα που θα χρειαστεί να λάβουμε οριζόντια μέτρα.
Ερ: Σας προβληματίζει η "Κένταυρος";
Απ: Η Κένταυρος είναι μία υποπαραλλαγή της Ο2 που προκάλεσε την θερινή έξαρση στην Ινδία.
Ωστόσο, στην Ινδία οι υπο-παραλλαγές Ο4 και Ο5 δεν είχαν προλάβει να επικρατήσουν, συνεπώς αυτό που συνέβη ήταν ότι η έλευση της υπο-παραλλαγής Κένταυρος πρόλαβε να επικρατήσει πριν προλάβουν οι άλλες υπο-παραλλαγές.
Αν και η Κένταυρος έχει εμφανισθεί από τα μέσα Ιουλίου σε αρκετές χώρες εκτός της Ινδίας, δεν φαίνεται να συνδέεται με έξαρση επιπλέον αυτής των Ο4 και Ο5 που βιώσαμε μέσα στο καλοκαίρι. Συνεπώς προς το παρόν, δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν ότι η Κένταυρος θα μπορούσε να γίνει υπεύθυνη για μία νέα έξαρση στην Ελλάδα.
Ερ: Πιστεύετε πως θα πρέπει ίσως να επανέλθουν κάποια προστατευτικά μέτρα, όπως για παράδειγμα η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους;
Απ: Δεν θεωρώ ότι σε αυτή την φάση όπου τα νοσοκομεία δεν δέχονται σημαντική πίεση (λόγω εμβολιασμών και φυσικής ανοσίας) και έχουμε πλέον αποδεχθεί ότι θα συμβιώσουμε με τον ιό, η επαναφορά οριζόντιων προστατευτικών μέτρων έχει κάποιον σημαντικό ρόλο. Αν και εφόσον δούμε να αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία, τότε θα μπορούσαμε να ξαναδούμε την επαναφορά κάποιων ήπιων μέτρων. Ωστόσο, θεωρώ ότι αυτό το σενάριο έχει εξαιρετικά μικρή πιθανότητα.
thetoc.gr