MY KTEO

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Η Εύβοια δεν ξεχνά την Λέλα Καραγιάννη

 

Η Λέλα Καραγιάννη, με καταγωγή από την Λίμνη, ήταν αντιστασιακός, αρχηγός της οργάνωσης Μπουμπουλίνα. Συνελήφθη από την Ειδική Ασφάλεια, βασανίστηκε και εκτελέστηκε
από τους Γερμανούς, λίγο πριν την Απελευθέρωση της Ελλάδας. 

Την ηρωίδα της ελληνικής αντίστασης η Εύβοια δεν την ξεχνά και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος την τίμησε όπως της πρέπει. Την Κυριακή το πρωί στην παραλία της Χαλκίδας στην πλατεία Αγίου Νικολάου και συγκεκριμένα μπροστά από την προτομή της ελληνίδας ηρωίδας τελέστηκε αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της επί τη συμπληρώσει 78 χρόνων από την εκτέλεσή της από τους Γερμανούς, την 8ην Σεπτεμβρίου 1944 στο Χαϊδάρι, μαζί με άλλους 70 πατριώτες. 

Σε κλίμα κατάνυξης και με σεβασμό στην ηρωική μορφή της εθνικής αντίστασης. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ομιλίες για τη ζωή και το αντιστασιακό έργο της Λέλας Καραγιάννη. Το «παρών» μεταξύ άλλων έδωσε ο Μητροπολίτης Χαλκίδας Χρυσόστομος, ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, η δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, ο πρώην βουλευτής Εύβοιας Άγγελος Πνευματικός, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χαλκιδέων Δήμητρα Σακελλαράκη, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ευβοιας Βούλα Αγιοστρατίτη κ.α. Ενώ συμμετείχε και η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Χαλκιδέων με τα Μουσικά Σύνολα.

Η εκδήλωση τιμής και μνήμης πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδας και του Δήμου Χαλκιδέων και συνδιοργανωτές ήταν η  Ένωση Αποστράτων Νομού Ευβοίας,  ο ΔΟΑΠΕΧ, η Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών, το Λύκειο Ελληνίδων Χαλκίδας,  η Ένωση Λιμνίων, το Λαογραφικό  Μουσείο Χαλκίδας, ο Σύνδεσμος Χαλκιδέων και ο Σύλλογος Καππαδοκών.