MY KTEO

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Έρχονται αλλαγές στα κριτήρια για τη λήψη των επιδομάτων


Αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και την επιδοματική πολιτική σχεδιάζει η κυβέρνηση με στόχο τα μέτρα στήριξης να κατευθύνονται στους πραγματικούς δικαιούχους. Σήμερα το σύστημα, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, δημιουργεί στρεβλώσεις και σε σημαντικό βαθμό οι πόροι του προϋπολογισμού δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες ευάλωτων νοικοκυριών. Ενας από τους λόγους που απορρίφθηκε από την κυβέρνηση η χρήση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την κάλυψη των αναγκών των νοικοκυριών, ελέω της ενεργειακής κρίσης, έγκειται στο γεγονός ότι η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή ευνοούν συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, που ενδεχομένως να έμεναν εκτός εάν δήλωναν τα πραγματικά τους εισοδήματα, ενώ αντίθετα δεν θα λάμβαναν στήριξη όσοι είχαν πραγματικές ανάγκες.

Στο πλαίσιο αυτό επανεξετάζεται συνολικά ο τρόπος διαχείρισης και απόδοσης των επιδομάτων, με την κυβέρνηση να αναζητεί την πρόσφορη λύση που θα καλύπτει, όσο αυτό είναι εφικτό, το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας που χρειάζεται στήριξη. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα υπολογίζονται και άλλες παράμετροι με στόχο να αρθούν τα προβλήματα που καταγράφονται σήμερα.

Παράλληλα, οι πρόσφατες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες είναι πιθανό να θέσουν εκτός επιδομάτων (κοινωνικών ή ακόμη και από το επίδομα θέρμανσης) χιλιάδες νοικοκυριά. Στο πλαίσιο αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης ανέφερε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι τα επιδόματα που θα καταργηθούν λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών θα επανεξεταστούν, ενώ επισήμανε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης.

Οι νέες αντικειμενικές
Η αλήθεια είναι ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ανατρέπουν πλήρως τον χάρτη των κοινωνικών επιδομάτων και ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικοί έλεγχοι προκειμένου να μη χάσουν τις ενισχύσεις χιλιάδες νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε πάνω από 7.000 περιοχές-τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα απειλεί χιλιάδες δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων και ειδικά όσους λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ή το επίδομα στέγασης ή είναι δικαιούχοι του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου ή πληρώνουν τον μισό ΕΝΦΙΑ. Και αυτό καθώς ένα από τα βασικά κριτήρια για τη χορήγησή τους είναι το ύψος της φορολογητέας αξίας της ακίνητης περιουσίας τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να αποφευχθεί η απειλή της απώλειας των επιδομάτων για ευάλωτα και αδύναμα νοικοκυριά, εξετάζεται η αναπροσαρμογή προς τα πάνω στο όριο της αξίας των ακινήτων που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των ενισχύσεων. Υπενθυμίζεται ότι ήδη το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε πέρυσι στην αύξηση έως 38% του ορίου της περιουσίας για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, διευρύνοντας έτσι τον αριθμό των νοικοκυριών.

Ζητούμενο είναι τα μέτρα στήριξης να κατευθύνονται σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη.

Το οικονομικό επιτελείο περιμένει τις τελικές προτάσεις της ειδικής ομάδας εργασίας η οποία έχει αναλάβει να αξιολογήσει το αποτέλεσμα της αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης σε κοινωνικά επιδόματα για να καταλήξει στις παρεμβάσεις που θα αποτρέψουν τον κίνδυνο απώλειας των κοινωνικών επιδομάτων για χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά.

Τα επιδόματα, οι ενισχύσεις και οι φοροαπαλλαγές για τα οποία εξετάζονται αλλαγές είναι μεταξύ άλλων:

• Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Για να λάβει ένα νοικοκυριό την ενίσχυση θα πρέπει η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

• Το στεγαστικό επίδομα. Για τη χορήγησή του θα πρέπει, μεταξύ άλλων, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος, με ανώτατο όριο τα 180.000 ευρώ.

• Το επίδομα θέρμανσης, για το οποίο όμως με βάση το νέο καθεστώς τα όρια της συνολικής αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας αυξήθηκαν στα 180.000 ευρώ από 130.000 για κάθε άγαμο και στα 300.000 ευρώ από 250.000 για έγγαμο δικαιούχο. Θα εξεταστεί εάν απαιτείται νέα παρέμβαση.

• Το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Οι αντικειμενικές αξίες αποτελούν κριτήριο για την ένταξη των νοικοκυριών στο ΚΟΤ. Για άγαμο χωρίς παιδιά η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ, για οικογένειες ή άλλα πολυπρόσωπα νοικοκυριά το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος και έως ανώτατο όριο τα 180.000 ευρώ.

• Η έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ. Οι εκπτώσεις 50% και 100% στον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να διατηρηθούν και με τον νέο φόρο ακινήτων που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο η αύξηση των αντικειμενικών τιμών φέρνει ανατροπές στην έκπτωση κατά 50% από τον ΕΝΦΙΑ που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς εκτός του εισοδηματικού ορίου θα πρέπει η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην ξεπερνάει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.


kathimerini.gr του Προκόπη Χατζηνικολάου