MY KTEO

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Εκλογές 2023: Οι τρεις πιθανές ημερομηνίες για τις κάλπες


Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναζητείται εδώ και πολύ καιρό ο κατάλληλος χρόνος για την ημερομηνία της πρώτης κάλπης, με τους επιτελείς στο Μαξίμου να μελετούν τα υπέρ και τα κατά του κάθε σεναρίου.

Πριν από όλα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι «κλείδωσαν» οι ημερομηνίες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές γεγονός που δείχνει ότι στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει η πρόθεση να τηρηθεί μια χρονική σταθερότητα μεταξύ των εθνικών και των αυτοδιοικητικών καλπών και συνεπώς μέσα στην Άνοιξη, αρχές καλοκαιριού θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διπλές κάλπες των εθνικών εκλογών και να μεσολαβήσει ένα ήρεμο καλοκαίρι για τα μπάνια του λαού. Χθες εξάλλου, στο υπουργικό συμβούλιο ανακοινώθηκαν και επίσημα οι ημερομηνίες των περιφερειακών - αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στις 8 και 15 Οκτωβρίου 2023 πρόκειται να διεξαχθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Αυτό ανακοινώθηκε χθες και επίσημα στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικές ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα αλλά και όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για αλλαγή της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών, είχε παραπέμψει στο σχετικό νόμο, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στην ημερομηνία που ορίζεται από τον νόμο και η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει αυτή την ημερομηνία».

Πάσχα και Πανελλαδικές
Όπως έχουμε ήδη σημειώσει από το Newsbomb.gr σε προγενέστερα ρεπορτάζ, ο γρίφος των εθνικών εκλογών δεν είναι εύκολος αφού την Άνοιξη μεσολαβεί βεβαίως το Πάσχα και οι Πανελλήνιες εξετάσεις και συνεπώς θα πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος που να μην επηρεάσει ούτε τη ραστώνη του Πάσχα, ούτε την αγωνία των Εξετάσεων για γονείς και μαθητές.

Με τα μέχρι στιγμής ο Μάιος δείχνει να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες με την 21η και την 28η Μαΐου να είναι οι δύο Κυριακές που συζητούνται αρκετά. Στην περίπτωση που επιλεγεί ο Μάιος και οδηγηθούμε σε δεύτερες κάλπες με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής τότε το πιθανότερο σενάριο είναι οι δεύτερες κάλπες να διεξαχθούν στις 2 ή 9 Ιουλίου. Ημερομηνία που θα συμπέσει ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημειολογία για την γαλάζια παράταξη.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στο τραπέζι έχει πέσει και η πρώτη Κυριακή του Απριλίου καθώς όπως εκτιμούν αρκετοί οι δεύτερες κάλπες θα γίνουν τον Μάιο κι έτσι η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί πριν τις πανελλήνιες. Ωστόσο και σε αυτό το σενάριο υπάρχει το πρόβλημα με το τριήμερο της 25ης Μαρτίου που θα έχει προηγηθεί. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ο Ιούνιος μένει εκτός σχεδιασμών καθώς είναι μήνας πανελληνίων εξετάσεων και ο Απρίλιος θα αποφευχθεί λόγω μεγαλοβδομάδας…

Τα έξοδα των μετακινήσεων
Γαλάζια στελέχη εκτιμούν πως ο Απρίλιος είναι απαγορευτικός και λόγω των αυξημένων τιμών στα καύσιμα αφού οι ετεροδημότες δύσκολα θα μπορέσουν να μεταβούν δύο φορές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στην ιδιαίτερη τους πατρίδα με την βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης να βρίσκονται στα ύψη. Δεν αποκλείεται όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές να αυξηθεί ο αριθμός των ετεροδημοτών που έχει δικαίωμα να ψηφίσει στα ειδικά εκλογικά κέντρα που δημιουργούνται κοντά στον τόπο διαμονής τους, προκειμένου οι πολίτες να μπορέσουν να περιορίσουν τα έξοδα τους και να προσέλθουν και στις κάλπες και στις δύο αναμετρήσεις.

Συμπερασματικά οι προς εξέταση ημερομηνίες είναι συνολικά τρεις:

-Σενάριο 1ο : Κυριακή 9 Απριλίου 2023 με επαναληπτικές 7 Μαίου
Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται με αρκετές πιθανότητες είναι οι εκλογές της απλής αναλογικής να διεξαχθούν την Κυριακή των Βαΐων, δηλαδή τη δεύτερη Κυριακή του Απριλίου στις 9 του μηνός, ακριβώς μια εβδομάδα πριν από το φετινό Πάσχα, προκειμένου να λειτουργήσει ως «κίνητρο» για να μεταβούν οι ετεροδημότες στους τόπους καταγωγής τους. Στην περίπτωση αυτή οι κάλπη των δεύτερων εκλογών προσδιορίζεται για τις 7 Μαΐου.

-Σενάριο 2ο: Κυριακή 2 Απριλίου 2023 με επαναληπτικές 30 Απριλίου
Εδώ θα έχει προηγηθεί το Σαββατοκύριακο της 25ης Μαρτίου και θα είναι δύσκολο οι ετεροδημότες να ξαναφύγουν το πρώτο ΣΚ ξανά για τα χωριά και τους τόπους καταγωγής τους.

-Σενάριο 3ο: Κυριακή 21 Μαΐου με επαναληπτικές 25 Ιουνίου
Βεβαίως υπάρχει και το σενάριο για κάλπες στις 21 Μαΐου (Κωνσταντίνου και Ελένης) και κατά ορισμένους κύκλους είναι το επικρατέστερο, καθώς σ’ αυτή την περίπτωση θα υπάρχει κυριολεκτικά εξάντληση της τετραετίας ωστόσο στην περίπτωση αυτή οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν στα μέσα προς τέλη Ιουνίου (18 ή 25), δηλαδή μέσα στην τουριστική περίοδο, αφού το σενάριο να φτάσουν οι δεύτερες κάλπες 2 ή 9 Ιουλίου θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στην τουριστική σεζόν.

Ο αστάθμητος παράγοντας Ερντογάν
Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι ένα από τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κυβέρνηση γύρω από τη διενέργεια εθνικών εκλογών είναι βεβαίως και οι δύσκολες για τον Ερντογάν εκλογές στην Τουρκία. Όπως διαφαίνεται με τα σημερινά δεδομένα τα πράγματα σε πολιτικό επίπεδο είναι αρκετά δύσκολα για τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τα εθνικά θέματα προκειμένου να μεταβάλλει τους σε βάρος του δημοσκοπικούς συσχετισμούς. Μια λοιπόν από τις μεταβλητές που θα επηρεάσουν τον χρόνο των εκλογών στην Ελλάδα θα είναι και ο χρόνος που θα στήσει τελικώς ο Ταγίπ Ερντογάν τις δικές του κάλπες.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μια μακρά περίοδο ακυβερνησίας πριν τις τουρκικές εκλογές, υπό τον φόβο μιας ισχυρής προβοκάτσιας από την πλευρά των γειτόνων. Άλλωστε δεν είναι διόλου τυχαίο ότι και τα Ίμια το 1996 είχαν γίνει σε περίοδο πολιτικής ρευστότητας. ο χρόνος των ελληνικών εκλογών δεν μπορεί να είναι πολύ μακρινός από αυτόν των τουρκικών εκλογών. Ένας Ερντογάν που βαίνει προς ήττα θα είναι απρόβλεπτος και αδίστακτος για οποιοδήποτε ατύχημα που θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι οι ελληνικές εκλογές να γίνουν ή ταυτόχρονα ή μετά τις τουρκικές για να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Καθοριστικός παράγοντας θα είναι βεβαίως το οποιοδήποτε παράθυρο διαλόγου ή αν η ρητορική της έντασης θα κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο.


newsbomb.gr