MY KTEO

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Νέο ωράριο λειτουργίας στα καταστήματα: Στους εμπορικούς συλλόγους πετάει το μπαλάκι η κυβέρνηση


«Δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων», δηλώνει τώρα ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο αν εφαρμοζόταν θα είχε δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας και στον τζίρο των καταστημάτων».

Η δήλωση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων έγινε πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, των πολυκαταστημάτων και αλυσίδων καταστημάτων (ΣΕΛΠΕ) και των εμπόρων (ΕΣΕΕ) με αντικείμενο συζήτησης την πορεία του πληθωρισμού και την ακρίβεια.

«Το θέμα της μείωσης του ωραρίου στα καταστήματα προήλθε από πρωτοβουλία που προκάλεσαν διάφοροι εμπορικοί σύλλογοι στα πλαίσια της εξοικονόμησης του ενεργειακού κόστους», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Πετάει το μπαλάκι στους εμπορικούς συλλόγους
«Δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων. Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο αν εφαρμοζόταν θα είχε δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας και στον τζίρο των καταστημάτων. Η εποχή της κρίσης δεν είναι εποχή για να προκαλέσουμε προβλήματα στους εργαζομένους αλλά είναι εποχή για να λύσουμε προβλήματα στους εργαζόμενους.

Η δε, ενδεχόμενη εξοικονόμηση, κατά μια ή δύο ώρες του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανικό εμπόριο θα είναι πολύ μικρή σε σχέση με τη ζημία που θα προκαλούσε στην αγορά. Άρα δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα», σημείωσε.

«Ούτως ή άλλως αν κάποιος θέλει να δουλεύει λιγότερες ώρες από το ωράριο λειτουργίας αυτό είναι δικό του δικαίωμα. Ως προς τις πρωτοβουλίες των εμπορικών συλλόγων για το θέμα του ωραρίου θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το επίσημο ωράριο της χώρας είναι εθνική αρμοδιότητα και την καθορίζει το υπουργείο Ανάπτυξης με νόμο.

Αν κάποιος εμπορικός σύλλογος θέλει να εφαρμόσει για τα μέλη του διαφορετικό ωράριο αυτό δεν αφορά το κράτος και ούτε μπορούν να επιβληθούν ποινές σε κάποιον που θα λειτουργήσει με το εθνικό ωράριο. Αποτελεί μια μεταξύ τους συμφωνία επί εθελοντικής βάσεως. Για το κράτος το ωράριο είναι αυτό που ορίζουμε και είναι αυτό που ισχύει».

Πώς ξεκίνησε το θέμα με το ωράριο καταστημάτων
Πρωτοπόρος σε αυτή την πρωτοβουλία για εξοικονόμηση ενέργειας έναντι της ενεργειακής κρίσης που θα επιδεινωθεί σε λίγους μήνες, είναι ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου το ωράριο λειτουργίας στα καταστήματα δύναται να αλλάξει.

Τη σκυτάλη πήρε η Αττική, με τον εμπορικό της σύλλογο να εξετάζει με τη σειρά του την αλλαγή στο ωράριο των καταστημάτων για τις βραδινές ώρες.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να ληφθεί παρόμοια απόφαση, τονίζοντας, ωστόσο, πως αυτή θα πρέπει να γίνει υπό προϋποθέσεις. Μία από αυτές είναι να εφαρμοστεί το έκτακτο μέτρο, με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των super-markets, «ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πάλι αθέμιτο ανταγωνισμό όπως στο πρόσφατο παρελθόν».

Νωρίς σήμερα το πρωί, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ πως η «συζήτηση για τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους ενόψει του φετινού χειμώνα, τώρα ανοίγει».

Τόνισε πως πρόκειται για μία ουσιαστική κουβέντα, ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει να δώσουμε χρόνο, για να γίνει επίσημα η συζήτηση αυτή, ξεκαθαρίζοντας ότι η ενδεχόμενη μείωση του ωραρίου δεν πρόκειται να επηρεάσει τις θέσεις εργασίας και δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για αυτό.

Αναδίπλωση από την κυβέρνηση
Λίγες ώρες μετά, φαίνεται πως το θετικό κλίμα για μία νομοθετική παρέμβαση στο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων αλλάζει, μιας και οι διαρροές από την κυβέρνηση κλείνουν την όποια συζήτηση για υποχρεωτικότητα.

Αυτό αφήνει το περιθώριο σε εμπορικούς συλλόγους και φορείς να πάρουν μεν σχετικές αποφάσεις- που να λειτουργήσουν ως κατευθυντήριες γραμμές στα μέλη τους, αλλά χωρίς να έχουν τον χαρακτήρα της υποχρεωτικότητας.

Τι αναφέρουν οι εμπορικοί σύλλογοι Αττικής - Θεσσαλονίκης
Η συζήτηση για την αλλαγή στο ωράριο ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, όταν ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης ανακοίνωσε την πρότασή του να κλείνουν τα μαγαζιά δυο ώρες νωρίτερα το απόγευμα.

Συγκεκριμένα, προτείνει το εξής ωράριο από 10 Οκτωβρίου:
  • Δευτέρα: 10:00 έως 16:00
  • Τρίτη: 10:00 έως 19:00
  • Τετάρτη: 10:00 έως 16:00
  • Πέμπτη: 10:00 έως 19:00
  • Παρασκευή: 10:00 έως 19:00
  • Σάββατο: 10:00 έως 16:00
Όπως εκτιμούν στελέχη του λιανεμπορίου, υπολογίζεται ότι το μέτρο θα επέφερε μείωση κατά 50% της κατανάλωσης ενέργειας για αυτές τις ώρες ή 5% - 7,5% του συνολικού ημερήσιου κόστους.

Ανάλογη πρόταση συζητά και ο σύλλογος της Αττικής, όπως δήλωσε, χθες στο iEidiseis, ο κ. Σταύρος Καφούνης.

«Η συζήτηση αφορά μόνο το βραδινό κλείσιμο, αν δηλαδή τα καταστήματα θα κλείνουν στις 8 ή στις 7 αντί να κλείνουν στις 9, όπως ισχύει έως τώρα» δήλωσε σήμερα ο κ. Καφούνης.

Επισήμανε πως, αν και το αίτημα συζητείται για περισσότερες από δύο εβδομάδες στον ΕΣΑ, αλλά και στα όργανα που εκπροσωπούν τον κλάδο σε τοπικό ή πανελλαδικό επίπεδο, είναι μια σύνθετη κατάσταση που μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Υπογράμμισε δε ότι «θα πρέπει το μέτρο αυτό να έχει συγκεκριμένη ισχύ, όσο διαρκούν οι ιδιαίτερες συνθήκες, αλλά επίσης να μπορεί η μισθωτή εργασία, δηλαδή οι εργαζόμενοι στα καταστήματα, να προσαρμοστούν στο νέο ωράριο, να μπορούμε να κρατήσουμε τους εργαζομένους ίδιες ώρες. Γιατί εμείς δεν θέλουμε να δούμε λιγότερες ώρες εργασίας για τους μισθωτούς, άρα και λιγότερα χρήματα στην τσέπη τους».

Τα προβλήματα της νέας πρότασης για το ωράριο στα καταστήματα
Το νέο ωράριο, ωστόσο, φέρνει και νέα προβλήματα.

Το πρώτο και βασικότερο είναι να διασφαλιστεί πως η αλλαγή στις ώρες λειτουργίας δεν θα φέρει και αλλαγή προς τα κάτω των μισθών των εργαζομένων, οι οποίοι προσπαθούν να ορθοποδήσουν ακόμα από την κρίση που δημιούργησε η πανδημία.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης μίλησε στον ΣΚΑΪ, εξηγώντας το σκεπτικό.

Σημείωσε ότι η απόφαση ελήφθη «λόγω του παγκόσμιου προβλήματος της ενέργειας και στόχο έχει να μειωθεί η κατανάλωση της κατά 15%, όπως έχει προτείνει και η ελληνική κυβέρνηση».

Τόνισε πως πρακτικά μειώνεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά 6 ώρες την εβδομάδα.

«Επηρεάζονται οι βραδινές ώρες που ειδικά στους χειμερινούς μήνες υπάρχει ανάγκη για φωτισμό, το χειμώνα νυχτώνει στις 5 - 6 το απόγευμα. Οπότε αν κλείνουν τα καταστήματα στις 7 αντί στις 9 που κλείνουν τώρα, θα γλιτώσουμε κάποιες ώρες που θα έπρεπε να έχουμε ανοιχτά τα φώτα», είπε.

Σχετικά με την αγωνία των εργαζομένων για τους μισθούς τους, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου απάντησε πως «η απόφαση δεν σημαίνει τίποτα για τους μισθούς των εργαζομένων, δεν έχουν να χάσουν τίποτα. Ίσως κάποιες υπερωρίες».

Απαντώντας νωρίτερα στο ίδιο ερώτημα που του τέθηκε από το typosthes, ο κ. Φιλιππίδης έκανε λόγο περί περικοπής ρεπών.

«Από τις 51 ώρες που είναι το ωράριο εμείς προτείνουμε να πέσει στις 45 ώρες. Και αντί για 11 ώρες ρεπό θα υπάρχει ρεπό 5 ώρες την εβδομάδα», ανέφερε στο θεσσαλονικιώτικο μέσο.

«Γρίφος» οι πολυεθνικές
Ακόμη ένα βασικό πρόβλημα είναι η απόφαση που θα λάβουν οι πολυεθνικές εταιρείες, τα mall και τα σούπερ μάρκετ.

Όπως εξήγησε ο κ. Φιλιππίδης, είναι στο χέρι των διοικήσεών τους να το αλλάξουν. Πρόσθεσε δε, πως ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης δεν έχει συζητήσει μαζί τους για το θέμα.



iEidiseis.gr