MY KTEO

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Αιολικά πάρκα: «Μπλόκο» στα σχέδια υπουργείου και επενδυτών από τους δήμους Κύμης-Αλιβερίου, Διρφύων-Μεσσαπίων και Ερέτριας - Συμπαραστάτες Περιφέρεια, βουλευτές και φορείς της περιοχής



Αποφασισμένοι να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους δήλωσαν κατά τη χθεσινή διευρυμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης-Αλιβερίου οι δήμαρχοι Κύμης-Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς, Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς και Ερέτριας Γιάννης Δημητρόπουλος, ώστε να μην μετατραπούν τα βουνά της Κεντρικής Εύβοιας σε μια απέραντη βιομηχανική ζώνη παραγωγής αιολικής ενέργειας. Με συμπαραστάτες τους στον αγώνα αυτό τα δημοτικά συμβούλια των δήμων τους, την περιφερειακή αρχή και βουλευτές του Νομού, οι τρεις δήμαρχοι ξεκαθάρισαν από την αρχή ότι θα χαράξουν κοινή και ότι δεν θα πέσουν αμαχητί σε αυτή τη μάχη ενάντια στην καταστροφή της μόνης περιοχής της Εύβοιας που στέκει ακόμα ζωντανή, όταν η Βόρεια Εύβοιας είναι καμένη και η Νότια ήδη «γαζωμένη» από ανεμογεννήτριες.

Καταστροφικό, αδιανόητο και απαράδεκτο χαρακτήρισε ο δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς, το σχέδιο του των υπουργείου Περιβάλλοντος και επενδυτών, οι οποίοι σύμφωνα με τον δήμαρχο αγνόησαν τη θέληση των τοπικών αρχών και των τοπικών κοινωνιών. «Θέλουν να απορροφήσουν γρήγορα τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης, χωρίς να λάβουν υπόψη τις τοπικές κοινωνίες και τις αρχές του τόπου» είπε ο Θανάσης Μπουραντάς και σημείωσε: «Πραγματικά αυτή η επιμονή είναι ανεξήγητη».




Από τη πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Θωμάς, είπε ότι η μόνη λογική εξήγηση είναι «ότι μας έχουν για εύκολους. Κι αυτό μας προσβάλει όλους». Υπογράμμισε ότι μια τέτοια δραστηριότητα θα ήταν καταστροφική, αφού το δάσος δεν είναι απλά ένα αξιοθέατο, αλλά δίνει ζωή στην περιοχή. Ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των άλλων δυο παρατάξεων της αντιπολίτευσης Αλεξάνδρας Θαλασσινού και Κώστα Κέκη. «Δεν θέλουμε τις ανεμογεννήτριες. Θέλουμε τη δημιουργία εθνικού δρυμού» είπε η κ. Θαλασσινού, με τον κ. Κέκη να συμπληρώνει: «Τα επιχειρηματικά συμφέροντα δεν συμβαδίζουν με την ενεργειακή ευημερία και την προστασία του περιβάλλοντος».

Την ξεκάθαρη θέση της περιφερειακής αρχής, αλλά και σύσσωμου του Περιφερειακού Συμβουλίου να μη δεχτεί την εγκατάσταση άλλων αιολικών πάρκων στην Εύβοια, μετέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης. «Δεν θα κάνουμε κανένα συμβιβασμό στο θέμα αυτό» είπε και δήλωσε ότι η Περιφέρεια θα στηρίξει τους δήμους της Εύβοιας με κάθε τρόπο. Τη μεθόδευση της κυβέρνησης να δώσει σε δημόσια διαβούλευση το έργο «Εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, Σύνταξη Προεδρικών Διαταγμάτων Προστασίας και Σχεδίων Διαχείρισης για τις Περιοχές του Δικτύου Natura 2000 (Έργο ΕΠΜ) για την Εύβοια την Σκύρο και μέρος της Βοιωτίας» με καθυστέρηση μηνών και μετά την έγκριση της ΜΠΕ, στηλίτευσε ο περιφερειακός σύμβουλος Αντώνης Βούλγαρης.



Την μη τήρηση της αναλογικότητας επεσήμανε ο δήμαρχος Ερέτριας Γιάννης Δημητρόπουλος, εξηγώντας ότι το 2,7% του ελληνικού εδάφους, που είναι η Εύβοια, έχει φορτωθεί το 40% της εγχώριας παραγωγής αιολικής ενέργειας. Ενώ ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, ήταν ξεκάθαρος. Μόνο ενωμένοι οι τοπικές αρχές, οι φορείς και οι πολίτες μπορούν να αναστρέψουν την κατάσταση. «Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι» είπε μεταξύ άλλων.



Τον πολιτικό εμπαιγμό αλλά και τις πονηρές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για να φέρει προ τετελεσμένου τους ευβοιώτες επεσήμανε ο βουλευτής Βαγγέλης Αποστόλου και ξεκαθάρισε ότι μετά και την έγκριση της ΜΠΕ μόνη λύση είναι η προσφυγή στο ΣτΕ και οι δυναμικές κινητοποιήσεις. Δυο κινήσεις που έτσι και αλλιώς οι τρεις δήμαρχοι έχουν στα σχέδια τους, όπως δήλωσαν εξαρχής. «Δεν υπάρχει κανένας χωροταξικός ή εθνικός σχεδιασμός για αυτό και γίνεται ένα πάρτι από επενδυτές ή δήθεν επενδυτές, που το μόνο που βλέπουν είναι το κέρδος. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σε λίγο στην Εύβοια δεν θα υπάρχει φυσικό περιβάλλον για να συζητάμε» είπε μεταξύ άλλων ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης. Ενώ ο Γιώργος Μαρίνος τόνισε ότι είναι σημαντική η οργάνωση της πάλης σε κάθε χωριό της περιοχής και ότι οι φορείς της περιοχής πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ξεκαθαρίζοντας ότι ο αγώνας ενάντια στις ανεμογεννήτριες πρέπει να συνδεθεί με τον αγώνα κατά της ακρίβειας και την διεκδίκηση για φθηνό ρεύμα για το λαό.


Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων και των αντιδημάρχων των δήμων που πήραν το λόγο, αλλά και των εκπροσώπων των περιβαλλοντικών συλλόγων. Οι τελευταίοι βέβαια δεν παρέλειψαν να θέσουν προ των ευθυνών τους δημάρχους και περιφερειακή αρχή. Γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των Γιώργου Ψαθά και Θανάση Μπουραντά. «Το “όλοι μαζί” τραυματίζεται όταν μπαίνουν κι άλλα στη μέση» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου.

Επί της ουσίας πάντως όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν στους τρόπους αντίδρασης. Η ενημέρωση των πολιτών, η προσφυγή στο ΣτΕ και οι δυναμικές κινητοποιήσεις ήταν τα τρία σημεία που όλοι συμφώνησαν. 

Τέλος, το δημοτικό συμβούλιο Κύμης-Αλιβερίου αποφάσισε ομόφωνα, μετά και τη σύμφωνη γνώμη των δημάρχων Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργου Ψαθά και Ερέτριας Γιάννη Δημητρόπουλου, οι οποίοι είχαν την ομόφωνη εξουσιοδότηση των δημοτικών τους συμβουλίων, αφού συσταθεί μια επιτροπή αρχικά από τους δημάρχους των τριών δήμων, την περιφερειακή αρχή και τους βουλευτές του Νομού, να επιδιωχθεί άμεσα ένα ραντεβού με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, με σκοπό να γίνει ανάκληση της απόφασης που προβλέπει την κατασκευή των αιολικών πάρκων στα όρη Δίρφη, Κοτύλαια και Όλυμπο. Αποφασίστηκε επίσης έξω από το Υπουργείο την ημέρα εκείνη να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση με την παρουσία σύσσωμων των δημοτικών συμβουλίων, των φορέων και πολιτών. Συγκέντρωση η οποία θα γίνει ακόμα και αν η ηγεσία του υπουργείου αρνηθεί τη συνάντηση με την επιτροπή.