MY KTEO

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Παρούσα η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα

Ο Δήμος Χαλκιδέων στην Ημερίδα Ενημέρωσης για ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας στον χώρο εργασίας, της Επιτροπής Ισότητας της ΚΕΔΕ.

Στην Ημερίδα με θέμα «Ενημέρωση για ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας στο χώρο εργασίας» που διοργάνωσε η Επιτροπή Ισότητας της ΚΕΔΕ χθες, Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαμίας, έδωσε το «παρών» ο Δήμος Χαλκιδέων, με τη Δήμαρχο Χαλκιδέων και Πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Έλενα Βάκα, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και Πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Χαλκιδέων Δήμητρα Σακελλαράκη και την Κοινωνική Λειτουργό του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Χαλκιδέων Φωτεινή Γεροχειμώνα.

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό της η Δήμαρχος τόνισε τον ρόλο των Δήμων στην εξάλειψη των φαινομένων βίας και παρενόχλησης, ιδιαίτερα μέσω των Επιτροπών Ισότητας.

«Η βία και η σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας αποτελούν κρίκο μιας ευρύτερης αλυσίδας, με ιδιαίτερη έξαρση βίας, κακοποίησης, παρενόχλησης των γυναικών σε όλους τους χώρους. Στη διάλυση αυτής της αλυσίδας, σίγουρα οι Δήμοι μπορούν να παίξουν ενεργό και αποτελεσματικό ρόλο, ο οποίος θα ξεκινήσει με το χτίσιμο της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Μια καλή αρχή ήταν η θεσμοθέτηση των Επιτροπών Ισότητας στη Στερεά Ελλάδα το 2019, με όλους τους Δήμους να έχουν συστήσει Επιτροπές Ισότητας, οι οποίες πραγματικά παράγουν έργο, ενώ έχουν υπογράψει και την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την ισότητα των φύλων.

Στο Σχέδιο Δράσης που έχουν εκπονήσει οι Δήμοι της Στερεάς, κορωνίδα είναι η συνέχιση της λειτουργίας και η ενίσχυση των δομών συμβουλευτικής, κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης. Αυτή τη στιγμή στην Στερεά Ελλάδα έχουμε 3 δομές, οι οποίες έχουν ως κύριο στόχο την παροχή βοήθειας σε γυναίκες θύματα κακοποίησης, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας στη Λαμία, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας στη Χαλκίδα και το Συμβουλευτικό Κέντρο Κακοποιημένων Γυναικών στη Θήβα.

Στόχος μας είναι, με ευρωπαϊκά προγράμματα που θα αναζητηθούν, να μπορέσουμε να πετύχουμε μια δομή σε κάθε έδρα Περιφερειακής Ενότητας.

Οι εποχές απαιτούν όλες αυτές οι κοινωνικές Δομές να είναι στην πρώτη γραμμή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Απαιτείται σύμπραξη των φορέων και ενίσχυση της πραγματικής ισότητας, προκειμένου να μπορέσουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα φαινόμενα.».

Επιπλέον, κατά την ημερίδα, η Κοινωνική Λειτουργός του Κέντρου Συμβουλευτικής του Δήμου Χαλκιδέων πραγματοποίησε σύντομη παρουσίαση του Κέντρου κι έκανε ψυχοκοινωνική προσέγγιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο.