MY KTEO

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Μαθητές του ΓΕΛ Ψαχνών επισκέφθηκαν την Σχολή Πεζικού και στην συνέχεια την 180 ΜΚΒ / ΧΩΚ στο όρος Κτυπάς



Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022, ύστερα από σχετική έγκριση, αντιπροσωπευτική ομάδα μαθητών του ΓΕΛ Ψαχνών από ένα τμήμα της Α΄ Λυκείου ( 26 μαθητές/τριες) και στο πλαίσιο της ενημέρωσης δια
ζώσης ως προς τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, επισκέφθηκε διαδοχικά την Σχολή Πεζικού και στην συνέχεια την 180 ΜΚΒ / ΧΩΚ στο όρος ΚΤΥΠΑΣ.












Τους μαθητές του Λυκείου μας, υποδέχτηκε η Διοίκηση της Σχολής Πεζικού ( Διοικητής  – Υποδ/της – Διευθυντής 2ου ΕΓΡ) και εν αρχή μετά το καλωσόρισμα ύστερα από εισήγηση  του Διοικητή Υποστράτηγου Ξηρογιάννη Λύσανδρου, το Τμήμα κατευθύνθηκε προς το άγαλμα  του Ιωάννη Βελισσαρίου, πλησίον του οποίου υπάρχει ο ιστός της Σημαίας με σκοπό να  λάβει μέρος στην πρωινή έπαρση αυτής μαζί με το Άγημα Απόδοσης Τιμών. Κατά την  διάρκεια της τελετής, την Σημαία ανέλαβε να ανυψώσει στον ιστό ο μαθητής του Α1΄  Τμήματος Καραντώνης Γεώργιος, ενώ οι μαθητές μαζί με το Άγημα τραγούδησαν τον  Εθνικό Ύμνο.

Μετά από αυτή την σύντομη, λιτή αλλά τόσο σημαντική τελετή, οι μαθητές  κατευθύνθηκαν προς την Αίθουσα Τιμών όπου ενημερώθηκαν για την ιστορική σημασία των  κειμηλίων που υπάρχουν σε αυτή, για τις ιστορικές πολεμικές Σημαίες των Συνταγμάτων του 

Στρατού και γενικότερα τόσο για το ιστορικό της Σχολής, αλλά και για την βαρύνουσα σημασία  της στην εκπαίδευση των στελεχών του Πεζικού. Στην συνέχεια μετέβησαν σε διπλανή αίθουσα  όπου στεγάζεται η Βιβλιοθήκη της Σχολής και ξεναγήθηκαν σε όλο το χώρο της.

Μετά το θεωρητικό πλαίσιο μετέβησαν στις αίθουσες εκπαίδευσης, ενημερώθηκαν για  τις σύγχρονες διαδικασίες μάθησης, παρακολούθησαν σχετικές παρουσιάσεις από τους  εκπαιδευτές για σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση καθώς και διάφορα ηλεκτρονικά  παίγνια τακτικής, όπως ο ΙΑΝΟΣ. Επισκέφτηκαν δε στην συνέχεια και τους χώρους άθλησης  των στελεχών, οι περιλαμβάνουν και ένα πολύ καλά οργανωμένο γυμναστήριο για το οποίο  υπάρχει και μόνιμο προσωπικό Φυσικής Αγωγής. Επίσης ενημερώθηκαν για διάφορα  μνημεία και αγάλματα που υπάρχουν στον προαύλιο χώρο της Σχολής, μαζί με το Ιερό Ναό  του Αγίου Γεωργίου Προστάτη του Πεζικού. 

Η επόμενη και τελευταία επίσκεψη αφορούσε ειδική ενημέρωση επί οπλικών  συστημάτων και ειδικά για τα Α/Τ ( Αντιαρματικά ). Οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν  αναλυτικά για το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα, παρακολούθησαν δε επίδειξη λειτουργίας  και χρήσης αυτού από τους εκπαιδευτές. Στη συνέχεια, αφού λύθηκαν οι διάφορες απορίες  τους, όλοι έλαβαν μέρος σε βολές του όπλου σε εξομοιωτή μάχης, εφαρμόζοντας στην  πράξη όσα είχαν από πριν ενημερωθεί, με αρκετή επιτυχία.

Τελευταίος σταθμός η Λέσχη Αξιωματικών όπου προσφέρθηκαν στους μαθητές νερά,  χυμοί, κρουασάν μετά την περιήγηση τους σε όλη την Σχολή

Πριν αναχωρήσουν οι μαθητές έβγαλαν αναμνηστική φωτογραφία με τον Διοικητή  της ΣΧ ΠΖ, ο οποίος είχε αναλάβει προσωπικά όλη την ξενάγηση μας και ήταν συνεχώς  παρών με το τμήμα. Σε ένδειξη σεβασμού κ εκτίμησης οι μαθητές επέδωσαν στον Διοικητή,  αναμνηστική πλακέτα. 

180 ΜΚΒ /ΧΩΚ

Μετά το πέρας της επίσκεψης, αναχώρησαν για την 180 ΜΚΒ / ΧΩΚ / Δ΄ Πυροβολαρχία  στο όρος Κτυπάς, που είναι Επιχειρησιακή Μονάδα Αντιαεροπορικού Πυροβολικού Α΄  Γραμμής. Τους μαθητές/τριες υποδέχτηκαν ο Διοικητής της Μονάδας Λοχαγός (ΠΒ) Σπανός  Λεωνίδας και οι εκπαιδευτές Αξιωματικοί. 

Στους μαθητές έγινε μια αναλυτική ενημέρωση για την αποστολή της μονάδας, τις  ιδιαιτερότητες αυτής και την σημασία της ύπαρξης αυτής στο όλο αμυντικό σύστημα της  χώρας. Οι εκπαιδευτές απάντησαν στις απορίες των μαθητών και στην συνέχεια αφού  χωρίστηκαν σε δυο γκρουπ ξεκίνησαν την ξενάγηση στην Μονάδα.

Οι εκπαιδευτές έδειξαν στους μαθητές στην πράξη την λειτουργία των οπλικών  συστημάτων, την αναλυτική χρήση αυτών, τους έκαναν επίδειξη λειτουργίας, τους έδειξαν τα  διάφορα είδη ραντάρ και τις διαφορές μεταξύ αυτών, καθώς και τον τρόπο της ηλεκτρονικής  συνεργασίας αυτών με τους πυραύλους κατά την διαδικασία της αναχαίτισης. Επίσης τους  έδειξαν πως χειρίζονται τα διάφορα βοηθητικά συστήματα, οχήματα, ερμπυστριοφόρα  επαναφόρτωσης πυραύλων και άλλα.....Στην συνέχεια οι εκπαιδευτές, ανά μικρές ομάδες τους  έκαναν μια πολύ εξειδικευμένη παρουσίαση (demo) εικονικής αναχαίτισης εχθρικού εναέριου  στόχου, η οποία εντυπωσίασε τους μαθητές τόσο από την ανώτερη κατάρτιση του προσωπικού  όσο και από το ανώτερο επίπεδο τεχνολογίας που απαιτείται..

Στους μαθητές στο τέλος μίλησε ο Διοικητής της Μονάδας, ο οποίος τους συνεχάρη για  την άψογη συμπεριφορά τους και το ενδιαφέρον που έδειξαν. Ο Πρόεδρος του Τμήματος  επέδωσε αναμνηστική πλακέτα σε ανταπόδοση της όλης φιλοξενίας.

Τους μαθητές συνόδευαν οι: Μαντζώρου Ιωάννα (ΠΕ02) – Χριστοδούλου Νικόλαος  (ΠΕ03) και ο Διευθυντής του Λυκείου Καπεντζώνης Ανδρέας (ΠΕ11). Οι συνοδοί καθηγητές  και οι μαθητές του Λυκείου μας, αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν :

1) τον Διοικητή της Σχολής Πεζικού, Υποστράτηγο Ξηρογιάννη Λύσανδρο για το  απεριόριστο ενδιαφέρον που έδειξε κατά την επίσκεψή μας, τον Υποδιοικητή Σχη (ΠΖ)

Πράγια Αντώνιο και τον Σχη (ΣΕΜ) Παπανικολάου Γεώργιο Διευθυντή 2ου ΕΓΡ  υπεύθυνου για την επίσκεψη.

2) Τους εκπαιδευτές και τον Διοικητή της 180 ΜΚΒ / Δ΄ Πυροβολαρχίας, Λοχαγό (ΠΒ)  Σπανό Λεωνίδα για την άψογη οργάνωση – ενημέρωση – ξενάγηση στην Μονάδα και  την άρτια κατάρτιση τους.

Ο

Δ Ι Ε Υ Θ Υ Ν Τ Η Σ

ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ