MY KTEO

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

«Καλάθι νοικοκυριού»: Όλες οι νέες αλλαγές και τιμές από σήμερα Τετάρτη 9/11


Νέες λίστες προϊόντων στο «καλάθι νοικοκυριού» ανακοινώνουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, περιλαμβάνοντας και σύγκριση τιμών σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Το νέο καλάθι νοικοκυριού της Τετάρτης 9/11, που θα ισχύει για μία εβδομάδα, αναρτάται e-katanalotis (πατήστε ΕΔΩ). Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρεί σε διορθωτικές αλλαγές.

Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ που συμμετείχαν στο «καλάθι του νοικοκυριού» από την πρώτη εβδομάδα (ΑΒ Βασιλόπουλος, Βazaar, Γαλαξίας, Discount Market, Κρητικός, Lidl, Μασούτης, Market In, My Market, Σκλαβενίτης, ΣΥΝΚΑ, Χαλκιαδάκης και το οnline Efresh.gr) - με την προσθήκη πιθανότητα από αυτή την εβδομάδα και της πλατφόρμας efood- διαμορφώνουν τους ανανεωμένους καταλόγους με τα νέα προϊόντα.

Αναμένεται να φανεί, εάν στο «καλάθι νοικοκυριού» της 2ης εβδομάδας του μέτρου θα έχουν βάλει τα σούπερ μάρκετ περισσότερα επώνυμα προϊόντα. Σημειώνεται ότι στην «πρεμιέρα» σε αρκετές λίστες υπήρχαν ως επί το πλείστον προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Ποιες οι αλλαγές στο «καλάθι νοικοκυριού»
Το υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζει συμπληρωματική υπουργική απόφαση προκειμένου να διορθωθούν προβλήματα που εντοπίστηκαν την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του «καλαθιού νοικοκυριού».

Οι αλυσίδες καλούνται να εξασφαλίζουν την επάρκεια των προϊόντων που μπαίνουν στο «καλάθι» και σε ενδεχόμενη αντικατάστασή τους από άλλους κωδικούς να μην αυξάνεται η τιμή που έχει δηλωθεί.

Παρατηρήθηκε το φαινόμενο μετά τις πρώτες μέρες να έχουν εξαντληθεί προϊόντα του «καλαθιού» και να μην έχουν αντικατασταθεί. Μάλιστα κάποια είχαν αντικατασταθεί από διαφορετικούς κωδικούς προϊόντων που πωλούνταν σε υψηλότερες τιμές.

Με τη νέα απόφαση του υπουργείου θα γίνεται σαφής η υποχρέωση των σούπερ μάρκετ να μην προχωρούν σε αντίστοιχες κινήσεις.

Επιπλέον, θα προβλέπεται καλύτερη σήμανση για τα προϊόντα του «καλαθιού» καθώς στην πλειονότητά τους οι ταμπέλες δεν είναι εμφανείς για τους καταναλωτές. Το αρμόδιο υπουργείο αναμένεται να προσδιορίσει το μέγεθος της ταμπέλας που θα τοποθετείται στα ράφι ώστε αυτά να εντοπίζονται ευκολότερα.

Από αυτή την εβδομάδα, στις λίστες των προϊόντων αναμένεται αναγράφεται και η τιμή της προηγούμενης εβδομάδας ώστε οι καταναλωτές να παρακολουθούν τη διακύμανσή της.

Επίσης, εξετάζεται να συμπεριληφθούν στο «καλάθι νοικοκυριού» ορισμένα προϊόντα, για κατηγορίες καταναλωτών με συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες, όπως για παράδειγμα για διαβητικούς.


iEidiseis.gr