MY KTEO

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Ο Θ. Ζεμπίλης ζητά την ενίσχυση του ΕΚΑΒ σε Αλιβέρι, Κάρυστο και Κύμη. - Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη


Την ενίσχυση των Τομέων ΕΚΑΒ σε Αλιβέρι, Κάρυστο και Κύμη με μόνιμο προσωπικό ζητά με Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Θανάσης Ζεμπίλης. Ο Βουλευτής Ευβοίας έχει επανειλημμένα επιδείξει ενδιαφέρον για την ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας, ιδιαίτερα σε επαρχιακές και δυσπρόσιτες περιοχές.

Ειδικότερα, η με αρ. πρωτ. 1042/24.11.2022 Ερώτηση του Βουλευτή Ευβοίας αναφέρει τα εξής:

 

«Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καρύστου  καλύπτει μία μεγάλη γεωγραφική έκταση που εκτείνεται από τον Καφηρέα μέχρι τον Αλμυροπόταμο. Δεδομένου μάλιστα ότι ο Δήμος Καρύστου είναι ένας τουριστικός δήμος που κατά τους θερινούς μήνες ο κόσμος στην περιοχή υπερδιπλασιάζεται, εκ των πραγμάτων συνεπάγεται ότι οι ανάγκες για παροχές υγείας, καθώς και ο αριθμός των διακομιδών αυξάνονται κατακόρυφα. Στον Τομέα ΕΚΑΒ Καρύστου προβλέπονται 11 θέσεις μόνιμου προσωπικού. Τη δεδομένη στιγμή υπηρετούν 5 μόνιμοι υπάλληλοι και 1 επιπλέον άτομο ως επικουρικό προσωπικό.  Τα συγκεκριμένα άτομα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες της περιοχής και η υπηρεσία χρειάζεται επειγόντως ενίσχυση.

Αντίστοιχη περίπτωση αποτελεί ο νεοσύστατος Τομέας ΕΚΑΒ Αλιβερίου, στον οποίο, αν και έχουν προβλεφθεί 10 θέσεις για μόνιμο προσωπικό, λειτουργεί μόνο με 4 άτομα, τα οποία έρχονται από την Αθήνα και εναλλάσσονται κάθε μήνα. Ο νεοσυσταθής Τομέας χρήζει άμεσης στελέχωσης, καθώς δεν δύναται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες διακομιδής των πολιτών. 

Επιπλέον, ο Τομέας ΕΚΑΒ Κύμης αντιμετωπίζει έλλειψη προσωπικού, καθώς από τις προβλεπόμενες θέσεις μονίμου προσωπικού λείπουν δύο εργαζόμενοι.

 Συνολικά, οι Τομείς ΕΚΑΒ στη Νότια Εύβοια, και δη στους δήμους Καρύστου και Κύμης - Αλιβερίου, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και λειτουργίας. Η Πολιτεία οφείλει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ενισχύσει με μόνιμο προσωπικό τους Τομείς ΕΚΑΒ σε Αλιβέρι, Κάρυστο και Κύμη. 

 Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ως εποπτεύων, ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης,

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να ενισχυθούν με μόνιμο προσωπικό οι Τομείς ΕΚΑΒ σε Αλιβέρι,  Κάρυστο και Κύμη;».